22 Kasım 2016 13:09

TEB: Maliyet odaklı değil, insan odaklı sağlık bütçesi

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, Sağlığın sadece fiyat-maliyet bazlı yaklaşımlarla tasarruf yapılamayacak bir alan olduğunu belirtti.

Paylaş

TEB Başkanı Erdoğan Çolak, 2017 Bütçe Kanunu Tasarısı’nda sağlık harcamaları ile ilgili açıklamasında, tasarıyı eleştirdi. Bütçe tasarısında ilaca ayrılan rakamın 23.8 milyar lira olduğu, ilaç harcamalarının son 5 yılda yüzde 55 arttığının ifade edildiğini belirten Çolak, bütçeden ilaca ayrılan payın 24 milyar liraya yaklaşmasının “ilk bakışta olumlu bir gelişme” olduğunu dile getirdi. Çolak, “Ancak özellikle 2009-2013 yılları arasında uygulanan global bütçe döneminde ilaca ayrılan payın genelde 15 milyar lira civarında sabitlendiği, bunun ilaç ve eczacılık alanında daralmaya neden olduğu, eczane ekonomilerinin bu süreçte önemli ölçüde eridiği gerçeği gözlerden uzak tutulmalıdır” dedi. 

Sağlıkta Dönüşüm Programı ile birlikte bütçedeki kara delikleri kapatmak adına sağlık harcamalarının azaltıldığını hatırlatan Çolak, ilk akla gelen uygulamanın ilaç fiyatlarını düşürmek olduğuna dikkat çekti. 

Yıllarca nüfus artışı, yaşam süresinin uzaması ve yaşlanan nüfus, özel sağlık hizmetlerine sunucularından da hizmet alınması ile sağlık hizmetlerine erişimin eskiye nispetle çok daha kolay hale gelmesi, hekime gitme sıklığının yüzde 2.1’den yüzde 8.4’e ulaşması ve artan tedavi harcamaları gibi temel parametrelere bakılmadan ilaç harcamalarının sabit tutulduğunu söyleyen Çolak şunları söyledi:

“Sağlık Bakanlığı’nın 2017 Bütçe sunumuna göre, ülkemizde tüketilen ilaç kutu sayısı yüzde 202 artış gösterirken, ilaç harcamaları 2002’den bu yana 2016 fiyatlarıyla sadece yüzde 10 artmıştır. TÜİK’in 2015 Yılı Sağlık İstatistiklerine göre; OECD ülkelerinde toplam sağlık harcamalarının GSYİH içindeki payına bakıldığında Türkiye yüzde 5.4; OECD ortalaması ise 8.9’un altındadır. Yine Sağlık Bakanlığı 2017 Bütçe sunumuna göre; Türkiye’de kişi başına sağlık harcaması 2014 yılı rakamlarıyla 821 Dolardır. OECD ortalaması ise 2686 Dolardır. Türkiye’de kişi başına düşen ilaç harcamalarına bakıldığında 170 Dolar civarında, OECD ortalaması 527 Dolar görülmektedir. Şimdi bu rakamlara bakarak Türkiye’de ilaç ve sağlık harcamalarının yüksek olduğunu söylemek mümkün değildir.” 

Erdoğan Çolak, tasarrufun zorunlu olduğunu bildiklerini vurgularken “Ancak sağlığın sadece fiyat-maliyet bazlı yaklaşımlarla tasarruf yapılamayacak, insan yaşamı ve toplum merkezli özgün bir alandır. Sağlık alanında gerçek bir tasarruf, fiyat-maliyet, kâr-zarar temelli değil; önleyici-koruyucu sağlık hizmetlerine ağırlık veren, akılcı ve sorumlu ilaç kullanımını ve eşdeğer ilaca desteği ön plana çıkaran kamu sağlık politikaları ile mümkün olur”dedi.

Çolak, Türk Eczacıları Birliği olarak “toplum sağlığının en üst seviyede gelişmesi; sağlık, ilaç ve eczacılık hizmetlerinin sürdürülebilirliği için maliyet odaklı değil, insan odaklı katılımcı bütçe” görüşünde olduklarını bildirdi. (DHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Çocuğa cinsel istismar suçlamasıyla tutuklandı

SONRAKİ HABER

Antepli kadınlar “Geri çekilmesi yetmez, mücadeleye devam!”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...