25 Mayıs 2012 10:43

Bor, petrol ve doğal gazda özelleştirme uyarısı

KKTC’nin Girne kentinde 23-24 Mayıs tarihinde toplanan Petrol-İş Genişletilmiş Başkanlar Kurulu’nda Eti Maden, TPAO ve BOTAŞ’ın özelleştirilmesine yol açacak her türlü girişime karşı mücadele edileceği bildirildi.Kurul adına Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın imzasıyla yapılan açıklamada, Türkiye&rsq

Bor, petrol ve doğal gazda özelleştirme uyarısı
Paylaş

Kurul adına Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın imzasıyla yapılan açıklamada, Türkiye’nin en önemli stratejik varlığı olan bor madenlerinin özel sektör tarafından işletilmesinin önünü açacak yasa değişikliğinin, TBMM Enerji Komisyonuna gönderildiği hatırlatılarak, “Hükümet, dünyanın en büyük üreticisi konumunda olduğumuz bor madenlerini, ‘hizmet alımı’ adı altında özelleştirerek yerli ve yabancı sermayenin kullanımına sunmaya hazırlanmaktadır. Petrol-İş, örgütlü olduğu Eti Maden’i zayıflatacak bu girişime karşı mücadele vermekte ve değişiklik tasarısının derhal geri çekilmesi gerektiğini savunmaktadır” denildi.

Öte yandan 6326 sayılı Petrol Kanunu’nun tümüyle değiştirilmesi ve 4646 sayılı Doğal gaz Piyasası Kanunu’nda değişiklik yapılmasını öngören tasarılarının da hükümet gündemine alındığına değinilen açıklamada, kamuoyundan gizlenen yeni Petrol Kanunu Tasarısı’na ilişkin kaygıların olduğuna dikkat çekildi.

“Yasada petrol kaynaklarımızın aranması, geliştirilmesi ve üretilmesinin ‘milli menfaatlere’ uygun olması ölçütü korunmalıdır. Ülke güvenliği ve yurt içi tüketimde ‘memleket ihtiyacı’ gözetilmeli, devletin petrol üretiminden aldığı pay korunmalıdır. Sektörde yabancı devlet ve şirketlerin etkisini artıracak düzenlemelerden kaçınılmalıdır” denilen açıklamada Doğal gaz Piyasası Kanunu’nda yapılmak istenen değişiklikle BOTAŞ’ın taşımacılık ve ticaret faaliyeti yürüten iki şirkete bölünerek özelleştirilmesinin amaçlandığı vurgulandı.  

Açıklamada, “Sendikamız, TPAO ve BOTAŞ’ın özelleştirilmesine yol açacak her türlü girişime karşı çıkacaktır. Sektörde yapılması gereken, milli şirketimiz TPAO’nun yeniden entegre bir yapıya kavuşturulması, diğer kamu kuruluşu BOTAŞ ile birleştirilmesi ve ülkemizde kamu eliyle etkin bir enerji politikasının geliştirilmesidir” denildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Mısır’da ikinci tur adayları belli oldu

SONRAKİ HABER

‘Şiirler artık kadın yaşamlarının acılarına tanıklık etmesin’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...