23 Kasım 2016 14:00

Bursa Barosundan hukuksuzluklara karşı birlik çağrısı

Bursa Barosu, KHK ile derneklerin kapatılmasını basın toplantısıyla protesto ederek mücadeleden geri durmayacaklarını bildirdi.

Paylaş

Bursa Barosu çıkarılan son kanun hükmünde kararname (KHK) ile derneklerin kapatılmasını basın toplantısıyla protesto etti. Bursa Barosunda yapılan açıklamada mücadeleden geri durmayacaklarını söyleyen avukatlar toplumun her kesimini hukuksuzluk karşısında birlik olmaya çağırdı.

“Son yıllarda savunma hakkı, yargı bağımsızlığı ve demokratik hukuk devletinin diğer ilkeleri ile birlikte özgürlüklerin de kısıtlamalara tabi tutulduğu, gerek yasal düzenlemeler gerekse de fiili uygulamalarla savunma mesleğinin icrasına yönelik olarak engellemelerin hiç olmadığı kadar arttığı bir gerçektir” diyen Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun, “15 Temmuz  darbe kalkışmasından sonra ise OHAL ilan edilmesi ve KHK ile yapılan uygulamalar ülkemizde hukuk güvenliği adeta ortadan kaldırılmış, adil yargılanma hakkı, savunma hakkı ve savunma mesleğinin icrasını kısıtlayan düzenlemeler yapılmıştır. OHAL süresince yayınlanan ve yine bu süreçle sınırlı olarak uygulanması gereken KHK’lerin kalıcı hale gelmesi, hukuka aykırı yapılan birçok düzenleme kişi ve kurumlarda ağır ve telafisi güç zararlara ve hak ihlallerine yol açmıştır” dedi.

11 Kasım’da  İçişleri Bakanlığı’nın talimatı ve Valiliklerin Kararı ile Çağdaş Hukukçular Derneği’nin de bulunduğu 370 derneğin faaliyetlerinin 3 ay süreyle durdurulduğunu söyleyen Altun, “Son KHK ile Çağdaş Hukukçular Deneği ve Bursa Ahenk Hukuk Derneği’nin de bulunduğu onlarca hukuk derneği hiçbir gerekçe gösterilmeden kapatıldı. Avukatlara, barolara ve hukukçu derneklere yönelik bu baskıların esasen savunma hakkına, adil yargılanma hakkına, halkın hak arama özgürlüğüne ve nihayetinde hukuk devletine ve demokrasiye yönelik olduğu açıktır. KHK ile yaratılan olağanüstü duruma, avukatın mesleğinin icrası nedeniyle karşılaştığı engelleme ve kısıtlamalara karşı durmak, hukuku savunmak Avukatların örgütlü güçleri olan Baroların özelde de Bursa Barosunun görevidir. Bu nedenle tüm kamuoyunu hukuksuzluğa karşı durmaya, birlik olmaya ve duyarlılığı artırmaya çağırıyoruz” dedi.

DERNEKLERİ KAPATARAK MÜCADELEYİ BİTİREMEZSİNİZ

Çağdaş Hukukçular Derneği Bursa Şube Başkanı Umut Beyaz ise “KHK ile derneğimizi kapatanlar mücadelemizi bitireceklerini sanıyorlar ama yanılıyorlar. Biz mücadelemize kaldığımız yerden devam edeceğiz. Büroları kapatabilirsiniz ama biz mücadelemizi bürolarda değil halkın içinde veriyoruz. Derneğimiz 80 cuntacıları tarafından da kapatılmıştı. Şimdi de KHK ile kapatıldı. O gün kapatan düşünceyle bugün kapatan düşünce aynı” dedi. (Bursa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

THY DO&CO’da 122 işçi işten atıldı

SONRAKİ HABER

Erdoğan ‘faiz’ dedi; dolar rekor kırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...