22 Kasım 2016 13:30

IŞİD ölen militanlarının organlarını satıyor

Mali kaynakları hedef alınan IŞİD'in, esirlerden sonra kendi yaralı militanlarının da organlarını satmaya başladığı iddia edildi.

Paylaş

Mali kaynak sağlayan petrol kuyularının koalisyon güçlerince hedef alınmasından sonra, IŞİD'in gelir sağlama amacıyla ölen militanlarının ve sivillerin organlarını satmaya başladığı açıklandı. Irak merkezli el Sümeriye televizyonunun haberine göre örgütün mali kaynaklarının hedef alınması IŞİD’i organ ticaretine yöneltti. Haberde IŞİD'in bünyesindeki bir tıbbi ekibin, Ninova’daki hastanelerde yatan 85 IŞİD üyesinin böbrekleri ve diğer organlarını çaldığı ve organları kentin dışındaki bir başka hastaneye naklettiği ileri sürüldü. Hebere göre, ölenlerin cesetlerinden ve sivillerden çalınan onlarca organ adli tıp departmanına gönderildi.

İddiaya göre IŞİD, örgüte finansal gelir sağlama amacıyla önce bu organları aracılar vasıtasıyla Suriye’ye gönderiyor. Organlar buradan da uluslararası kara borsaya satılıyor. BM’nin Irak Büyükelçisi Muhammed Elhakim Aralık 2015’te IŞİD’in organ ticaretiyle ilgili olarak Musul’da 12 doktorun ölümünün soruşturulması için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyini (BMGK) uyarmıştı. Doktorların organ ticaretine yardım etmeyi reddettikleri için IŞİD tarafından öldürüldüğü öne sürülüyor. Elhakim, doktorların ölümüyle ilgili olarak “Bu kesinlikle düşündüğümüzden daha büyük bir olay” demişti.

ORGAN FETVASI YAYINLADILAR

IŞİD ile ilgili geçen yıl ele geçirilen bir belge, örgütün “Müslümanların hayatını kurtarmak için esirlerin organlarının çıkartılmasına izin veren” bir fetva yayınladığını ortaya çıkarmıştı. Fetvanın içeriğinde “Kafirin yaşamına ve organlarına saygı gösterilmesine gerek yoktur. Bunları alan kişiler cezasız kalabilir' ifadeleri yer alıyordu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kadın örgütleri HDP’yle bir araya geldi

SONRAKİ HABER

Babasına bombalı saldırı düzenleyen genç tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...