25 Mayıs 2012 11:32

Belirsizlik nedeniyle veliler tedirgin

Okulların kayıt döneminin yaklaştığı bu günlerde, 4+4+4 sisteminin yarattığı karmaşa sürüyor. Bu uygulamaların ne getirip ne götüreceğini, yeni sistem hakkında velilerin neler düşündüğünü ÖVDER İzmir Şube Başkanı Orhan Yüce’ye sorduk.Velilerle okul önlerinde, kafeteryalarda toplantılar yaptıkla

Belirsizlik nedeniyle veliler tedirgin
Paylaş
Ender Gündüz

Okulların kayıt döneminin yaklaştığı bu günlerde, 4+4+4 sisteminin yarattığı karmaşa sürüyor. Bu uygulamaların ne getirip ne götüreceğini, yeni sistem hakkında velilerin neler düşündüğünü ÖVDER İzmir Şube Başkanı Orhan Yüce’ye sorduk.

Velilerle okul önlerinde, kafeteryalarda toplantılar yaptıklarını belirten Yüce, velilerin yeni sistem hakkında bilgilerinin olmadığını ve belirsizlikten dolayı hem tedirgin hem de tepkili olduklarını dile getirdi. İlkokul birinci sınıflarda kayıtların tamamen “e-okul” aracılığıyla ve ailelerden bağımsız olarak yapılacağını söyleyen Yüce, velilerin çocuklarının hangi okulda okuyacağını sonradan öğreneceklerini söyledi.

KÜÇÜK YAŞTA GÖNDERMEK İSTEMİYORLAR

Okula başlama yaşı konusunda mevcut yasalarda çelişki olduğunun altını çizen Yüce, “Yasaya göre 5 yaşını dolduran çocuk okula başlayacak, genelgeye göre ise 66 ayı doldurmak zorunda. Yani 2007 mart ayından sonra doğan çocuklar genelgeye göre kayıt olamaz, yasada ise temmuz ayında doğan çocukların da kayıt olabileceği anlamı var” dedi. Yüce, ailelerin çocuklarını çok küçük yaşta okula göndermek istemediklerini dile getirerek, bununla ilgili velilerin İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine dilekçe verebileceklerini belirtti. ÖVDER olarak bunların takipçisi olacaklarını belirten Yüce, velilerin mevcut okulların imam hatip ortaokullarına dönüştürülmesini istemediğini, “İmam hatip ortaokulu açılacaksa yeni okullar yapılsın” dediğini belirtiyor.

AİDATLAR ZORUNLU OLACAK

“Çıkarılan yasa kamuoyunda tartışılmadı. Hükümet esas amacını gizledi” diyen Yüce, daha önceki yasada yer alan, “İlköğretim zorunludur ve devlet okullarında parasızdır” ibaresinin yeni yasada bulunmadığına dikkat çekti. Okullarda şu an yasa dışı olarak toplanan aidatların resmileşeceğini ve miktarının artacağını belirten Yüce, Başbakanın, “8 yıllık zorunlu eğitim ekonomiye zarar verdi” açıklamasını hatırlattı. Yüce, bu sözün ardında yatan gerçeğin eğitimi şirketlere, özelleştirmeye açmak olduğunu belirtti. Seçmeli ders olarak ortada şu an sadece, “Kuran-ı Kerim ve Peygamber’in Hayatı”nın olduğunu belirten Yüce, “Diğer seçmeli dersler neden kanunda yok? İmam hatip ortaokulları dışındakiler niye belirlenmiyor?​” diye sordu. Ortaokullara kayıtların nasıl yapılacağının da hâlâ belirsiz olduğunu ifade eden Yüce, hazırlanan yasaların gelişigüzel ve kasıtlı yapıldığını vurguladı. Bu yasalarla dershanelerin kapanacağı yönündeki haberlere de tepki gösteren Yüce, lise ve üniversite sınavlarının yine olacağını bu yüzden dershanelerin kapanmasının söz konusu olmadığını, hatta daha da artıp dershaneye gitme yaşının düşeceğini söyledi. (İzmir/EVRENSEL)


SÜT DAĞITIMI

Süt dağıtımı konusunda da yapılan toplantılarda velilerin bir hayli rahatsız olduğunun altını çizen Yüce, “Veliler çocuklarının nasıl bir süt içtiğini bilmiyor. Çocukları hastalandıran sütler de dağıtılmaya devam ediyor. Zorla içiriyorlar” dedi. Yüce, yapılan değişikliklerle asıl amaçlananın itaatkar bir nesil yetiştirmek olduğunu sözlerine ekledi. 

ÖNCEKİ HABER

Grevin ardından işçilere destek

SONRAKİ HABER

Paran yoksa sınav da yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...