26 Mayıs 2012 02:55

Fakültede engizisyon adaleti

İskenderun Mustafa Kemal Üniversitesinde (MKÜ) okuyan öğrencilere açılan soruşturmalar sonucunda ceza yağdı. MKÜ İskenderun Mühendislik Fakültesinde 65 öğrenciye açılan soruşturma sonucunda 7 öğrenci okuldan atılırken 56 öğrenciye de 1 ay ile 1 yıl arasında uzaklaştırma cezası verildi. 2 öğrenci için ise

Fakültede engizisyon adaleti
Paylaş

Soruşturmalar farklı gerekçelerle açılırken sonuçları benzer şekilde okuldan atılma ve okuldan uzaklaştırma şeklinde oldu.

Öğrencilere açılan soruşturma gerekçelerinden biri Üniversitede “akıllı kart“ adı altında dayatılan banka kartlarını almamak ve bu konuyla ilgili bildiri dağıtmak.  Bu konuyla ilgili okul dışında bildiri dağıtan öğrencilerden dördüne soruşturma açıldı. İkisine okuldan atılma, diğer ikisine de  birer dönem uzaklaştırma cezası verilerek öğrencilerin eğitim hakları engellendi.

MKÜ’deki  son açılan soruşturmanın gerekçesi ise  üniversitede puşi taktığı için faşist  bir öğrenci tarafından okul içerisinde silahlı ve sözlü saldırıya  uğrayan arkadaşlarının yanında olmak. Bu olayı kınamak için kitle örgütleri ve sendikalarla beraber basın açıklamasına katılan 65 öğrenciye  soruşturma açılmış ve  yedisine okuldan atılma verilirken 22 öğrenciye iki dönem okuldan uzaklaştırma  34 öğrenciye ise bir ay ile bir yarıyıl uzaklaştırma cezası verildi. Akıllı karta karşı çıktığı için okuldan atılma cezası alan 2 öğrenci bu soruşturmada da ceza aldı.  

HER ETKİNLİK SORUŞTURMA KONUSU

MKÜ’de öğrencilerin katıldığı hemen her etkinlik soruşturma nedeni.  Roboski  Katliamı’nı protesto ettikleri için 15 öğrenciye okul ve savcılık tarafından soruşturma açılmış ve üniversite yönetimi tarafından  hepsine uyarı cezası verilmişti. Newroz’a katılıp halay çeken öğrencilere “Terör örgütünü övme ve propagandasını yapma” suçlamasıyla savcılıkça soruşturma açıldı.

MKÜ Tayfur Sökmen Kampüsünde sadece bu dönem;  8 Martı kutladıkları  için  21 Öğrenciye, Halepçe katliamını protesto ettikleri için 73  öğrenciye, sadece rektörlük binasının karşısında oturduğu için 28 Öğrenciye soruşturma açıldı.  

ÖĞRENCİLER PROTESTO ETTİ

MKÜ öğrencileri   İskenderun Eğitim Sen Şubesinde ve Tayfur Sökmen Kampüsü önünde yaptıkları açıklamalarla üniversite yönetiminin antidemokratik tutumunu protesto etti.

İskenderun Eğitim Sen Şubesinde öğrenciler adına açıklamayı Alican Çelik yaptı.  Açıklamada karara imza atan Üniversite Dekanı Prof. Dr. Ertuğrul Baltacıoğlu ve diğer disiplin kurulu üyesi akademisyenlerin siyasi bir karara imza attıkları ifade edildi.  Bu antidemokratik tutum kınanırken üniversitelerin ticarileştirilmesine, YÖK’e tekçi antibilimsel eğitim sistemine karşı mücadelenin devam edeceği belirtildi.
Üniversite kampüsü önünde yapılan açıklamaya birçok sendika ve kitle örgütü katılarak öğrencilere destek verdi. Öğrenciler adına konuşan Mithat Can Türetken;   İçinde bulunan dönemde 200, geçmiş dönemlerle birlikte 500’e yakın öğrenciye  sadece demokratik taleplerini dile getirdikleri için ceza verildiğini belirtti.  Soruşturmaların  mesnetsiz  gerekçelerle açıldığını ifade eden Türetken  açılan bütün bu soruşturmaların geri  çekilmesi, uzaklaştırma ve çıkarma cezası alan arkadaşlarının eğitim  haklarının sağlanması ve tutuklu arkadaşlarının serbest bırakılması  için açlık grevine başladıklarını ifade etti.
(İskenderun/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

BES Genel Kurulu toplandı

SONRAKİ HABER

Uzun süreli grevler gerekli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...