24 Kasım 2016 15:44

Özgür Gündem davasında gazeteci ve yazarlar hakim karşısında

Özgür Gündem gazetesi genel yayın yönetmeliği kampanyasına katılan yazar ve gazetecilerin davaları görüldü.

Paylaş

Kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak amacıyla nöbetçi yayın yönetmenliği yapan gazeteci ve yazar Murat Uyurkulak ve gazetenin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya hakim karşısına çıktı.

Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi'nde 22. Ağır Ceza Mahkemelerinde görülen davanın duruşmasında Murat Uyurkulak ve tutuklu İnan Kızılkaya hazır bulundu. Duruşmayı çok sayıda gazeteci, yazar ve insan hak savunucusu izledi.

'BASIN VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ SUÇ DEĞİLDİR'

İlk olarak savunmasını yapan İnan Kızılkaya bir önceki duruşmadaki savunmasının geçerli olduğunu söyledi.

20 yıldır gazetecilik yaptığını ve meslek gereği savaşları yakından takip ettiğini söyleyen Uyurkulak, "Dış haberciciyim. Çalıştığım gazetelerin sayfalarında yerle bir edilmiş şehirlerin fotoğraflarını yayımladım. Grozni, Gazze, Beyrut, Bağdat, Halep... O görüntülerin hiçbirinin bugünkü Sur'dan, Şırnak'tan, Nusaybin'den, Cizre'den farkı yoktu. Sorunların şiddetle değil müzakereyle çözüleceğine inandım. Romanlar hikayeler yazdım hepsinde barış kardeşlik ve özgürlüğü savundum. Gazetecilik toplumsal sorumluluk meselesidir benim için. Farklı düşüncelerin dile getirilebilmesi için elinden geleni yapar. Bu minvalde, Türkiye'nin en yakıcı sorunu olan Kürt sorununda farklı seslerin ve fikirlerin duyulabilmesi için Özgür Gündem gazetesiyle dayanışmayı bir gazetecilik ve yazarlık sorumluluğu gördüm. Baskı gören hangi medya organı olursa olsun benzer bir dayanışmayı sergilemekten geri durmayacağım. İfade ve basın özgürlüğünün suç olduğunu düşünmüyorum. Eğer bu bir suçsa, bu suçu ömrümün geri kalanında da işlemeye devam edeceğim" dedi. Suçlamaları kabul etmeyen Uyurkulak, beraatini talep etti.

Uyurkulak'ın avukatlarından Hürrem Sönmez de savunmasında, iddianameyi yazan savcının FETÖ üyeliğinden yargılandığını ve bu yargılamanın yapılmasının hukuka aykırı olduğunu söyledi. Sönmez, Uyurkulak'ın beraatini talep etti. Mahkeme heyeti bir sonraki duruşmayı 14 Şubat'a erteledi.

'EDİTÖRYAL BAĞIMSIZLIĞA İNANIYORUM'

Hemen ardından ise gazeteci Faruk Balıkçı ile yine İnan Kızılkaya ile hakim karşısına çıktı. Kızılkaya, suçlamalar karşısında beyanlarını tekrar etti. Balıkçı ise savunmasında “25 yıldır bölgede gazetecilik yapıyorum. Bunu vicdani ve ahlaki olarak görüyorum. Bunu yaparken düşünce ve ifade özgürlüğüne dikkat çektim. 90’lı yıllarda da gazetecilik yaptım bölgede. O zaman da baskılar vardı gazeteciler üzerinde ama bu kadar dava açılmıyordu” diye konuştu. Balıkçı, editöryal bağımsızlığa inandığını söyledi. Balıkçı'nın duruşması da 14 Şubat 2017 tarihine erteledi.

Bugün aynı mahkemede duruşmaları bulunan gazeteciler Said Sefa ve Kumru Başer ise yurt dışında olduğundan duruşmaya katılamadı. Başer ve Sefa'nın duruşmaları da 14 Şubat'a ertelendi. Mahkeme  usulüne uygun tebligata rağmen gelmeyen ve yasal mazerette bulunmayan Sefa'nın zorla getirilmesine karasa verdi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sanatçı Jülide Kural Özgür Gündem davasından yargılandı

SONRAKİ HABER

TMMOB'un eski 2. Başkanı Nail Güler, KHK ile ihraç edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...