23 Kasım 2016 06:46

Kamışçın kuşu 17 ülke gezdi

Ağırlığı 27 gram olan büyük kamışçın kuşu her yıl Afrika kıtası ve Ortadoğu'da 17 ülkeyi geçerek üremek için Aras Nehri Kuş Cenneti'ne geliyor.

Paylaş

Utah Üniversitesi, Kafkas Üniversitesi, Koç Üniversitesi ve Kars Kuzey Doğa Derneği'nden biyologlar, 27 gramlık büyük kamışçın kuşunun her sene Afrika ve Ortadoğu'daki 17 ülkeyi dolaştığını tespit etti. Kamışçın kuşunun yaklaşık 11 bin kilometrelik serüveni, sadece ayağına takılan 1 gram ağırlığında olan coğrafi konumlama cihazı sayesinde kayıt altına alındı. Büyük kamışçınlar, Türkiye'de göçü takıp edilen ilk ötücü kuş türü ve en küçük canlı oldu. Orman ve Şu İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü izniyle yapılan çalışma, ABD Kuşbilim Dergisi Condor'da yayınlandı.

Utah ve Koç Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, Türkiye'den Ortadoğu ve Afrika'daki 17 ülkeye giden bu kuşların, her Nisan ayında Afrika'dan gelerek Mayıs-Temmuz aylarında Aras Nehri Kuş Cenneti'nde ürediklerini söyledi. Büyük kamışçınların şaşırtıcı bir şekilde Ağustos ayında Iğdır'dan güneye göç ederek Eylül-Kasım aylarını orta Afrika'nın Güney Sudan, Uganda bölgesindeki tropikal sulak alanlarda geçirdiğini hatırlatan Şekercioğlu, Aralık ayında tekrar göç eden kuşların Ocak, Şubat, Mart aylarını Malavi ile Tanzanya, Mozambik sınırındaki Hint Okyanusu kıyısında yaşadıklarını belirtti. Büyük kamışçınların sulak alan kuşu olmalarına rağmen, sonbahar ve ilkbahar göçlerinde dünyanın en kurak ve zorlu yerleri olan Ortadoğu, Arabistan ve Sahra çöllerini iki kez geçtiğine dikkati çeken Şekercioğlu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Doğu Anadolunun ilk Tabiatı Koruma Alanı olmaya layık görülen ama halen resmi olarak korunmadığı için yok olma tehlikesi altında olan Aras Nehri Kuş Cenneti için geç kalınmamasını istedi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Neçirvan Barzani Türkiye'ye geldi

SONRAKİ HABER

Erdoğan: Avrupa Birliği oylamasının hiçbir kıymeti yoktur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...