#SiyahProtesto: İstismarın rızası, tasarısı olmaz

Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu’nun #SiyahProtesto çağrısıyla buluşan çok sayıda kadın ‘istismarın rızası, tasarısı olmaz’ dedi.

22 Kasım 2016 15:22
Paylaş

Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu çocuk istismarında rıza yaşının 12’ye indirilmek istenmesine karşı Beşiktaş’ta eylem yaptı. Beşiktaş meydanında buluşan kadınlar Hükümetin Anayasa Mahkemesi ceza kanununda cinsel istismarı düzenleyen 103. maddeyi iptali ve cinsel istismarda rıza yaşını 12’ye düşürmek istenmesine ‘istismarın rızası, tasarısı olmaz’ sözleriyle karşı çıktı.

Beşiktaş Meydanında toplanan yüzlerce kadın "Tecavüze karşı siyah protestayız" dedi. Tecavüze karşı Siyah giyen kadınlar bir süre sessiz eylem yaptı. Daha sonra Beşiktaşın sokaklarında slogan eşliğinde yürüyen kadınlara yurttaşlar da alkışlarla destek verdi. "Cinsel istismarcıların AKlanmasını engelledik. Sırada yasa(103. md) var" pankartı açan kadınlar ellerinde "TCK 103'ü kadın örgütlerinin önerileriyle şekillendirin", "Çocuklar uyurken susulur tecavüz edilirken değil", "Rıza yaşının 12'ye indirilmesini asla kabul etmiyoruz", "TecavüzMeşrulaştırılamaz", "Tecavüzün evlilikle aklanmasına ne bugün ne yarın izin vermeyeceğiz", " TCK 103'ü kadın örgütlerine danışın" dövizleri taşıdı. Kadınlar hep bir ağızdan "Yaşasın kadın dayanışması", "Yaşasın örgütlü mücadelemiz", "Susmuyoruz, korkmuyoruz itaat etmiyoruz", "Çocuk yaşta evlilik istismardır", "Faili değil çocukları koru", "Çocuk, Kadın düşmanı yasalara hayır", "Tecavüz suçtur komisyonu olmaz", "Jin, jiyan, azadi" sloganları attı.

Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem  Grubu adına açıklamayı okuyan Deniz Bayram, "Günlerdir bu ülkede kadınların ve çocukların geleceğini karartmaya yönelik bir gündemin içindeyiz. Bu ülkenin meclisinde çocukların tecavüzcülerle evlendirilmesinin yolunu açan tasarı görüşülüyor. Bu ülkenin meclisinde çocuklara yöneltilen cinsel istismarda rıza yaşı konuşuluyor" dedi.

Tecavüzün meşrulaştırmaya çalışıldığına değinen  Bayram,"Günlerdir sokaklarda, meydanlarda bu karanlığa karşı ses çıkarıyoruz. Tecavüz meşrulaştırılamaz diyoruz. Toplumun her kesiminden gelen tepkinin sonucu bugün tasarının komisyonda incelenmesine karar verildi. Toplumsal mutabakat sağlamak amacıyla diyorlar. Halbuki mutabakat tam: Biz kadınların rızası yok! Gerisi teferruat, gerisi kadın düşmanlığı" diye konuştu.

"Tasarının geri çekildiğine dair yaratılan algıya kanmıyoruz!" diyen Bayram, "Biliyoruz ki tehlike geçmedi! Anayasa Mahkemesi ceza kanununda cinsel istismarı düzenleyen 103. maddeyi iptal ettiği için devlet bu konuyu düzenleme çalışmalarına devam edecek. Yani bu yasa her türlü gündemde olacak" ifadesini kullandı.

‘RIZA YAŞINI İNDİREN, CEZASIZLIK GETİREN TASARI TÜMÜYLE İPTAL EDİLSİN’

Bayram sözlerine şöyle devam etti: "Bu tasarı geçerse cinsel ilişkiye rıza gösterme yaşı 12’ye inecek ve çocuk yaşta erken zorla evliliklerin önü açılacak. Cinsel istismar pratikte suç olmaktan çıkacak. Bizim talebimiz ise sadece af niteliğindeki önergenin geri çekilmesi değil! Cinsel ilişkiye rıza gösterme yaşının 12'ye inmesi ile erken evlilikleri dini ve resmi nikah ayrımı yapmadan yasallaştıran, cezasızlığı getiren tüm tasarının geri çekilmesini talep ediyoruz. Yeni düzenleme yapılırken alanda çalışan kadın ve çocuk örgütlerinin sürece dahil edilmesini ve uluslararası sözleşmelere uygun olarak yeniden hazırlanmasını talep ediyoruz."

Eylem slogan, alkış ve zılgıtlarla sona erdi. (İstanbul/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Dolar yeniden yükselişe geçti

SONRAKİ HABER

ERDEMİR'de grev kararı alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...