22 Kasım 2016 11:02

Kamu emekçilerine yönelik ihraçlar sürüyor

677 Sayılı KHK ile Büro Emekçileri Sendikası (BES) Genel Başkanı Fikret Aslan ile çok sayıda şube başkanı ve yöneticisi ihraç edildi.

Paylaş

 

Birkan BULUT

Ankara

AKP hükümeti yine gece yarısı yayınladığı 677 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile birçok kamu kurumunda 5 bin 676 kamu emekçisini ihraç etti. Ancak büro iş kolunda ihraç edilen 526 kamu emekçisi arasında KESK'e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyesi ve yöneticisi 99 kişi bulunuyor. BES Genel Başkanı Fikret Aslan'ın yanı sıra sendikanın Ankara 1 Nolu Şube Başkanı İsmet Meydan, Ankara 2 Nolu Şube Başkanı Mevlüt Çakmak, Hakkari Şube Başkanı Cemal Balıkesir, Dersim Şube Başkanı Özcan Gürtaş, İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Dursun Doğan, Mersin Şube Başkanı Yusuf Kaya ve Çorum Şube Başkanı Ertuğrul Alper de ihraç edildi. Öte yandan ihraç edilen diğer BES üyelerinin birçoğu da şube yöneticisi veya  temsilcisi.

'HEDEFLERİ İŞ GÜVENCEMİZİ KALDIRMAK'

İhraçları Evrensel’e değerlendiren BES Genel Başkanı Fikret Aslan, OHAL KHK’leri ile kamudaki muhalif kesimlerin tasfiyesi, yayın organların kapatılması ve milletvekillerinin, gazetecilerin tutuklanmasının başkanlık hedefine yönelik saldırılar olduğunu söyledi. İktidarın buna yönelik tahkimatı yapmış durumda olduğunu belirten Aslan, bu süreçte KESK ile bağlı sendikalarının üye ve yöneticilerinin hiçbir somut delil gösterilmeksizin ihraç edildiğini söyledi. KESK'in hedef alınmasının aslında kamuda iş güvencesine sahip çıkan emekçilerin tasfiyesi anlamına geldiğine dikkat çeken Aslan, “Darbe girişiminden bugüne kadar açığa alınan ve ihraç edilen arkadaşlarımıza maddi ve manevi desteğimizi sürdürdük. Önümüzdeki süreçte ne yapacağımızı sendika olarak değerlendireceğiz. Ancak iş güvencemize yönelik bu saldırılara karşı mücadeleyi daha fazla yükseltmemiz gerekiyor” dedi.

'İŞYERİMDE HERKES DESTEK OLDU'

BES Ankara 2 No'lu Şube Başkanı Mevlüt Çakmak, ihraç edilmelerini 90'lı yıllardan bugüne kadar süren mücadelelerinin geldiği nokta olarak değerlendirdi. “Biz hırsızlık yapmadık, suç işlemedik. Yaptığımız işle de gurur duyuyoruz” diyen Çakmak, bu dönemin emekçilerin mücadele ve dayanışması ile atlatılabileceğini söyledi. Sabah işe gittiğinde tüm arkadaşlarının yanına gelerek kendisine destek olduğunu anlatan Çakmak, “İşyerindeki arkadaşlarımızın hiçbiri bu ihraçları kabul etmiyor. Umutsuzluk içinde değilim. Ayrıca üzgün değil, öfkeliyiz. Ailemiz ve çocuklarımız da sonuna kadar arkamızdalar. Bu saldırıları hep birlikte mücadele ederek geri püskürteceğiz” dedi.

 

'KAPSAMLI SALDIRIYA TOPYEKUN YANIT VERİLMELİ'

BES Ankara 1 No'lu Şube Başkanı İsmet Meydan da 15 Temmuz'dan bu yana yapılanlar düşünüldüğünde ihraç edilmelerine şaşırmadıklarını dile getirdi. Hükümetin çalışma yaşamındaki planlarını OHAL fırsatıyla hayata geçirdiğini belirten Meydan, doğrudan iş güvencesinin hedef alındığını söyledi. Kamuda köleleştirme politikalarının daha da artacağına dikkat çeken Meydan, işçilerin mücadelesine karşı yapılan işten atmaların bir benzerini uygulanmaya başladığını ifade etti. Meydan, “Uslu oturursam bana birşey olmaz” denilerek bu tehlikeden korunulamayacağını vurguladı. Yasal ve meşru yollardan sonuna kadar mücadele edeceklerini kaydeden Meydan, “Eğitimci arkadaşlarımız ihraç edildiğinde bunun sadece onlara yönelik olmadığını, sıranın bize geleceğini biliyorduk. Saldırı çok kapsamlı bir saldırı ve buna karşı da topyekun bir mücadele gerekiyor” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

HDP, Meclis çalışmalarını sürdürme kararını açıkladı

SONRAKİ HABER

KHK ile belediyelere dershane yasağı kalktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...