25 Kasım 2016 00:57

ERDEMİR işçisi: 3 lira zammın altına inilmemeli

ERDEMİR işçileri ücretlerin 16 ay süreyle yüzde 35 oranında düşürüldüğü protokolün ardından şimdi 3 liralık zammın altına inilmemesini istiyor.

Paylaş

Muzaffer ÖZKURT
İstanbul

ERDEMİR’de Türk Metal’in çağrısıyla önceki gün akşam yapılan eyleme kimi işçiler aileleriyle katıldı. Sloganlar daha bir gür atıldı. Eylemin bu kadar sahiplenilmesinin arkasında ise Sendika Genel Başkanı Pevrul Kavlak’ın “3 liranın altına inmeyeceğiz” sözü yatıyor. Çünkü işçiler kriz gerekçesiyle 2009 nisanında patron ile Türk Metal arasında imzalanan ve ücretlerin 16 ay süreyle yüzde 35 oranında düşürüldüğü protokolün etkisini atlatamadı. Çoğu işçi hâlâ borç içinde. İcralık olan ve bu nedenle işten atılan işçi sayısı da az değil.

İŞÇİ BU ZAMMI İSTİYOR

Konuyla ile ilgili görüştüğümüz bir işçi, işçiler arasında beklentinin yüksek olduğunu ve üç liranın altına inilmemesi gerektiğini söyledi. İşçilerin eyleme aileleriyle katıldığını anlatan işçi, “İşçi bu zammı istiyor. Yüzde 35 zamla perişan olduk, 3 liranın altına inilmemeli. Sendika başkanı 3 liranın işveren için de işçi için de iyi bir teklif olduğunu düşünüyor. Geçmiş kayıplara bakarsak aslında hiç de iyi değil. Bu nedenle bu rakamın altına inilmemeli” dedi. 

Yüzde 35 indirim yapıldığı 2009 yılından bu yana ekonomik olarak belini doğrultamayan çok sayıda işçi olduğunu söyleyen işçi, şunları söyledi: “Hacizler işverenin eline geçiyor. İşveren da işçiyi çağırıyor. Diyor ki ben senin muhasebeni mi tutacağım? Sen tazminatını al borcunu öde sonra da ne yaparsan yap diyor. Sendika da buna ses çıkartmıyor.” 

TAŞERONLAŞTIRMAYA DİKKAT

Taşeronlaştırma konusuna dikkat çeken bir başka işçi, aynı bölümde kadrolu ve taşeron işçilerin çalıştığını belirterek “Aynı gazı, aynı tozu soluyor ama 1600 liraya çalışıyor. Sendikalı da değil. Greve çıksan onlar çalışmaya devam edecek. Peki nasıl olacak belli değil. Bu konuda da bir açıklama yapılmıyor” dedi. 

Başka bir ERDEMİR işçisi de yaptıkları eylemle fabrika yönetimine iyi bir görüntü verdiklerini, mücadeleye hazır olduklarını ancak geçmiş deneyimlerden dolayı sendikacılara güven duymadıklarını söyledi. 


ERDEMİR İŞÇİSİ TALEPLERİ İÇİN YÜRÜDÜ

Ereğili Demir ve Çelik Fabrikaları (ERDEMİR) işçileri grev kararının alınmasının ardından önceki gün 8-16 vardiya çıkışında eylem yaptı. 

Eylem nedeniyle ERDEMİR işçilerinin eşleri, çocukları ve yakınları vardiya çıkışından yarım saat önce ERDEMİR ana kapı girişinde toplandı. İşçiler, Erdemir ofis binası karşısında bulunan toplanma yerinde aileleri, çalışma arkadaşları ve yakınları tarafından alkış ve sloganlarla karşılandı. ERDEMİR bünyesindeki çeşitli birimlerde çalışan işçiler, oluşturdukları gruplarla ayrı ayrı yürüyerek toplanma alanına geldi.

Türk Metal Ereğli Şube Başkanı Metin Ercan “Masaya makul, mantıklı bir sözleşme koyduk. Her iki tarafın da kazanacağı bir metin koyduk ortaya. Beş oturum geçti, zam önerisi bile duymadık. Fiilen bize sıfır zam vermiş oldular. Ardından 68 kuruş çıktı ağızlarından. Bizim için ha 68 kuruş, ha sıfır zam. Onun için bu teklifin de ciddiye alınır bir yanı yoktur. Onun içindir ki genel başkanımızın söylediği gibi Türk Metal Sendikası grev kararını aldı. Kararımızı bugün itibarıyla ilan panolarına astık” dedi. Türk Metal’in 200-300 işçi çalıştıran, yılı kâr zarar dengesiyle kapatan şirketlerde imzaladığı sözleşmelerde 500-600 lira zam alındığını ifade eden Ercan, “Bir de koskoca ERDEMİR’i düşünün. Bize hak vereceksiniz” dedi. Ercan, patrona masada uzlaşma çağrısında bulundu. Eylem sırasında işçiler sık sık “Direne direne kazanacağız”, “İşveren şaşırma, sabrımızı taşırma”, “Gemileri yaktık geri dönüş yok”, “İşçiyiz, haklıyız kazanacağız”, “Masada bitmeyen sahada biter” sloganlarını attı. (ZONGULDAK)

ÖNCEKİ HABER

Orta Amerika 7.2 ile sallandı, Tsunami uyarısı yapıldı

SONRAKİ HABER

Halat koptuğu halde çalıştırılınca hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...