25 Kasım 2016 06:38

‘İsyan ettik, kazandık ama mücadelemiz bitmedi’

Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu 25 Kasım ve çocuk istismarında cezasızlık yasasına ilişkin açıklama yaptı.

Paylaş

Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu çocuk istismarında cezasızlığın önünü açan yasal düzenlemeyi mücadeleyle geri çektirdiklerini; ancak kadınları ve çocukları ilgilendiren diğer düzenlemelerin de kadınlara danışılarak hazırlanması içinmücadelelerini sürdürdüklerini açıkladı.

Cinsel istismarcılara af önergesinin geri çekilmesinin önemli bir kazanım olduğu belirtilen açıklamada, “Bunu farklı kesimlerden kadınların güçlü bir şekilde ses çıkarmasına ve sokaklara dökülmemize borçlu olduğumuzu biliyoruz. Ancak bu önergenin tekrar karşımıza gelmemesi için sesimizi yükseltmeye, örgütlü olmaya devam etmeliyiz. Tecavüzün aklanmasına asla izin vermeyeceğiz” denildi.

TCK 103. MADDESİ HALA TEHLİKE OLUŞTURUYOR

Mecliste geçmeyi bekleyen cinsel istismar suçunu tanımlayan ve cezasını düzenleyen Türk Ceza Kanunu'nun 103. maddesinin de tehlike oluşturduğuna dikkat çeken Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu, “Var olan yasada 15 yaş altı bir çocukla cinsel ilişki hala şikayete bağlı olmaksızın cinsel istismar kabul ediliyor. Ancak 12 yaş altına dair bir ceza kademelendirmesi yapılarak çocuk 12 yaş altındaysa daha yüksek, 12 yaş üstündeyse daha düşük ceza öngörülüyor. Sonuç olarak, 12 yaşını doldurmuş bir çocuğa cinsel istismar yasal olarak olmasa da psikolojik olarak daha meşru hale geliyor” dedi.

Tasarı ve etrafındaki tartışmanın 12-15 yaş arasında bir muğlaklık alanı yarattığına dikkat çekilen açıklamada “Sonuç olarak bu haliye düzenleme; 12 yaş üzerinde hakimin ve savcının takdirini kullanmasına, cezaların azaltmasına ve dini nikahla erken yaşta evliliklerin (yani çocukların cinsel istismarının) artmasına sebep olabilir” endişesi ifade edildi.

'25 KASIM'DA SOKAKLARDAYIZ!'

Düzenlemenin hem toplumsal hem de yasal açıdan tartışılmaya ihtiyacı olduğu belirtilen açıklamada, “Bu tartışmaları yürütmeden kadınların ve çocukların çıkarlarını en üst düzeyde gözeten yasalar üretmek mümkün değil. Biz de, toplumsal ahlak adı altında çocuk ve kadın düşmanı yasalar çıkaranlara karşı isyanımızı ve sesimizi yükselterek, kendimiz için en iyisinin ne olduğunu bizler tartışarak ve birbirimizden öğrenerek buluruz diyerek yola devam ediyoruz! 25 Kasım'da da sokaktayız; susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” ifadelerine yer verildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Alevilerden EMEP’e ziyaret: Güçlü birliktelik sağlanmalı

SONRAKİ HABER

HDP’li Celal Doğan: Ahmet Türk neslimizin son barış elçisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...