24 Kasım 2016 16:49

Sendika ve meslek odaları Siirt'teki katliamı protesto etti

KESK, DİSK, TMMOB ve TTB Siirt'teki madende yaşanan iş cinayetini Galatasaray Lisesi önünde protesto etti.

Paylaş

Siirt’in Şirvan ilçesindeki bakır madeninde yaşanan iş cinayetine karşı DİSK İstanbul Bölge Temsilciliği, KESK İstanbul Şubeler Platformu, TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu ve İstanbil Tabip Odası Galatasaray Meydanında basın açıklaması gerçekleştirdi.

İş cinayetinde ölenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunan kitle "Kaza değil cinayet, kader değil katliam" dedi. "Soma, Ermenek, Şirvan. Kaza değil cinayet, kader değil katliam" pankartı açan kitle ellerinde "İş cinayetlerinde ölmek istemiyoruz", "Soma'yı unutma tüm madenler işçi denetiminde kamulaştırılsın", "Taşeron yasaklansın. Herkese güvenceli kadro", "dövizi  açtı.
Sık sık "Kaza değil bu bir cinayet", "Madenlerde ölmek istemiyoruz", "Taşeron çalışma yasaklansın", "Çalışırken ölmek istemiyoruz", "İşçiler ölüyor hükümet bakıyor" sloganları attı.

'BU CİNAYETLER, KAZA VE FITRAT DİYEN DÜŞÜNCENİN ÜRÜNÜDÜR'

Basın açıklamasını TMMOB İstanbul İKK Sözcüsü Cevahir Efe Akçelik okudu. Akçelik, Siirt’in Şirvan ilçesinde şev kaymasında toprak altında kalan 6 işçinin yaşamını yitirdiğini, 10 işçiye ise hala ulaşılamadığını hatırlattı. Ciner grubu tarafından işletilen Madenköy bakır madeninde birçok taşeron firmanın üretim yaptığını kaydeden Akçelik Temmuz ayında da aynı madende şev kayması olduğuna dikkat çekti.

Patronların aşırı kar hırsı madencilerin canını almaya devam ettiğini söyleyen Akçelik, "Katliam sonrası bölgeye giden heyetlere madencilerin ve göçü altında kalanların ailelerinin verdiği bilgiler göçüğün olduğu bölgede şev kayması öncesi 80 santim büyüklüğınde çatlaklar olduğu, bu konuda yaptıkları uyarılara kulak verilmediğidir. Bizler biliyoruz ki temel mühendislik çalışmaları ve yukarıda verilen bilgiler ile bu kazalar önlenebilir. Anlaşılan o ki yine patronların aşırı kar hırsı ve kamu adına denetim yapmakla yükümlü hükümetin işini yapmadığı gerçeğiyle karşı karşıyayız" diye konuştu. "Son 14 yılda en az 18 bin 67 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirmiş, 73 bin 500 işçi ise iş göremez hale gelmiştir" diyen Akçelik, "2016 yılının ilk 10 ayında iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçi sayısı 1596'dır. Türkiye iş cinayetlerinde Avrupa birincisidir. Madencilik sektörü, toplu iş cinayetlerinin yaşandığı ve inşaat iş kolundan sonra ülkemizde en fazla iş cinayetinin gerçekleştiği ikinci sektördür. Bu tablo AKP hükümetinin işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri konusunda 'Kader ve fıtrat' anlayışının sonucudur" dedi.

Akçelik taleplerini şöyle sıraladı: "Taşeronlaşma uygulamaları ivedilikle iptal edilmeli, özelleştirmeler durdurulmalıdır. Ucuz üretim için ucuz işgücüne dayalı çalışma kolaycılığından vazgeçilmelidir. Denetimin özelleştirilip, ticarileştirilidiği mevzuat derhal değiştirilmelidir. Ağır iş kolunda faaliyet yütüten bütün işletmeler kamu denetiminin yanı sıra bağımsız kurumlar, sendikalar ve meslek odalarının denetimine açılmalıdır." (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kartal  ABB işçileri ‘İnsanca yaşam ve ücret’ için eylemde

SONRAKİ HABER

BM işkence raportörü Türkiye’ye geliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...