23 Kasım 2016 09:45

1 ayda 3 kez memuriyetten ihraç edildi!

OHAL kararnameleri cezaya doymuyor. Mardin Büyükşehir Belediyesi'nde çalışan Deniz Araç, bir ay içerisinde 3 defa memuriyetten ihraç edildi.

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Mardin Büyükşehir Belediyesi'nde çalışan Deniz Araç, bir ay içerisinde 3 defa memuriyetten ihraç edildi. Daha önce Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışırken 9 ay  önce bir belediyede çalışmaya başlayan Araç'a Bakanlık 10 Ekim katliamına ilişkin bir anma etkinliğine katıldığı gerekçesiyle soruşturma açtı. Sağlık Bakanlığı artık başka kurumda çalışan Araç'ı memuriyetten çıkardı. Araç  daha sonra 675 Sayılı KHK ile Sağlık Bakanlığı çalışanı olarak, şimdi de 677 Sayılı KHK ile belediye çalışanı olarak ihraç edildi. SES Genel Merkez Yöneticisi Aylin Akçay olayın sürecin ne kadar hukuksuzca, inatla ve özensizce yürütüldüğüne işaret ettiğini söyledi.

OHAL ilan edildiğinden bu yana çıkarılan kanun hükmünde kararnameler (KHK) ile on binlerce kamu emekçisi, haklarında soruşturma bile açılmadan açığa alındı veya ihraç edildi. Kamu emekçileri her yayınlanan KHK listesinde kendi ismini ararken, Mardin'de yaşayan Deniz Araç bunu defalarca yapmak zorunda kaldı. Çünkü Araç bir ayda tam 3 kez ihraç edildi. Mardin Kadın Çocuk Ve Doğum Hastanesi'nde veri hazırlama memuru olarak çalışan Araç, bundan 9 ay önce Mardin Büyükşehir Belediyesi'nde çalışmaya başladı. Belediyede çalışmaya başladıktan sonra Sağlık Bakanlığı tarafından 10 Ekim Ankara Katliamı ile ilgili bir anmaya katıldığı gerekçesiyle hakkında disiplin soruşturma açıldığını öğrenen Araç, tüm itirazlara rağmen 26 Ekim'de meslekten men edilme cezası aldı. Oysa belediye soruşturmayı devralmış ve sonuçlandırarak Araç'a kınama cezası vermişti. Araç, yine aynı konudan Cumhurbaşkanlığı'na hakaret suçlamasıyla hakkında açılan davadan da beraat etmişti.

3 GÜN SONRA BİR DAHA...

Araç'ın daha sonra neler yaşadığını kendisinden dinleyelim; "Bundan 3 gün sonra, yani 29 Ekim'de 675 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname yayınlandı. Sağlık Bakanlığı'ndan ihraç edilenler arasında kendi ismimi de gördüm. Oysa ben uzun zamandır belediye çalışanıyım. Belediye de o soruşturmadan bana kınama cezası verdi. Son yayınlanan 677 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'de ise Mardin Belediyesi çalışanı olarak ihraç edildiğimi öğrendim. İki kuruma da dava açacağım. Haksızlığa uğradığımı düşünüyorum. Çünkü 21 yıllık devlet memuruyum ve bugüne kadar hakkımda açılan bir tane bile adli-idari soruşturma yoktu. Asılsız bir ihbar ile ihraç edildiğimi düşünüyorum. Hakkımda nasıl bir suçlama olduğunu bilmiyorum. Sanırım sendikanın (SES) şube sekreterliğini yapmam onlar için tehlike, suç olarak görüldü. Sonuna kadar hakkımı arayacağım" diye konuştu.

İNTİKAMCI VE HUKUKSUZ BİR TUTUM

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Merkez Yöneticisi Aylin Akçay olayı "En basit hukuk kurallarına bile uyulmayan bir pervasızlık" olarak nitelendirdi. Araç'ın hakkında adli makamlarca beraat kararı verilmesine karşın memuriyetten çıkarılmasının hukuksuz olduğunu belirten Akçay, Araç'ın iki farklı KHK ile hem Sağlık Bakanlğı hem de belediyeden ihraç edilmesinin kamuda yaşanan süreci özetleyen örneklerden biri olduğunu ifade etti. Bir kamu emekçisini 3 defa ihraç etmenin sürecin ne kadar hukuksuz ve özensizce yürütüldüğüne işaret ettiğini kaydeden Akçay, bunun intikamcı bir tutum olduğunu dile getirdi.

Sağlık alanında buna benzer başka örneklerle de karşılaştıklarını anlatan Akçay, kimi kamu emekçilerinin hem disiplin kurulu hem de KHK ile memuriyetten çıkarıldığını aktardı. Akçay, "Burada gayet hedefli bir şekilde KESK'e bağlı sendikaların üye ve yöneticilerini ısrarla kamu kurumlarından uzaklaştırmak istediklerini söyleyebiliriz. Ancak biz tüm kamu emekçileriyle ve uluslararası sendikal kamuoyu ile bu hukuksuzlukları paylaşmaya devam edeceğiz. Kamu emekçilerinin görevlerine iadesi noktasında elimizden geleni yapacağız" dedi.

ÖNCEKİ HABER

HDP'li vekil için ağırlaştırılmış müebbet istendi

SONRAKİ HABER

Ölen madencinin TTK'ya işe iade talebi kabul edilmemiş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa