22 Kasım 2016 10:38

6 maddede çocukları mecliste bekleyen tehlike!

Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu üyesi Avukat Deniz Bayram, TCK 103. maddede yapılmak istenen değişikliği değerlendirdi.

Paylaş

Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu üyesi Avukat Deniz Bayram, çocuk istismarını düzenleyen TCK 103. maddede yapılmak istenen değişikliğin neden önerge kadar tehlikeli olduğunu 6 maddede özetledi:

  • Cinsel istismar ile ilgili tartışma konusu nedir? Bu konu ile ilgili hükümetin önerdiği düzenlemeler nelerdir?

    Hükümetin önerdiği iki düzenleme mevcut: Bunlardan biri, geçtiğimiz günlerde görüşülen tasarıya önerge verilerek gündeme gelen, küçük yaşta "rızası" ile evlendiği öne sürülen ve rızaya dayalı evlilik olduğu ifade edilen, failin cinsel istismar suçundan cezaevine girdiği, hükümetin bu durumdan 3000 ailenin olumsuz etkilendiğini söylediği konu. Bu önerge ile geçmişe yönelik cinsel istismar suçlarına bir af getirilmesi planlanıyordu. Fakat önerge, geleceğe yönelik cinsel istismar suçlarının da cezasız kalmasına açık.

    İkinci düzenleme önerisi ise, Anayasa Mahkemesi'nin art arda 2015 Kasım ve 2016 Temmuz tarihlerinde verdiği kararlar ile iptal ettiği, Ceza Kanunu'nun cinsel istismar suçunu düzenleyen 103. maddesinin 1. ve 2. fıkrasının iptal edilmesi sonucu, hükümetin yeni bir düzenleme yapmak amacı ile önerdiği tasarı. Bu tasarıya göre, cinsel ilişkide rıza yaşı 12'ye iniyor ve çocuk yaşta evliliklerin önü açılıyor.

  • Hükümet hangi düzenlemeyi geri çektiğini açıkladı?

    Hükümet, şu ana kadar (Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın Twitter açıklamasından anladığımıza göre) 3000 mağdur aile olduğunu söyledikleri ve buna çözüm getirmeye çalışıldığını ifade ettikleri, esasen geçmişteki cinsel istismar suçlarına "af" niteliğinde fakat gelecekteki suçlara uygulanabilir olarak formüle edilmiş olan önergeyi geri çekti. Her ne kadar hükümet geçmişteki suçlara yönelik olduğunu ifade etse de esasen bu önerge geleceğe yönelik olarak da suçun ortadan kaldırılmasını da hedefliyordu.

  • Tehlike geçti mi?

    Hayır geçmedi. Çünkü önerge komisyona geri gönderildi. Bununla birlikte göz önüne almamız gereken önemli bir düzenleme daha var.  

    Anayasa Mahkemesi kararları ile cinsel istismar suçuna ilişkin Ceza Kanunu düzenlemeleri iptal edildi. Bu nedenle hükümet bu konuda yeni düzenleme yapmak istiyor. Bu tasarı hala komisyonlarda görüşülmeye devam ediliyor.

    Anayasa Mahkemesi kararları doğrultusunda yeni bir düzenleme yapılması gereken cinsel istismar maddesine ilişkin yasa tasarısı mevcut. Bu tasarı bu hali ile sonuçlandırılırsa cinsel ilişkiye rıza gösterme yaşı 12'ye inecek ve çocuk yaşta erken evliliklerin önü topyekün açılacak.

  • Cinsel istismar ile ilgili düzenleme ne zaman kadar yapılması gerekiyor?

    Anayasa Mahkemesi'nin Ceza Kanunu'nun 103. maddesinin 1. fıkrasını düzenleyen cinsel istismar suçunun iptali kararı 7 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giriyor. Bu tarihe kadar hükümet bir düzenleme yapmak zorunda.

    Anayasa Mahkemesi'nin Ceza Kanunu'nun 103. maddesinin 2. fıkrasında cinsel istismar suçunun nitelikli halinin iptali kararı ise 11 Aralık 2016 tarihinde yürürlüğe giriyor. Bu konu ile ilgili de 11 Aralık 2016 tarihine kadar bir düzenleme yapılmalı.

  • Talebiniz nedir?

    Sadece af niteliğindeki önergenin geri çekilmesi değil, cinsel ilişkiye rıza gösterme yaşının 12'ye inmesi ile erken evlilikleri dini ve resmi nikah ayrımı yapmadan yasallaştırılan, cezasızlığı getiren tüm tasarının geri çekilmesi. Ve yeni düzenleme yapılırken alanda çalışan kadın örgütlerinin sürece müdahil edilmesi.

  • Bu düzenleme tamamen iptal edilmez mi?

    Edilemez. Çünkü Anayasa Mahkemesi 2015 Kasım ve 2016 Temmuz tarihlerinde verdiği kararlar ile Ceza Kanunu'nun cinsel istismar suçunu düzenleyen 103. maddesinin 1. ve 2. fıkralarını, yani suç düzenlemesini ve nitelikli suç düzenlemesini iptal etti.

    Bu kararlar Aralık ve Ocak aylarında yürürlüğe girecek. Eğer yeni düzenleme yapılmazsa, ceza mahkemeleri tarafından kötüye kullanılabilir bir yasal boşluk ortaya çıkacak. Cinsel istismar suçu doğrudan şikayet olmaksızın soruşturulabilir bir suç iken sadece şikayete bağlı bir suç haline gelecek. Bu da çocuklara karşı cinsel istismar suçunun cezasız kalması ve erken evliliklerin yolunu açacak.

    Bu konuya ilişkin yasa tasarısı, TBMM'nde Adalet Komisyonu'nda görüşülüyor. Hükümet erken davrandı ve aynı konuda önerge vererek meseleyi çözmeye çalıştı. Toplumsal muhalefet sonucu önerge geri çekildi. Fakat tehlike devam ediyor. Tasarıda cinsel ilişkiye rıza ve evlilik yaşının 12'ye çekilmesi yaşı hala tasarı düzenlemesi olarak komisyonlarda görüşülüyor. Düzenleme iptal edilsin talebi yanlış bir talep.Talebimiz, alanda çalışan kadın ve çocuk örgütlerinin müdahilliği ile uluslararası sözleşmelere uygun olarak yeniden hazırlanması olmalı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Gazeteci Tuğrul Eryılmaz'ın 5 yıl hapsi isteniyor

SONRAKİ HABER

"Adalet ve Özgürlük" nöbeti sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...