22 Kasım 2016 19:54

İşbilen: Daha fazla konuşup partime zarar vermek istemiyorum

‘FETÖ/PDY’ çatı davasının ilk duruşmasında tutuklu sanıklardan eski AKP milletvekili İlhan İşbilen'in ifadesi alındı.

Paylaş

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü ‘FETÖ/PDY’ soruşturması kapsamında açılan 'FETÖ Çatı Davası'nın ilk duruşmasında, tutuklu sanıklardan AKP eski Milletvekili İlhan İşbilen'in ifadesi alındı. İşbilen, 17-25 Aralık sonrası istifası sırasında yaptığı, "Hükümet ile Fetullah Gülen arasında aracılık yaparım" şeklindeki açıklamasının sorulması üzerine, "Bu açıklamayı bana yaptırdılar. Daha fazla konuşup partime zarar vermek istemiyorum" dedi.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşma, iddianame özetinin okunmasının ardından, sanık savunmalarına geçildi. İlk savunma AKP eski Milletvekili İlhan İşbilen'den alındı. Aralık 2015'de tutuklanan İşbilen, savunmasına, "15 Temmuz kalkışmasının, halkımızın sağ duyusuyla çok ucuz atlatılmasından mutluyum" diyerek başladı. 

2.5 SAAT SÜREN İFADEDE BİR KEZ FETULLAH GÜLEN'İN ADI GEÇTİ

İlhan İşbilen, sayfalar tutan savunmasını iki buçuk saate tamamladı. Müşteki avukatlarının 'sanığın suçlamalar ile ilgili savunma yapmadığı ve kişisel hayatını anlattığı' yönündeki itirazlara rağmen, mahkeme başkanı sanığın dinleneceğini belirtti. İlhan İşbilen, çocukluğundan başlayarak İzmir Kestanepazarı'nda berberlik yapmasını, üniversite yıllarını, Manisa Vakıflar Genel Müdürlüğü'nü, Akyazı Eğitim Vakfı'nın kuruluş aşamasını, Zaman Gazetesi ve Samanyolu televizyonunda genel müdürlük yapmasını, Asya Finans Ortaklığı,bankanın murakıplığı ve Türkter Tersanesi'nin yönetim kurulu başkanlığı görevleri ile milletvekili olma sürecini detayıyla anlattı. İifadesinde, hakkındaki 'FETÖ Danışma Kurulu üyesi 5 kişiden biri olduğu ve örgütte üst düzey yönetici olduğu' iddialarına değinmeyen İşbilen, Fetullah Gülen ismine de sadece bir kez yer verdi. 

'FETULLAH GÜLEN'İ TIRAŞ ETTİM'

İşbilen, öğrencilik yıllarında İzmir Kestanepazarı'nda dayısının berber dükkanında çalışmaya başladığını ve uzun yıllar burada seyyar berberlik yaptığını anlattı. O dönemde İzmir Kestanepazarı Derneği Başkanı Yaşar Tunagür ile yakın ilişkileri olduğunu anlatan İşbilen, o dönemde Kestanepazarı'nda iş yerleri olan Mustafa Birlik ve Mustafa Uslu'nun kendisini Risale-i Nur sohbetlerine çağırdıklarını söyledi. Fetullah Gülen'i 1966 yılından sonra Yaşar Tunagür'ün yerine İzmir vaizi olarak atanmasıyla tanıdığını ve ilk kez Mustafa Polat ile geldikleri bir Risale-i Nur sohbetinde gördüğünü belirtti.

'DÖNEMİN BAŞBAKANI ERDOĞAN'IN İSTEĞİYLE MİLLETVEKİLİ OLDUM'

İşbilen hiç aklında yokken, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın isteği ile siyasete atıldığını belirterek, "Çamlıca'da Sema Ramazanoğlu, bana Recep Tayyip Erdoğan'ın milletvekili olma teklifini ilettiler. Ben sayın Başbakana hürmetlerini sunup kararımı daha sonra aileme danışarak ileteceğimi söyledim. Ben bir işadamı olarak Ak Parti'nin yaptığı işleri taktir ediyordum. Tayyip Bey'i kırmamak için evet dedim" diye konuştu. 

