25 Mayıs 2012 11:09

Çayda üretici eylemleri bu kez köylerde

Çay üreticilerinin 10 gün önce çay işletmeleri genel müdürlüğü önünde başlattıkları kota ve kontenjan karşıtı eylemler her geçen gün yaygınlaşıyor.Rize Merkez Salarha Vadisi’nde bulunan Rize Merkeze bağlı Salarha Çay Fabrikası’na çay satan 10 köy muhtarı ve bazı çay

Çayda üretici eylemleri bu kez köylerde
Paylaş
Gençağa Karafazlı

Rize Merkez Salarha Vadisi’nde bulunan Rize Merkeze bağlı Salarha Çay Fabrikası’na çay satan 10 köy muhtarı ve bazı çay üreticileri toplandıkları Salarha Çay Fabrikası’nın önünde ortak bir basın açıklaması yaparak yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi.

Üzümlü, Yiğitler, Güreştepe, Elmalı, Yeşil Ilıca, Soğuksu, Yemişlik, Yeni Kasarcılar köylerinin muhtarları ve çay üreticileri  yaptıkları ortak basın açıklamasında yaşadıkları ve çektikleri sıkıntıları yetkililere iletmek için toplandıklarını belirterek “Bugün buradan ‘çay üreticisini mağdur etmeyeceğiz’ diyen yetkililere seslenmek istiyoruz. Çay kampanyası açıldıktan 2 gün sonra ÇAYKUR kota uygulaması başlattı. Bu şu demektir; sen git çayını özele sat. Evet, bizleri açıkça özelin kapısına gönderiyorlar. Birçok özel sektör çayımızı almakta nazlanıyor. Bize diyorlar ki çayınızı alırız amma devletin verdiği fiyatın altında alırız yani 700 krş öderiz. Buna da razı olduk. Fakat peşin diye bizden düşük fiyatta aldıkları çayı bir dahaki sene ödemeyi taahhüt ediyorlar” denildi.

ÖZELE KARIŞMAM

Açıklamalarında Başbakana seslenen muhtarlara “Sevgili Başbakanım, sizin çay paralarınızı 1 ay içinde ödeyeceğim diyorsunuz ancak konuşmanızda ‘Ben özel sektöre karışmam’ diyorsunuz özel sektör de siz ‘Ben özele karışmam’ dediğiniz için sizin belirlediğiniz fiyatın altında çay alıyor. Biz buradan Sayın Başbakanımıza sesleniyoruz. Çaya verdiğiniz taban fiyat özel sektörü de bağlamalıdır. Özel sektörü de bağlayan bir yasal düzenleme acilen hayata geçirilmelidir” dedi.

Yaşananların sorumlularının Ankara’da olduğu belirtilen açıklamada, “Bu sorunu çözecek olan oradakilerdir. Bizi özellerin eline mahkum ve gebe bıraktılar. Sayın Başbakanım, 2002 yılında ‘bir çay, bir simit’ hesabı yapmıştınız. ‘çayın fiyatı 75 kuruş olması lazım’ demiştiniz. Bugün 10 yıl önce dediğiniz fiyatın altında özele çay satıyoruz Sayın Başbakanım. Duy bu feryadımızı. Duy bu isyanımızı” denildi.

SORUN HEP VARDI ŞİMDİ DE VAR

Çay üretiminin başladığı 1954 yılından bu yana sorunların devam ettiğine dikkat çekilen açıklamada ”En büyük meselemiz çay. Çayla yatıp çay ile kalkıyoruz ama bir türlü elimizi doğrultamadık. Bu yıl çayımıza verilen 1.22 Kuruş fiyat maliyetlerimizi dahi karşılamıyor. Biz şunu istiyoruz. Gübre ne kadar artıyorsa, ekmek ne kadar artıyorsa çay fiyatı da o kadar artmalı. Bu duruma devlet müdahale etmeli. Ya ÇAYKUR bizden alıp özele vermeli ya da taban fiyatın altında alımları yasaklamalı. Yoksa Çay politikaları böyle devam ettiği sürece gelecekte çaylarımızı toplamamız mümkün değildir. Sayın Başbakana sesleni-yoruz çayda uygulanan kota ve kontenjanın artırılmasını istiyoruz. Bizleri özel sektörün acımasız zulmüne karşı korumanızı istiyoruz. Devletin belirlediği taban fiyatın altında özel sektörün çay almasını engelleyin”diye seslendi. (Rize/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ordu halkı balık çiftliklerine tepkili

SONRAKİ HABER

Bakanlık akademik unvanla eleştirilemezmiş, Tüzel de maksadını aşmış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...