24 Kasım 2016 09:42

İHD'den Bölge'de kadına yönelik hak ihlalleri raporu

İHD Diyarbakır Şubesi 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, Bölge illerinde 25 Kasım 2015 ila 25 Kasım 2016 tarihleri arasında yaşanan kadına yönelik şiddet raporunu paylaştı.

İHD Diyarbakır Şubesi Kadın Komisyonu Üyesi Gülistan Yalçındağ, Türkiye’de kadınlara yönelik yaşanan hak ihlallerinin, yasal düzenlemelerin kadınları korumaya yetmediğini ve uluslararası sözleşmelerin yükümlülüklerinin yerine getirilmediğini bununla beraber siyasal iktidarın ve medyanın cinsiyetçi dilinin kadına yönelik ayrımcılığı besleyerek şiddeti normalleştirdiğinin altını çizdi. Yalçındağ, 25 Kasım 2015 ila 25 Kasım 2016 tarihleri arasında bölge illerinde 1 yıllık süreçte kadına yönelik şiddet raporunu da paylaştı.

1 YILLIK SÜREÇTE 94 KADIN YAŞAMINI YİTİRDİ

Yalçındağ’ın paylaştığı rapora göre 1 yıllık süreçte 94 kadın güvenlik güçleri tarafından ya da aile içi şiddet sonucu erkek failler tarafından yaşamını yitirdi.

Yalçındağ, “En az 39 kadın maruz kaldığı şiddet nedeniyle yaralanmış ve ilgili mercilere başvuru yapmıştır. Yine en az 26 kadın gözaltında, gözaltı yerleri dışında ve cezaevlerinde işkence ve kötü muameleye maruz kalmıştır" ifadesini kullandı.

KADININ ÖRGÜTLÜ MÜCADELESİ HEDEF ALINDI

OHAL ilanıyla birlikte kapatılan kadın derneklerine de değinen Yalçındağ, "*Derneklerin kapatılmasıyla kadının örgütlü mücadelesi hedef alınmıştır.
*OHAL uygulamasına son verilmelidir. OHAL gerekçesi ile derneklerin kapatılma kararları geri alınmalıdır.  
*OHAL gerekçesiyle düşünce ve ifade özgürlüğü hakkına, örgütlenme özgürlüğü hakkına, kişi güvenliği ve özgürlüğü hakkına, toplantı ve gösteri yapma hakkına, basın özgürlüğüne dokunulmamalıdır.
* Seçilmiş Belediye eş başkanları ile milletvekilleri derhal serbest bırakılmalıdır.
*Kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması için toplumsal alanda çalışmalar yapılmalı, kadına yönelik şiddeti meşru gösteren politikalara son verilmelidir.  
*Kadına yönelik şiddetin sona ermesi amacıyla, yapılacak tüm çalışmalarda kadın kurumları ile insan hakları örgütlerinin önerileri doğrultusunda yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Politikaların hayata geçirilmesi için ilgili tüm kadın ve sivil toplum örgütleriyle işbirliği yapılmalıdır.  
*Gözaltı birimleri ile gözaltı yerleri dışında kadına karşı gerçekleştirilen işkence, cinsel işkence ve kötü muamele uygulamalarına son verilmelidir." dedi.

21 KADIN YARGISIZ İNFAZ SONUCU YAŞAMINI YİTİRDİ

İHD Diyarbakır şubesinin 25 Kasım 2015 ila 25 Kasım 2016 tarihleri arasında kadına yönelik hak ihlalleri raporunda öne çıkan başlıklar ise şöyle;
* Yargısız infaz (polis ya da jandarma tarafından öldürülen ya da yaralanan) sonucu 21 kadın yaşamını yitirirken 19 kadın yaralandı.
* Silahlı çatışma sonucu 8 kadın yaşamını yitirirken 6 kadın yaralandı.
* Sınır hatlarında 8 kadın yaşamını yitirirken 3 kadın yaralandı.
* 11 kadın gözaltında işkenceye ve kötü muameleye maruz kaldı. 6 kadın cezaevlerinde işkenceye maruz kaldı.
* Yine bölge illerinde 8 kadın intihar ederken 3 kadın intihara teşebbüs etti. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

CHP'den kamuda cadı avına tepki

SONRAKİ HABER

Türker: Fikir özgürlüğünü savunan bir eyleme destek verdim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa