22 Kasım 2016 00:41

Autoliv işçileri: Türk Metal’e büyük bir güvensizlik var

Gebzeli Autoliv işçileri sözleşmeden büyük beklentileri olduğunu ancak geçmişte yaşananlar nedeniyle Türk Metal’e karşı güvensizlik olduğunu söylüyor.

Paylaş

Vedat YALVAÇ
Gebze

2014 yılında Türk Metal ile MESS arasından imzalanan 3 yıllık grup sözleşmesinin üzerinden iki yıl geçti. 2017 grup sözleşmesi için ise hazırlıklar şimdiden başladı. Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak’ın Bursa Şubesi 2. Olağan Genel Kurulunda “2017 sözleşmesi çığır açacak, milat olacak. Tarih yazacak, tarih” sözlerini değerlendiren Gebzeli Autoliv işçileri, sözleşmeden büyük beklentileri olduğunu ancak geçmiş dönem sözleşmelerinde yaşananlar nedeniyle Türk Metal’e karşı büyük bir güvensizlik yaşadıklarını söyledi. 

YİNE 2 KURUŞA İMZA ATAR 

Gebze’de 3 ayrı fabrikada toplam 3 bin civarı işçinin çalıştığı Autoliv’de işçiler, sözleşmeye dair ilginin artığını da ifade ederek şunları söyledi: “Geçmişte sözleşme döneminde dahi sözleşmeyle ilgilenmeyen işçilerin bu dönem sözleşmeye 2 yıl varken temsilcilere sözleşmeyi sormaya başladılar.” 2017 sözleşmesinin önceki yıllara göre daha iyi olacağını düşünen işçiler, sonraki yıllar için ise kaygılı. “Sendika bu yıl ağzımıza bir parmak bal çalacak. Sonraki yıllarda ise bu aldıklarını peyderpey geri verecek” düşüncesinin hakim olduğunu aktaran işçiler, “Bu sefer de bizi kandırırsa istifa ederiz” dedi. OHAL nedeniyle bir tedirginliğin de yaşandığını belirten işçiler, “Kimse ileriye dönük bir şey kestiremiyor. Bu ortamda sözleşmeye nasıl hazırlanılacak. ‘Türk Metal bu ortamı fırsata çevirip yine oldubittiye getirerek 2 kuruşa imza atabilir’ diyen çok sayıda işçi de var. Sendikaya henüz bir güven yok” dedi. 

ÜRETİM BASKISI ARTTI

Autoliv’de yönetimin her sözleşme dönemi yaklaştığında kendilerini “Fabrika kapanacak” diyerek tehdit ettiğini ifade eden işçiler, bir yandan da üretim baskısının arttığını dile getirdi. Yapılan baskıyı “Bizim orada meşhur bir söz var hadi, hadi...” sözleriyle anlatan işçiler, “O yapıyor sen neden yapamıyorsun?” denilerek işçilerin rekabete sokulduğunu aktardı. 
Üretimin fazla olduğu dönemlerde 16 saate varan çalışma sürelerinin kendilerine dayatıldığını dile getiren işçiler, “Molalarda en ufak bir gecikmede sorunlar yaşanıyor. Revire giden işçilere yoğun baskı oluyor” dedi. Patronun OHAL’i fırsat bilerek meslek hastalığı olan, sık sık rapor alan işçilerden kurtulmaya çalıştığını ifade eden işçiler, son 3 ay içerisinde 25’e yakın işçinin işten çıkarıldığını belirtti. İşçiler “Yeni gelen doktor patronun doktoru gibi davranıyor. Eski doktor böyle değildi. O bizimle ilgileniyordu. Bu yüzden onu çok tutmadılar. İşyeri güvenliğinin ve işyeri hekiminin ücretini patrondan almaması gerekiyor. Öyle olduğu sürece de böyle patronun doktoru oluyor” diye konuştu. 

ANKET ÇALIŞMASI YAPILACAK

2014 yılında imzaladığı sözleşme sonrası binlerce üyesini kaybeden Türk Metal Sendikası ise sözleşme hazırlıklarını hızlandırdı. Fabrikalarda işçilere sözleşmeye dair bilgiler veren Türk Metal yöneticileri, işçiler arasında anket çalışması yapılacağı vaadinde bulundu. MESS ile İstanbul Teknik Üniversitesinin birlikte yürüttüğü bir çalışmadan da söz eden sendika yöneticileri, işçilerin kategorilere ayrılacağını, herkesin bulunduğu kategoriye göre ücret zammı alacağını duyurdu. 

ÖNCEKİ HABER

Japonya’da 7.3 büyüklüğünde deprem

SONRAKİ HABER

Noaf bebek işte böyle öldü!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...