22 Kasım 2016 07:30

Betam’dan dikkat çekici ‘büyüme’ tahmini

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi: Üçüncü çeyrekte büyüme oranı yüzde 0,1'e düşecek

Paylaş

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nin (Betam), öncü göstergelere dayanarak yaptığı hesaplamalar, üçücüncü çeyrekte, bir önceki çeyreğe göre büyümenin yüzde 0.1 düzeyine kadar gerileyeceğini ortaya koydu.

Betam'dan Doç. Dr. Ozan Bakış ve Araştırma Görevlisi Mine Durmaz tarafından hazırlanan, “Üçüncü Çeyrekte Sınırlı Büyüme” başlıklı Ekonomik Büyüme ve Tahminler: Kasım 2016  notu yayınlandı.

Araştırma notunun özetinde “2016 yılının üçüncü çeyrek büyümesi için yaptığımız ilk iki tahminde neredeyse tüm öncü göstergeler ekonomide bir yavaşlama olacağına işaret ediyordu. Kesinleşen Temmuz, Ağustos ve Eylül verileri bu öngörümüzü pekiştiriyor. Küçülme söz konusu olmamakla birlikte 2016 yılının ikinci çeyreğinde görülen yavaş büyümenin devam ettiğini söyleyebiliriz. Kesinleşen öncü göstergeleri ışığında çeyrekten çeyreğe büyüme oranını 0,1, yıllık büyüme oranını ise yüzde 2,6 olarak tahmin ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

ÖZEL TÜKETİMDE DURGUNLUK

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış özel tüketim öncü göstergeleri içinde 2016 üçüncü çeyrekte artış gösteren tek kalemin, yüzde 4,5 ile otomobil üretimi olduğuna dikkat çekilen araştırma notunda, “2016 ikinci çeyrekte tüketim malı ithalatı ve özel tüketim vergisi artış göstermişti. Ancak 2016 üçüncü çeyrekte tüketim malı ithalatı yüzde 2,6 ve özel tüketim vergisi gelirleri yüzde 1 azaldı. Diğer taraftan, 2016 ikinci çeyrekte azalan dayanıklı ve dayanıksız tüketim malı imalatında 2016 üçüncü çeyrekte de sırasıyla yüzde 6,3 ve yüzde 4,5 azalma gözlemliyoruz” denildi.

KAMU TÜKETİMİ HIZ KESTİ

Mal ve hizmet harcamaları, personel giderleri ve SGK primlerinden oluşan kamu tüketiminin de 2016 ikinci çeyrekte, hem çeyrekten çeyreğe hem de geçen yılın aynı çeyreğine kıyasla büyük bir artış gösterdiği anımsatılan notta, “Üçüncü çeyrekte kamu tüketimi de hız kesti. Kesinleşen verilere göre kamu harcamaları 2016 yılının üçüncü çeyreğinde çeyreklik bazda yüzde 1,3 azaldı. Buna karşın kıyaslamayı bir önceki yılın aynı çeyreğiyle yaptığımızda kamu harcamalarının üçüncü çeyrekte yüzde 5,5 büyüdüğünü görüyoruz” değerlendirmesi yapıldı.

KAMU YATIRIMLARI AZALIYOR

“Kamu tüketim harcamalarına benzer şekilde kamu yatırım harcamaları da 2016 yılının ikinci çeyreğinde büyümeye olumlu katkı yaparken üçüncü çeyrek beklentileri pek iyimser değil” denilen araştırma notunda, “Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış kamu yatırımları ikinci çeyrekte yüzde 9,2 artmıştı. Kamu yatırım harcamalarında 2016 yılının üçüncü çeyreğinde ise yüzde 18,4 ciddi bir azalma gözlemliyoruz” saptamasına yer verildi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Aydınlardan HDP’ye ‘meclisi terk etmeyin’ çağrısı

SONRAKİ HABER

Tüketicinin ekonomi tablosu karanlık!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...