25 Mayıs 2012 10:53

Hollande’dan Afganistan’a sürpriz ziyaret

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, ülkesinin Afganistan’daki birliklerine sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Afganistan’ın artık bağımsızlığına kavuşması gerektiğini belirten Hollande, askerlerine “Önümüzdeki Noel bayramına kadar evinizde olacaksınız” dedi.Hollande’ın seçim kampanyası d&ou

Hollande’dan Afganistan’a sürpriz ziyaret
Paylaş


Hollande’ın seçim kampanyası döneminde sıklıkla dile getirdiği ve “müzakere edilemez” olduğunu belirttiği meselelerden birisi de, Fransız askerlerini Afganistan’dan çekmekti. ABD’nin verdiği gözdağına rağmen Fransız askerlerinin yıl sonuna kadar Afganistan’dan çekileceğini açıklayan Hollande, Fransa’nın Afganistan ile “farklı” yollardan ilişkisinin olacağını belirtti. Buna göre bu “farklı” yollar, Afganistan’da sivil ve ekonomik bir rol almayı kapsıyor.

Hollande’ın planı, Nato birliklerinin Afganistan’dan çekilmesi için öngörülen tarihten iki yıl öncesini gösteriyor. Fransız lider geçtiğimiz hafta Chicago’da gerçekleştirilen Nato zirvesinde de, seçim kampanyası döneminde verdiği vaatleri gerçekleştireceğini Barack Obama ile paylaşmıştı.

Hollande, Afganistan’dan çekilme işleminin Fransa’daki koalisyon ortakları ile birlikte “organize ve koordine” bir şekilde, çekilme nedenlerini gayet iyi anlayan Barack Obama ve Afgan yetkililerinin doğrudan müşaveresiyle gerçekleştirileceğini teyit etti.

Konuşmasında Fransız birliklerinin Afganistan’a 11 Eylül saldırıları sonrasında “terörizmi destekleyenlerle savaşmak” adına gönderildiğini söyledi. Ancak, kendi ülke sınırlarını ve müttefiklerini tehdit eden "terörizm"in henüz tamamen olmasa da “kısmen” bastırıldığını eklemeyi ihmal etmedi.

Fransız birlikleri, şiddetli çatışmaların görüldüğü Doğu Afganistan’da, özellikle Kapisa bölgesinde bulunuyor. Bu ay başında bölge yönetimi Afgan birliklerine bırakıldı. Uluslararası güçlerin aşamalı olarak bölgeden çekilmesi, Fransız birliklerinin de çekilmesi için yol açıyor.

Hollande Fransız birliklere: “Görevinizi yerine getirdiniz ve sonuna kadar bu görevi devam ettireceksiniz” dedi. “Afganistan’ın geleceğine karar vermek müttefiklerin değil, Afganların işidir ve seçimlerinde sonuna kadar özgür olmalılar. Fransa, ülke ile bağlantısını sürdürecek. Gelişme planlarımıza devam edeceğiz.” dedi.

Ülke ile ekonomik bağlantılarını devam ettireceğini açıklayan Hollande, özellikle kültür, eğitim ve arkeoloji alanlarında işbirliğini sürdüreceklerini belirtti.

Fransa’nın Afganistan’da 3 bin 500'e yakın askeri personeli bulunuyor. Son yedi ay içinde 2 bin Fransız askeri geri çekildi. Hollande, 2012 yılının sonu itibariyle bütün birlikleri tamamen çekmeyi planlıyor. (DIŞ HABERLER)     

ÖNCEKİ HABER

‘Şerzan davasının sonucu ülkenin adaletinin aynası olacaktır’

SONRAKİ HABER

Ordu halkı balık çiftliklerine tepkili

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...