23 Kasım 2016 06:07

12 Eylül uygulaması 'Karıştır barıştır' yine devrede

12 Eylül askeri darbesi ardından cezaevlerinde uygulanan `karıştır barıştır` sistemi Adana Kürkçüler cezaevinde yine devreye sokuldu.

Paylaş

12 Eylül darbesi sonrası başta Mamak Cezaevi olmak üzere cezaevlerinde uygulanan ve darbecilerin "Karıştır barıştır" adını verdiği politika, AKP tarafından tekrar devreye konuldu. Darbe döneminde sol ve sağ örgütlerden tutukluların aynı koğuşlara konulduğu uygulama birçok gerginliği beraberinde getirmişti. Uygulama, Adana Kürkçüler Cezaevinde tekrar gündeme geldi.

Avukat Tugay Bek, Kenan Evren'in devreye koyduğu "Karıştır barıştır" uygulamasının Adana Kürkçüler Cezaevi'nde tekrar hortlatıldığını belirterek, PKK, sol örgütler ile DAİŞ ve cemaatten tutuklu olanların aynı koridorlara alındığını söyledi.

Tugay Bek, o dönem darbecilerin "Memlekette kardeş kavgası bizimle son buldu. Sağcılar ve solcular bir arada barış içinde yaşıyor" propagandası yaptığını hatırlattı."Pek çok kavgaya neden olan bu uygulama kişiliksizleştirme, yılgınlık ve asimilasyonu hedefliyordu" diyen Bek, tutukluların direnişi ve mücadelesi neticesinde ortak koğuş uygulamasının son bulduğunu hatırlattı.

12 Eylül'den 36 yıl sonra 15 Temmuz darbe girişimi ile birlikte ‘karıştır barıştır’ uygulamasının yine gündemde geldiğini ifade eden Bek, şunları aktardı: “F Tipi cezaevleri açıldıktan bu yana mahpuslar yargılandıkları örgütlere göre oda ve koridorlara yerleştirilmekteydi. Geçtiğimiz hafta Adana F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde 30 mahpus İzmir Cezaevi'ne nakledildi. PKK ve diğer sol örgütlerden tutukluların kalmakta olduğu odalar da değiştirildi. PKK ve sol örgütler ile IŞİD, FETÖ'den tutuklu olan mahpuslar aynı koridorlara yerleştirilmiş durumda."

'CAN GÜVENLİKLERİNDEN ENDİŞELİLER'

Telefon ve görüş için odalarından çıkan tutukluların koridorlarda diğer örgütlerden tutuklularla karşılaşabilme tehlikesi olduğunu belirten Bek, "Tutsakların ortak yaşam alanlarından faydalanması engellenmiş durumda. Havalandırmalarda tutsaklar arasında sürekli bir ağız dalaşı ve hakaretler söz konusu. Geçtiğimiz yıl bir tecavüz zanlısının mafya mensupları tarafından tabanca ile infaz edildiği Adana F Tipi Kapalı Cezaevindeki tutuklular can güvenliklerinden kaygı duyuyor" diye konuştu.

‘HAYATA DÖNÜŞ' ENDİŞESİ

Tutuklular arasındaki gerilimin cezaevi dışında da hissedildiğini aktaran Bek, "Cezaevinin hemen önünde sürekli olarak TOMA ve itfaiye bekletilmesi yeni ‘Hayata dönüş’ operasyonları endişesini artırıyor. İktidar, halka karşı içeride ve dışarıda darbecileri taklit ediyor” dedi. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

CHP’nin Kartal mitinginden çekilmesi eleştirilere neden oldu

SONRAKİ HABER

Salih Müslim İngiltere Parlamentosunda konuştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa