23 Kasım 2016 09:31

KESK ihraçlara karşı alana çıkıyor

KESK, 10-11 Aralık'ta 5 ilde bölge mitingleri gerçekleştirecek. 20 Aralık'ta İstanbul'dan Ankara'ya 'Emekçi yürüyüşü' yapacak.

Paylaş

KESK, OHAL kapmsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile kamu emekçilerine yönelik ihraçlara ve yaşanan hukuksuz uygulamalara karşı eylem programını açıkladı.

KESK, 10-11 Aralık tarihlerinde İstanbul ve İzmir’in de aralarında olduğu 5 ilde, “İhraçlara, açığa almalara, sürgün ve cezalara teslim olmayacağız” şiarıyla bölge mitingleri gerçekleştirecek. 20 Aralık'ta ise ihraç edilen KESK üyeleri, “İşimi, ekmeğimi geri istiyorum” şiarıyla İstanbul'dan Ankara'ya 'Emekçi yürüyüşü' gerçekleştirecek. Yürüyüş, Ankara'da gerçekleşecek merkezi mitingle sonlandırılacak.


KESK OHAL KHK'ları ile onbinlerce kamu emekçisinin savunma hakkı bile tanınmadan ihraç edilmesi ve yaşanan hukuksuzluklara yönelik eylem kararı aldı. KESK Genel Merkezinde yapılan basın toplantısına 677 sayılı KHK ile ihraç edilen Büro Emekçileri Sendikası Genel Başkanı Fikret Aslan'ın da aralarında olduğu ihraç edilen kamu emekçileri de katıldı. Açıklamayı yapan KESK Eş Genel Başkanı Şaziye Köse, çıkarılan KHK'ler ile anayasanın ayaklar altına alındığını, OHAL'in gerekçesi olan darbe girişimiyle alakası olmayan düzenlemeler yapıldığına dikkat çekti. 678 sayılı KHK ile Bakanlar Kuruluna grevi 60 gün erteleme yetkisi verildiğini kaydeden Köse, kayyum atanan belediyelerde çalışan yüzlerce kamu emekçisinin de ihraç edildiğini söyledi.

'HEDEF SENDİKAL HAK VE ÖZGÜRLÜKLER'

677 sayılı KHK ile BES Genel Başkanı Fikret Aslan'ın da aralarında olduğu çok sayıda şube başkanı ve yöneticisinin de ihraç edildiğini belirten Köse, sendikal hak ve özgürlüklerin KHK'ler yoluyla ortadan kaldırıldığını vurguladı. Köse, KESK ve bağlı sendikaların açık bir saldırı altında olduğunu söyleyerek, “Sendikalarımız ve üyeler biat etmeye zorlanmakta, sendikal eylem ve etkinliklerimizden dolayı pişman ettirilmeye çalışılmaktadır. Bu hevesleri kursaklarında kalacak. Teslim alamayacaklar, bizler kazanacağız, kendileri pişman olacak” dedi.

'KOLUNUN KOPMASI YETMEDİ'

SES Mardin Şube üyesi Deniz Araç'ın 10 Ekim katliamına ilişkin basın açıklamasına katıldığı gerekçesiyle Yüksek Disiplin Kurulu'nca ihracının ardından 675 ve 677 sayılı KHK'ler ile 3 kez ihraç edildiğine dikkat çeken Köse, “Hangi tür bir devletin bir muhalife bu kadar kafayı takabileceğinin değerlendirmesini sizlere bırakıyorum” dedi. 677 sayılı KHK ile ihraç edilen SES üyesi Veli Saçılık'ın da 5 Temmuz 2000'de Burdur Cezaevi'nde yapılan operasyonda dozerle girilen koğuşta kolu koparıldığını hatırlatan Köse, “Kolu koparılan ve işkenceye uğrayan Saçılık'a bunları yeterli görmemişler ki bu kez de 677 sayılı KHK ile ihraç ettiler” dedi.

'ÜYELERİMİZLE DAYANIŞMA İÇERİSİNDEYİZ'

Köse, yaşanan yoğun saldırıları püskürtmek için mücadele ederken diğer yandan da açığa alınan ve ihraç edilen kamu emekçileriyle dayanışma içerisinde olacaklarını söyledi. Üyelerini bu süreçte yalnız bırakmayacaklarını söyleyen Köse, “Ekmeğimize, işimize, aşımıza, geleceğimize yönelik saldırılara fiili, meşru ve örgütlü mücadeleyle cevap vereceğiz” dedi. KESK'in aldığı karar doğrultusunda eylem programı şöyle:

-KESK, kuruluşunun 21. yıl dönümü olan 8 Aralık 2016 günü “Dünden bugüne direnenler buluşuyor” şiarıyla Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'nda dayanışma şenliği düzenleyecek.

- 10 Aralık'ta Mersin, Samsun ve Van'da, 11 Aralık'ta ise İstanbul ve İzmir'de “Haklar, OHAL ve KHK'lerinizden önce gelir. İhraçlarınıza, açığa almalarınıza, sürgün ve cezalarınıza teslim olmayacağız” şiarıyla bölge mitingleri gerçekleştirilecek.

-Bu kapsamda 1-6 Aralık tarihlerinde KESK MYK üyeleri ve sendika MYK üyeleri mitinglerin yapılacağı iller ve katılımcı illerde toplantılar düzenlenecek.

-20 Aralık’ta “İşimi ekmeğimi geri istiyorum” şiarıyla İstanbul'dan Ankara'ya ihraç edilen üyelerin özne olacağı araçsız “Emekçi yürüyüşü” eylemi yapılacak ve Ankara'da merkezi bir eylemle yürüyüş sonlandırılacak.

-15 Aralık'ta 2017 bütçesine karşı tüm illerde basın açıklaması yapılacak. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Cinsel istismar tasarısı komisyondan da çekildi

SONRAKİ HABER

HDP'li vekil için ağırlaştırılmış müebbet istendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...