23 Kasım 2016 00:58

Madenci aileleri : Bakanlar bizi de dinlesin

Şirvan'da göçük altındaki madencilerin aileleri gelen bakanların kendilerini dinlemediklerini belirterek seslerini duyuramadıklarını söyledi.

Paylaş

Siirt’in Şirvan ilçesi Maden köyünde madenci aileleri arama çalışmalarının yapıldığı alanda kurulan AFAD çadırlarında yakınlarını bulma umuduyla gece gündüz bekliyorlar. Aileler haberlerde izledikleri birçok şeyin gerçeği yansıtmadığını, yetkili biri geldiğinde oluşan kalabalığın sonrasında devam etmediğini söylüyor. Gelen Bakanların kendilerini dinlemediğini belirten aileler, seslerini duyuramadıklarını kaydediyor.

Kayma altında kalan işçilerden Bedrettin Caylı’nın kuzeni Aydın Caylı batıda olsa herkesin böyle bir faciayı duyacağını fakat seslerini kimseye duyuramadıklarını söyledi. Caylı, “Bedrettin 30 yaşında gencecik, evli ve 5 çocuğu vardı. 1 yıla yakındır madende çalışıyordu. Şirvan ilçesi Yatağan köyündeniz. Burada çalışan insanların birçoğu civar köylerden”dedi.

‘ŞİKAYET EDENE ÇIKIŞ VERİLİYOR’

Kerem Alat’ın 3-4 aydır madende çalıştığını söyleyen Mahmut Alat, “Çalıştığı taşeron firma buraya yolladığı için mecburen geldi. Evli, 1 çocuğu vardı. Çalışanlar sürekli çalışma şartlarından isyan ediyordu. Ama, ya çalışırsınız ya da çıkarılırsınız, diyorlardı. Sesini çıkaran işçiye ilkinde tutanak yazıyorlar, ikincisinde çıkışını veriyorlardı. 2 vardiya 12 saat boyunca çalışıyorlardı. Gece çalışmalarına rağmen aydınlatma bile doğru düzgün yok. Ciner’in sorumluları en ufak işçi tepkisini jandarmaya bildiriyorlardı” dedi.

‘AİLELERİN BASKISIYLA ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR’

Alat, “Gelen basın ekibine konuştuğum için beni de şikayet ettiler. İlk günler hiçbir çalışma yapılmıyordu. Biz de aileler olarak siz yapmayacaksanız biz yaparız, dedik. Alana cenaze sahiplerinin girmesini engellediler ben de tepki gösterdim. Bundan dolayı şikayet ettiler. Eğer ailelerin baskısı olmasaydı, çalışmaların süreceğini sanmıyorum. Çevre köylerden buraya gelip çalışan insanların başka şansı yok iş yok çünkü mecburlar çalışmaya” dedi.

‘HANGİMİZİN ÇİLESİNİ BİLİYORLAR’

Kerem Alat’ın teyzesi yoldan geçerken bizi durdurup söylediklerinin yazılmasını istiyor. Kerem’in birkaç gündür yağan yağmurdan dolayı toprak kayması yaşanacağına dair korkuları olduğunu söyleyen teyze Zümeyran Sumeli, “Kerem istemediği halde mecburen çalışıyordu. Toprak kaymasını söylemişler. Ama yetkililer, ‘Korkulacak bir şey yok, işe devam edin” demiş. Mühendis nerede, patron nerede? Kerem hakkını savunduğu için işten çıkarılmıştı, olayın olduğu gün arayıp çağırmışlar tekrar gidiyor ve olanlar oluyor. Bakanlar buraya geliyor gelip bizi de dinlesinler. Hangimizin çilesini biliyorlar ki” dedi. (Siirt/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

OHAL işçi ve emekçi haklarını gasbetmek için de ‘lütuf’ oldu

SONRAKİ HABER

Kuş cennetini taş ocağı yaptılar!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...