21 Kasım 2016 18:40

Diş teknisyenlerinden ölümlere karşı denetim çağrısı

Meslektaşlarını silikozisten kaybeden diş teknisyenleri yaptıkları eylemle Bakanlığa denetim çağrısında bulundu.

Paylaş

Son 1 ayda 2 meslektaşlarını silikozis hastalığından kaybeden diş teknisyenleri yaptıkları eylemle Sağlık ve Çalışma bakanlıklarına denetimlerin formaliteden değil, olması gereken şekilde yapılması çağrısında bulundu.

Yaşadıkları mesleki sorunlara karşı İzmir Diş Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneğini kuran ve DİSK'e bağlı Dev Sağlık İş Sendikası'na üye olan diş teknisyenleri ve teknikerleri, son 1 ayda gerçekleşen ölümlerle ilgili basın açıklaması yaptı. Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde bir araya gelen teknisyenler, eylemde yaşamını yitiren diş teknisyenlerinin fotoğraflarını ve ‘Sezonluk İşçiliğe Hayır’, ‘İhale Sistemine Hayır’, ‘Sessiz Ölümlere Hayır’ ve ‘Çocuklarımız Babasız, Annesiz Büyüyor’ yazılı dövizler taşıdı. ‘Çalışırken Ölmek İstemiyoruz’ sloganlarının atıldığı eyleme yaşamını kaybetmiş diş teknisyenlerinin aileleri, DİSK’e bağlı sendikaların yöneticileri, kitle örgütlerinin temsilcileri de katıldı.

Açıklamada ilk olarak yaşamını yitiren teknikerlerden Hasan Aslan’ın abisi Oktay Aslan konuştu. Kardeşinin yıllarca iş güvenliğinin olmadığı işyerlerinde çalıştığını belirten Aslan, “Çok küçük, kalabalık ve havalandırmaların olmadığı yerlerdi. Kardeşim 13 yaşından 21 yaşına kadar bu işi yaptı sonrasında hastalık teşhisi konuldu. Maalesef tedavisi de olmayan bir hastalık. Kardeşim 5 yıl boyunca bu illeti çekti. Bu süreçte ne işyerlerinden ne de bakanlıktan sahip çıkan olmadı. Kardeşimiz eriye eriye hayatını kaybetti. Son olarak organ nakli de oldu ancak o da çare olmadı. 42 günlük komanın ardından yaşamını yitirdi” dedi.

‘KAZANIM ELDE EDENE KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ’

Daha sonra konuşan Dev Sağlık İş Genel Başkanı Dr. Arzu Çerkezoğlu, her gün 4-5 işçinin çalışırken yaşamını yitirdiğini belirterek “İş cinayetleri ve meslek hastalıklarının Türkiye’nin en büyük temel meselesi haline gelmişken bu sürecin sorumluları, bu ülkeyi yönetenler herhangi bir adım atmak yerine bu sistemi daha da derinleştiriyorlar. Böylesi bir süreçte iktidar hiçbir denetim mekanizmasını devreye sokmazken, hiçbir gerçek sorumlu yargılanmazken daha fazla taşeron ve güvencesizleştirme yaygınlaşıyor” dedi. İhale sistemi ile halkın ağız sağlığının da tehlikeye atıldığını dile getiren Çerkezoğlu kalıcı kazanımlar elde edene, standart çalışma koşullarını sağlayana ve ihale sistemi kalkana kadar mücadele edeceklerinin altını çizdi.

‘PATRONLARIN VİCDANINA TERK EDİLDİK’

Basın açıklamasını okuyan Dernek Başkanı Cihan Köseoğlu, yıllarca haklarının yok sayıldığını ve ağır çalışma koşullarına mahkûm edildiklerini vurgulayarak, silikozis, KOAH ve pnömokonyoz gibi meslek hastalıkları ile yaşamaya mahkum edildiklerini dile getirdi. Meslek hastalıklarının SGK kayıtlarına bile geçmediğini ifade eden Köseoğlu, "Sağlık Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığının denetimlerinin ve yaptırımlarının yetersizliğinden kaynaklı işçi sağlığı ve iş güvenliğini maliyet unsuru olarak gören patronların keyfiyetine ve vicdanına terk edilmiştir" dedi.

‘TEDAVİ İMKANLARI SAĞLANMIYOR’

Meslek hastalıkları teşhisi konulan meslektaşlarının iş akitlerinin fesh edildiğini ve sağlık güvenceleri olmadan kendi imkanları ile tedavi süreçlerini yürütmek zorunda kaldığını dile belirten Köseoğlu diş protez sistemini daha ucuza halletmek için getirilen taşeron ihale sisteminin ardından çalışma koşullarının daha da ağırlaştığını ve meslek hastalıkları oranlarının arttığını ifade etti.

'TAŞERON İHALE SİSTEMİ YASAKLANSIN'

Köseoğlu, taleplerini şu şekilde sıraladı: "7 saatlik çalışma süresinin bir an önce hayata geçirilmesi, resmi ve bayram tatillerinin, yıllık izin haklarının kanunlarda belirtildiği biçimde kullanılması, işçi sağlığı ve iş güvenliği denetimlerinin sıkı bir şekilde yapılması, meslek hastalığına karşı önleyici tedbirlerin alınması, taşeron ihale sisteminin yasaklanması, tedavi süreçlerinin ücretsiz bir şekilde yapılması ve diş teknisyenliği meslek grubuna yıpranma payının ve erken emeklilik hakkının verilmesi”.

Köseoğlu son olarak " Bu taleplerimizin sonuna kadar takipçisi olacağımızı, ve bu konuda örgütlü mücadelemize devam edeceğimizi tüm kamuoyuna duyuruyoruz" dedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Kartal mitingindeki birliktelik daha ileriye taşınmalı’

SONRAKİ HABER

Mutluhan Holding, işçilerin ücretini ödemedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...