Tutukluluğu boyunca ziyarete gelmek isteyen AKP’li milletvekillerini kabul etmediğini ve haberi olmadan gelenlerin de çıkışta açıklama yapmamalarını istediğini belirten İşbilen, "Kimseye ricada bulunmadım, kimseden bir şey beklemedim. Bunu zul gördüm. Yüce mahkememize güveniyor ve tahliyemi talep ediyorum" dedi. 

SAVUNMASININ ARDINDAN SORULARI YANITLADI

İşbilen, ifadesinin ardından mahkeme başkanı, duruşma savcısı ve taraf avukatların yönelttiği soruları yanıtladı. Mahkeme Başkanı Selfet Giray, iddianamede yer alan tanıklardan Kemalettin Özdemir, Nurettin Veren ve Selim Çoraklı'nın ifadesinde yer alan, "1966 yılından itibaren Gülen'in sohbetlerine birlikte gittik, üniversite öğrencilerine ev temin ettik ve 1970 yılında da yemin ederek hizmet hareketini birlikte başlattık" ifadelerin sorulması üzerine İşbilen, "Bahsedilen hizmet hareketinin içinde hiç olmadım" diye cevap verdi. 

Akyazılı Vakfı'nın Gülen örgütünün içerisinde faaliyet gösterdiği iddialarını da kabul etmeyen İşbilen, mahkeme başkanının, Samanyolu TV ve Zaman Gazetesi'nde çalıştığını hatırlatması ve bu kurumlarla Gülen'in ilişkisini bilip bilmediği sorusuna "Çalışırken oralarda görev aldığını hiç görmedim. Benim Samanyolu ve Zaman'da genel müdür olmamda Gülen'in bir etkisi yok" diye cevap verdi. 

İşbilen, FETÖ yapılanmasında siyasi kanat sorumlusu olduğu ve danışma kurulu üyesi 5 kişiden biri olduğu iddialarını da reddetti.

17-25 ARALIK SONRASI İSTİFA ETMESİ

"17-25 Aralık’tan sonra istifa etmenizi cemaat mi istedi?" sorusuna İşbilen, "Hayır, böyle bir şey olmadı. Partinin daha sağlıklı işlemesi, kazanımları yememek için istifa ettim" diye cevap verdi. O dönemde AKP'nin Kızılcahamam toplantıları olduğunu ve sık sık basına kapalı toplantılar gerçekleştirdiklerini belirten İşbilen, "17-25 Aralık'tan sonra basına kapalı toplantılar yaptık. Bu toplantılarda zaman zaman Başbakanın bakanları bile azarladığı oluyordu" dedi. İstifa ettiğinde yaptığı açıklamada, 'Gülen ile hükümet arasında arabuluculuk yaparım' sözleri hatırlatılan ve bunu ne amaçla yaptığı sorulan İşbilen, "Bu açıklamayı bana yaptırdılar. Tüm sorulara cevap veririm ancak basına kapalı toplantılarda konuştuğumuz bazı şeyler var. Daha fazla konuşup partime zarar vermek istemiyorum" dedi. 

PAPA ZİYARETİ

Fetullah Gülen ve Alaeddin Kaya ile birlikte Papa ziyareti de sorulan İşbilen, "O dönemde İstanbul'da Fetullah Gülen'in de katıldığı dinler arası diyalog yemekleri düzenleniyordu. Bu toplantılara ben Alaeddin Kaya ile gazeteci olarak katılıyordum. Bu toplantılara bütün dini cemaat liderleri katılıyordu. Bu dönemde Türk ve Vatikan elçiliği beni gazetedeki görevim nedeniyle heyete yazmışlar" diye cevapladı.

ABD ZİYARETLERİ

Gülen ile milletvekilliği döneminde ve sonrasında görüşüp görüşmediği sorulan İşbilen, "Belimdeki rahatsızlık nedeniyle ABD'de ameliyat oldum. Daha sonra kontroller için de gittim. Ancak bu dönemde Gülen ile görüşmedim. Milletvekilliğim sırasında ABD'ye gittiğimizde vakıf çağırıyordu ve görüşmeler oluyordu" diye konuştu. (DHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Başverimli belediye eşbaşkanları tutuklandı

SONRAKİ HABER

Devletin bekası için doğum şart

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa