22 Kasım 2016 12:49

Çocuk istismarında tehlike bitmedi!

Hükümet önergeyi geri çekti ama TCK’nin 103. maddesinde yapılmak istenen değişiklikle çocuk evliliklerinin önü açılmak isteniyor.

Paylaş

İstismar faillerine istismar ettikleri çocuklarla evlenmeleri halinde af getiren önerge, kadınların mücadelesiyle ve kamuoyu tepkisiyle Adalet Komisyonuna geri çekildi. Ama Hükümetin TCK'nin 103. maddesinde yapmak istediği değişiklikle cinsel istismarda rıza yaşını 12'ye indirerek istismara cezasızlığın ve çocuk evliliklerin önü açılacak.

2016 yılının mayıs ayında Anayasa Mahkemesinin cinsel istismar suçunu düzenleyen Ceza Kanunu’nun 103. maddesinin 1. ve 2. fıkrasının iptal edilmesi sonucu, hükümetin yeni bir düzenleme getirmek amacı ile Genel Kurula getirdiği tasarı “çocuk istismarına evlilik” önergesinin gölgesinde kalmıştı. Kadın örgütleri ise “Önerge ile torba yasadaki madde aynı içerikte. Ne önergeyi ne tasarıyı kabul etmiyoruz” diyerek eylemler yapmıştı.

Kadınlar tasarı içinde yer alan “cinsel istismarda rıza yaşının 12’ye indirilmesi” düzenlemesinin de geri çekilmesini istiyor. Şiddete Son Platformu Üyesi, İnsan Hakları Hukuku Uzmanı Gökçeçiçek Ayata tasarı tamamen kaldırılana kadar mücadele edeceklerini söylerken, CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer de tasarıdaki maddelerin birbirinin parçası olduğuna ve tehlikenin devam ettiğine dikkat çekti.

Geçtiğimiz hafta AKP’li 6 vekilin imzasıyla Meclis Genel Kuruluna cinsel istismar suçunda mağdurla failin evlenmesi durumunda Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 213. maddesine bakılmaksızın hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını teklif eden yasa düzenlemesi önergesi verilmişti. Çocuk istismarcılarının cezalarının evlilik yoluyla ertelenmesi ya da cezalandırılmamaları anlamına gelen bu önerge kadınların tepkilerine neden olurken, ülke genelinde önergenin geri çekilmesi için eylemler yapıldı.  Dün Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yaptığı açıklama ile tasarı Adalet Komisyonuna geri çekildi. Ancak önergenin geri çekilmiş olması torba düzenlemede çocuk istismarının önünü açan TCK 103. maddeye ilişkin kaygıları dindirmedi. Kadınlar tehlikenin henüz geçmiş olmadığını ifade etti.  Meclis Genel Kuruluna gelen torba yasada geçtiğimiz temmuz ayında Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği 103. maddenin 1. fıkrası ile ilgili de yeni bir düzenleme yer alıyor. Bu düzenleme ise istismara uğrayan çocuklarda rıza yaşının 12’ye düşürülmesi.

Konu ile ilgili Evrensel’e konuşan Şiddete Son Platformu Üyesi Gökçeçiçek Ayata önergenin geri çekilmesinin sorunu çözmeyeceğini, tasarının bütününün çekilmesini istediklerini söyledi. Ayata, “12 yaş düzenlemesi de geri çekilene kadar mücadelemize devam edeceğiz” diye konuştu.

‘AYM’NİN İPTAL KARARLARININ HEPSİ BİR BÜTÜN’

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer de yapılmak istenen düzenlemelerin birbirinden kopuk olmadığını dile getirdi. “AYM’nin kararları, dini nikahı meşru kılan iptali, arkasından cezalar fazla diye çocuklara cinsel istismarı düzenleyen 103. maddenin 1. ve 2. fıkralarının iptali, çocuk evliliklerini meşrulaştıran önerge ile hepsi bir bütün aslında” diyen Yüceer, yaklaşımlarının bütüncül olduğunu söyledi. Hepsinin bir pazılın parçaları olduğunu dile getiren Yüceer, “Dolayısıyla biz bunların tamamında yeni bir düzenleme istiyoruz” şeklinde konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Panayır Kadın Dayanışma Derneği kapatıldı

SONRAKİ HABER

Avukatlar: Baskı altında savunma yapmayacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...