22 Kasım 2016 00:05

Kadın örgütleri: Bu önergeyi TBMM’den geçirtmeyeceğiz!

Yaklaşık 35 kurumdan oluşan Ankara Kadın Platformu da bugün saat 11.00’de Meclis Dikmen kapısı önünde önergeye karşı eylem yapacak. 

Paylaş

Gizem ÖRNEK
Elif Ekin SALTIK

Mecliste bugün görüşülmesi beklenen çocuk istismarı faillerine mağdur çocukla evlenmeleri halinde af getiren önergeye tepki gösteren kadın örgütleri, “Bu önergeyi hiçbir şekilde Meclisten geçirtmeyeceğiz” dedi. Öte yandan yaklaşık 35 kurumdan oluşan Ankara Kadın Platformu da bugün saat 11.00’de Meclis Dikmen kapısı önünde önergeye karşı eylem yapacak. 

ERKEN YAŞTA EVLİLİĞİN ÖNÜ AÇILACAK

Tasarıya ilişkin Evrensel'e konuşan Ankara Kadın Platformu Üyesi Yurdagül Çabat, meselenin özünün bir yandan tecavüzü meşrulaştırmak bir yandan da evlilik yaşını düşürmek olduğunu söyledi. İktidarın 4+4+4 eğitim sistemiyle kız çocuklarını eğitimden çekip erken yaşta evliliklerin önünü açtığını söyleyen Çabat, bu sistemle birlikte çocukların okuldan alınıp dışarıdan okutulmasının, lise çağındaki çocukların evlenmesinin kapısının aralandığını hatırlattı. Çabat sözlerini şöyle sürdürdü: “15 yaşına gelmiş çocuklarda ailelerin rızası varsa erken yaşta evlenebiliyorlar. Bununla birlikte asıl meseleleri bunu 15 yaştan daha aşağı çekmek. Ayrıca tecavüze, istismara maruz kalan kadınları ve çocukları bir de tecavüzcülerle evlenmeye mahkum edecekler. İstismara uğrayan çocuğun yaşadıklarında onun rızasını arayacaklar. Ankara Kadın Platformu olarak biz bu önergeyi hiçbir şekilde Meclisten geçirmeyeceğiz.”  Çabat, Ankara’daki tüm kurumlara çağrı yaptıklarını ifade ederek 22 Kasım günü Meclis Dikmen kapısı önünde olacaklarını ve bu öneriye tepkilerini dile getireceklerini belirtti.

‘CİNSEL İSTİSMARIN SUÇ OLDUĞUNU HATIRLAYIN’

Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu Üyesi ve Mor Çatı Avukatı  Deniz Bayram ise bu yasanın sadece bir af olmadığına dikkat çekti. AYM kararlarıyla birlikte değerlendirildiğinde esasen cinsel ilişkide rıza yaşının 12’ye indirilmesi ve Medeni Kanun’da bir değişiklik yapılarak evlilik yaşının 12’ye düşürülmesi tehdidi ile karşı karşıya olunduğunu kaydeden Bayram, “Kız çocuklarına biçilen gelecek bu. Bu yasa yarın (bugün) yeniden Meclis gündemine gelecek. Meclise çağrımız şudur; cinsel istismarın suç olduğunu hatırlamalıdırlar. Türkiye’nin de taraf olduğu sözleşmelere göre erken yaşta evlilik ve istismar suçtur. Devlet erken yaşta evliliklerin ortadan kaldırılması ve bu yönde önleyici tedbirler almakla yükümlüdür. Bugün de devletin yapması gereken geçmişte suç işlemiş istismarcıların serbest bırakılmasına zemin hazırlamak değil, cinsel suçlarda önleyici ve caydırıcı düzenlemeler yapmaktır” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

İzmir’in mezar taşları!

SONRAKİ HABER

Yeni KHK ile Emniyetten 7586, TSK'den 1988 personel atıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...