25 Mayıs 2012 11:27

Habab köyünde şenlik var

“Taşların dili vardır!”  Heykeltıraş Nurettin Orhan bu tür tarihi yapıların mimarisinde akustiğin gözetildiğini söylerdi. Çünkü, çeşmeler salt su vermezler. Buluşma yeridir. Köy yerlerinde gizli sevda şiirlerinin okunduğu, şarkıların söylendiği  bir ‘zula’dır. En havalı meydanıdır köy&uu

Habab köyünde şenlik var
Paylaş
Medayin Demirbaş

Elazığ’ın Kovancılar ilçesindeki Habab-Havav (Ekinözü) köyündeki çok gözlü çeşme bunlardan biridir. Eskiden Ermeni yerleşim birimi olan Habab’ta,  o zamanlar 250 hane, 3 kilise, 1 manastır ve 2 çeşme bulunuyormuş. Köydeki  tarihi yapılar soykırım ve sürgün sonrasında kaderine terk edilir.

KİTAPLA DEĞİŞEN ÇEŞME

Çeşmelerden birinin (yukarı çeşme- 1634)  kaderi, kamuoyunda Hrant Dink davasıyla özdeşleşen Avukat Fethiye Çetin’in Anneannem  adlı kitabının yayınlanmasıyla değişir. Anneanne Heranuş Gadaryan, Müslümanlaştırılmadan önce  9 yaşına  kadar bu köyde yaşamıştır. Kitabı okuyan Habablılar Fethiye Çetin’e ulaşır. Daha önceden bu köye hiç gitmediğini ifade eden Çetin, tarihi yapıların doğal koşullar ve define avcıları tarafından tahrip edildiğini söylüyor. Hrant Dink Vakfı restorasyon projesini üstlenir, Anıtlar Kurulu ve Kültür Bakanlığının az da olsa katkıları olur. Fethiye Çetin, bu işi salt bir restorasyon  değil, “Bir dokunma, hatırlama, yüzleşme projesi” olarak ele aldıklarını söylüyor.  Fransa, Ermenistan ve Türkiye’den Ermeni, Türk ve Kürt  gençlerin katılımıyla geçen yıl çalışmalar yapıldı. Başlangıçta  kimi ön yargılarla karşılaştıklarını söyleyen Çetin, restorasyon çalışmalarının sürdüğü 4 aylık süre zarfında bunların ortadan kalktığını anlatıyor.Hrant Dink Vakfı ve Habab köylüleri 27 Mayısta köyde şenlik düzenleyecek. Şenlikler için yurt içi ve yurt dışından çok sayıda katılımcı köye gelecek. Kardeş Türküler’in  bir konser vereceği şenlikte, tarihi yapıları kapsayan  geziler ve restorasyon sürecini anlatan bir belgesel film gösterilecek.
(ElazığEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Samsun’da yerel basına AKP’den balans ayarı

SONRAKİ HABER

Grevin ardından işçilere destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...