24 Kasım 2016 06:53

Ulaşımda grev erteleme KHK'sine sendikalardan tepki

Ulaşımda grev hakkını engelleyen KHK’ye DİSK ve Türk-İş tepki gösterdi.

Paylaş

İzmir'de toplu ulaşımı olumsuz etkileyen İZBAN grevinin sona ermesinin hemen ardından KHK ile Bakanlar Kurulu'na şehir içi ulaşımda grev erteleme yetkisi verildi. Uzlaşmazlık nedeniyle arabulucu sürecine girilen İzmir Metrosu ve görüşmelerine yeni başlanan belediye otobüs şoförlerini kapsayan İZELMAN'da olası grev kararlarını etkileyecek olan KHK'ye, Türk-İş ve DİSK'ten tepki geldi.

Sendikalar, Anayasa Mahkemesi'nin 2014'de şehir içi ulaşımda grev yasağını iptal eden kararının KHK ile by-pass edildiği, kararın işçi hakları önünde bir engel olduğu gerekçeleriyle tepki gösterdi. İZBAN grevinin sona ermesinden sonra İzmir şehiriçi toplu taşımacılığın bir başka önemli ayağı olan İzmir Metro A.Ş.'deki toplu sözleşme sürecine yoğunlaşan Türk-İş'e bağlı Demiryol-İş Sendikası İzmir Şubesi Başkanı Hüseyin Ervüz, “Erteleme deniyor ama bu Anayasa Mahkemesi'nin kaldırdığı grev yasağının yeniden tesisisidir. Sendikalara ve işçilere 'Grev yapmayın, şehir içi ulaşımda verilene razı olun' deniyor” dedi.

DEMOKRASİ VE İŞÇİ HAKLARINA ENGEL

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ise yıllarca mücadele ettikleri ve Anayasa Mahkemesi'nin 2 yıl önce verdiği kararla iptal edilen grev yasağının İZBAN grevi gerekçe gösterilerek OHAL kapsamında KHK ile yeniden getirildiğini söyledi. Sarı, bu kararın demokrasi ve işçi haklarını önünde bir engel olduğunu belirterek, grev yasağının kaldırılması için mücadele edeceklerini söyledi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

HDP'li danışmanlar 14 gün sonra savcılığa çıkarılacak

SONRAKİ HABER

Dolar 3.42 lira ile yeni rekor düzeye tırmandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...