25 Mayıs 2012 11:18

Bakanlık akademik unvanla eleştirilemezmiş, Tüzel de maksadını aşmış

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Prof. Dr. Beyza Üstün’ü hedef gösteren açıklamalarıyla ilgili soru önergesine verdiği yanıtta, Bakanlığının akademik unvanla eleştirilmesinin ifade özgürlüğü olarak değerlendirilemeyeceğini savundu.HDK Yürütme Kurulu Üyesi ve İstanbul Milletvekili Levent Tü

Bakanlık akademik unvanla eleştirilemezmiş, Tüzel de maksadını aşmış
Paylaş

HDK Yürütme Kurulu Üyesi ve İstanbul Milletvekili Levent Tüzel’in sorularını yazılı olarak cevaplayan Eroğlu, Tüzel’i de “maksadını aşmak” ile suçladı.

Bakan Eroğlu bir gazeteye verdiği demeçte, “Tamamen enerji şirketleri tarafından yönlendirilmiş dışarıdan bazı gruplar var, seyyar gruplar var. Hatta bir tanesinin ismini de ben aldım, üniversiteden bir öğretim üyesi. Yalan yanlış şeyler söylemiş. Onunla ilgili hem savcılığa, hem YÖK’e, hem üniversiteye başvuracağız. Böyle bilim adamı olmaz hiç kusura bakmasın” demişti. Eroğlu’nun Prof. Dr. Beyza Üstün’ü hedef gösteren bu açıklamalarına akademisyenler ve çevre örgütlerinden tepki gelmişti.

Konuyu Meclise taşıyan Levent Tüzel’in soru önergesine Eroğlu’dan yanıt geldi. Tüzel’in “Bahsettiğiniz üniversite hocası kimdir? ‘Seyyar gruplar’ derken hangi dernekleri kastediyorsunuz? Bu çevreleri yönlendirdiğini iddia ettiğiniz yabancı enerji şirketleri hangileridir” sorularına yanıt vermeyen Eroğlu, Bakanlık olarak kimse hakkında Savcılık ya da herhangi bir birime bildirimde bulunmadıklarını belirtmekle yetindi.

SORU SORAN VEKİL DE ‘MAKSADINI AŞMIŞ’

Ancak Bakan Eroğlu, Tüzel’in soru önergesinde “maksadını aştığını” iddia etti. “Bilim ve bilim adamlarına gösterilen hassasiyet konusunda, tarafıma atfen bulunduğunuz ithamlar, maksadını aşan ve malumat dışı hususlardır” diyen Eroğlu, Tüzel’in “halkın ve doğanın yanında yer alan öğretim üyelerine boyun eğdirmeye, verdikleri raporlarla yürütmenin durdurulmasına ve iptaline neden olan bilirkişileri yıldırmaya mı çalışıyorsunuz?​” şeklindeki sorusunu da “Bilim adamlarını aşağılayan, hakaret eden ifadeler” olarak niteledi.

Eroğlu, HES projelerini eleştiren akademisyenleri hedef gösteren tutumunu soru önergesine verdiği yanıtta da sürdürdü. Akademisyenlerin unvanlarını kullanarak halkı yanlış yönlendirdiğini iddia eden Eroğlu, şunları kaydetti: “Bireysel kanaatlerin belirtilmesi; ister doğru olsun, ister yanlış olsun, ifade özgürlüğü açısından anayasal bir haktır. Fakat akademik unvanla, bile bile kamuoyunun yanlış yönlendirilmesi ve iftiralarla bir kurumun aşağılanması; bilim sınırlarının aşılmasının yanında, başkalarının haklarına da tecavüzdür. Bir üniversitenin ismi ve akademik unvanı kullanılarak, bu tür hareketlerde bulunulması; aynı zamanda o üniversitemizin ve akademik unvanların da manevi şahsını, kamuoyu nezdinde küçük düşürmektedir.”  (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Çayda üretici eylemleri bu kez köylerde

SONRAKİ HABER

Samsun’da yerel basına AKP’den balans ayarı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa