23 Kasım 2016 13:05

Nar üreticileri maliyetlerini karşılayamayınca ağacını söktü

Muğla'nın Ortaca ve Dalaman ilçelerinde nar üreticileri, yıllardır emek verip yetiştirdiği ağaçlarını, ürün geliri getirmediği için sökmeye başladı.

Paylaş

Ortaca ve Dalaman’da nar rekoltesinin yüksek olmasına karşın mahsulünü kilo başına 10 kuruşa bile satamayan üreticiler, maliyetlerini karşılayamayınca, ağaçlarını sökmeye başladı. Geçen yıl kilosunu 50 ile 75 kuruş arasında değişen fiyatlarla satan üreticiler, bu yıl 25 kuruşa bile alıcı bulamadı. "Çatlak nar" olarak bilinen, meyve suyu fabrikalarının istediği narların ise 10 kuruşa dahi satılamadığını kaydeden nar üreticisi İsmail Milat, dalında kalan ve çatlayan narın birçoğunun çöpe gittiğini anlattı. 

10 KİLO NARA 1 BARDAK ÇAY 

Nar ağaçlarını önce kesip sonra kepçe yardımıyla sökmeye başlayan Milat, “200 ton nar yetiştiriyorum ama para etmiyor. 1 kilogram narın üreticiye maliyeti 60 kuruş. Ancak kilosunu 10 kuruşa bile satamıyoruz. Alan da satan da yok, perişanız. Nasıl mazot alacağız? 10 kuruşla bir bardak çay bile içemiyoruz. 10 kilogram nar satacağız ki bir bardak çay içebilelim. Girdiler çok pahalı. Yapacak bir şey yok, çaresiz şekilde ağaçları sökmek zorunda kaldık. Bu ağaçların hepsine çocuklarımız gibi bakmıştık. Şimdi canlı canlı kesmek çok acı verici. 15 yıllık bu ağaçları kökleyip, yerine buğday, susam, mısır ve hayvanlarımız için yem yetiştirmeyi düşünüyoruz” dedi. (Muğla/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Bozdağ'dan önerge yorumu: Doğruyu yapmaktan vazgeçtik!

SONRAKİ HABER

Antalya'ya gelen Rus turist sayısı 1 yılda yüzde 84 geriledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...