22 Kasım 2016 16:03

'Denetimsizlik ve kar hırsı madenlerde binlerce can aldı'

DİSK, KESK, TMMOB ve Ankara Tabip Odası, Siirt Şirvan’daki bakır madeninde yaşanan iş cinayetine ilişkin yaptıkları açıklamayla tepki gösterdi.

Paylaş

DİSK Ankara Bölge Temsilciliği, KESK Ankara Şubeler Platformu, TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu ve Ankara Tabip Odası Siirt'in Şirvan ilçesindeki bakır madeninde yaşanan iş cinayetine tepki gösterdi.

Madenci Anıtı önünde yapılan açıklamada, madenlerdeki denetimsizliğe ve önlemlerinin yetersizliğine ilişkin her uyarının “ülkenin kalkınmasını istemeyen ihanet şebekeler'” diye yaftalandığı belirtildi ve bu tavrın sonuçlarının 2015 yılında 1730 işçinin, 2016'nın ilk 6 ayında ise en az 1600 işçinin hayatına mal olduğu vurgulandı.

Basın açıklamasını okuyan Genel -İş Ankara 1 Nolu Şube Başkanı Turhan Kütükbaş, Siirt'in Şirvan ilçesinde şev kaymasında toprak altında kalan 6 işçinin yaşamını yitirdiğini, 10 işçiye ise hala ulaşılamadığını hatırlattı. Ciner grubu tarafından işletilen Madenköy bakır madeninde birçok taşeron firmanın üretim yaptığını kaydeden Kütükbaş, Temmuz ayında da aynı madende şev kayması olduğuna dikkat çekti. “Bölgenin yapısı gereği sekmenlerin daha düşük tutulması kademelerin daha kısa aralıklarda olması gerekmektedir” diyen Kütükbaş, Şirvan madeninde gerçekleşen katliamın asıl sebebinin iddia edildiği gibi yağış ve heyelan değil, üretimin kurallara göre yapılmaması ve denetimsizlik olduğunu dile getirdi.. Yetkililerin göçük veya heyelan demelerinin sebebinin yaşanan olayı doğal afet olarak göstermek olduğunu vurgulayan Kütükbaş, “Maden mühendisleri odasının da belirttiği gibi burada projenin dışına çıkılarak üretim hızlandırılmış şev açılarına uyulmamıştır” dedi.

MADENLERDE ÖLÜMLER DEVAM EDİYOR

Şirvan'daki maden işçileri toprak altındayken dün gece Zonguldak Kilimli'deki madende iş cinayetinde bir maden işçisinin daha hayatını kaybettiğini belirten Kütükbaş, bütün uyarılara rağmen patronların aşırı kar hırsının madencilerin canı pahasına devam ettiğini dile getirdi. Kütükbaş, madenlerdeki denetimsizliğe ve işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin yetersizliğine dikkat çekmek üzere yapılan her çağrının hükümet ve sermaye tarafından “ülkenin kalkınmasını istemeyen ihanet şebekeleri” denerek terörize edildiğini söyledi. Bu tavrın sonuçlarının 2015 yılında 1730 işçinin, 2016'nın ilk 6 ayında ise en az 1600 işçinin hayatına mal olduğunu kaydeden Kütükbaş, hükümetin Soma katliamından sonra yeraltı ve yerüstü madenlerinde bir takım düzenlemelerinin de 2017 Haziran ayına ertelendiğini söyledi.

Kütükbaş, “Meslek odaları ve sendikalar olarak gerek Enerji Bakanlığı'na, gerekse de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıklığına ilettiğimiz raporlarda madenlerdeki denetimsizliğin, işçi sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin alınmamasının sonuçları ağır olmaktadır” dedi. Denetimin özelleştirilmesi mevzuatının derhal değiştirmesi gerektiğini belirten Kütükbaş, taşeronlaştırma uygulamalarının ve ucuz iş gücüne dayanan çalışma sisteminden vazgeçilmesini istedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

AP'den 'Türkiye ile müzakereler dondurulsun' çağrısı

SONRAKİ HABER

WhatsApp'ta küfürleşen iki genç kıza 20 kırbaç cezası 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...