22 Kasım 2016 00:35

‘Kartal mitingindeki birliktelik daha ileriye taşınmalı’

'Teslim Olmayacağız' şiarıyla Kartal Meydanında bir araya gelen güçler, geniş katılımlı birlikteliğin daha ileriye taşınması gerektiğini söylediler.

Paylaş

Cansu PİŞKİN
İstanbul

OHAL politikalarına karşı “Teslim Olmayacağız” şiarıyla Kartal Meydanı’nda önceki gün bir araya gelen emek ve demokrasi güçleri geniş katılımlı birlikteliğin daha ileriye taşınması gerektiğini altını çizdi. 
Pazar günü İstanbul Kartal’da bir araya gelen binlerce kişi, KHK’lerin iptal edilmesini, tutuklanan siyasetçilerin serbest bırakılmasını, basına dönük baskıların son bulmasını talep etmişti. Siyasi partiler, dernekler, sendikalar, Alevi örgütleri, kadın örgütleri, gençlik örgütleri, çevre örgütlerinin geniş katılım sağladığı mitingden, CHP İstanbul İl Teşkilatı son anda mitinge katılmama kararı almıştı. Ancak yine de mitinge CHP’den katılım yoğun oldu.

DAHA GÜÇLÜ TAVIR ALINMALI

“Teslim Olmayacağız” mitingine eksikliklere, kara propagandalara ve OHAL koşullarına rağmen iyi bir katılımın sağlandığını söyleyen EMEP İstanbul İl Başkanı Güven Gerçek, mitingde gözlenen eksikliklerin tamamlanıp birlikte hareket edilmesi için daha güçlü tavır alınması gerektiğini söyledi. Mitinge katılan emek ve demokrasi güçleriyle değerlendirme toplantısı yapılacağını aktaran Gerçek, “Laiklik, demokrasi ve barış isteği olan kurumlarla mücadeleyi ortaklaştıracağız” dedi. Gerçek, kapsamlı saldırılara, tek parti/tek adam diktatörlüğüne, OHAL ve KHK’lere karşı CHP’nin de içinde olabileceği daha geniş bir birliktelik olması gerektiğini vurguladı. Gerçek, CHP’nin çekilme kararına ilişkin de “Kararın gerekçesini tam olarak bilmiyoruz. Fakat tabanından katılanlar oldu” bilgisini paylaştı. 

YERELLERDE BİRLİKTELİK ÖRGÜTLENMELİ

Kartal mitingine dair medya üzerinden yapılan provokatif haberlere rağmen iyi bir katılımın sağlandığının altını çizen HDP İstanbul İl Eş Başkanı Doğan Erbaş, “Miting, emek ve demokrasi güçlerinin bir araya geldiği demokrasi şöleniydi. Bundan sonra yapılabilecekler için iyi bir adım atılmış oldu. İş birliğini hızlandıracak olan bu miting ortak mücadeleye dönüşmeli. Yerellerde bu birlikteliği örgütleyip kitleleri bir araya getirmek lazım” diye konuştu. HDP’nin tertip komitesinin kararlarına uymadığı iddiasıyla CHP’nin mitingden çekildiğine dair haberler dolaştığını söyleyen Erbaş, “HDP’nin komiteye herhangi bir zorlaması olmadı. Çekilme kararına rağmen çok sayıda CHP’li mitingin sonuna kadar alandan ayrılmadı” dedi. 

'EN GENİŞ GÜÇLE BİRLİKTELİĞİ SAĞLAMALIYIZ'

HTKP Genel Başkanı Erkan Baş da iktidarın tüm baskıcı politikalarına rağmen direnen kesimlerin bir araya gelmesinin önemine değinerek, “Saray matbuatının miting öncesi ve sonrası sistematik biçimde saldırması, bizleri hedef gösteren yayınlar yapması da başarımızın iktidar tarafından da tescillendiğinin bir işaretidir” dedi. AKP/Saray iktidarının muhalif kesimleri hedef aldığını söyleyen Baş, “Buna karşı mümkün olan en geniş güçlerin eylem birliğini sağlamak zorundayız. Bunun, doğru bir siyasal zemin oluşturulduğunda etkili olduğunu görüyoruz. Ancak bir noktanın özellikle altını çizmek istiyorum, örgütlü güçlerin yan yana gelişi, eylem birlikleri vb. kuşkusuz önemli olmakla beraber esas ihtiyacımızın emekçi halkın birliği olduğunu unutmamalıyız” diye konuştu. 

‘CHP YANLIŞ YAPMIŞTIR’

CHP’nin gerekçesi ne olursa olsun son anda çekilerek “yanlış yaptığını” ifade eden Baş, şunları kaydetti: “Tabanındaki ilerici güçlerin, emekçilerin aksi yöndeki eğilimine rağmen onları Yenikapı mitingine götürmek için zorlayan CHP Genel Merkezinin bu sefer ise tabanda bizim mitingimize katılma doğrultusunda ortaya çıkan eğilimi ve iradeyi engellemeye dönük bir tutum alması tarihe not olarak yazılmalıdır. Daha önemlisi ise buna rağmen alanda bizimle birlikte olan çok sayıda CHP’li dostumuz olmasıdır.”

CHP: ‘PROVOKASYONLARI ÖNLEMEK İÇİN KATILMADIK’

CHP, İstanbul İl Örgütü, ilçe örgütleri ve gençlik kollarının öncülüğünde mitinge katılma kararı almıştı. Ancak önceki gün gerçekleşen mitingden son dakikada çekilme kararı almış ve 220 bin üyesine mesaj göndererek HDP’nin miting tertip kurallarına uymadığı gerekçesiyle çekildiğini belirtmişti. 
Konuyla ilgili bilgi almak üzere aradığımız CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, “Mitinge üst düzeyde bir katılım olmayacağını söyledik fakat alanın yüzde 80’i parti tabanımızdandı. Provokasyon olabileceği yönünde duyumlar aldığımız için kürsüye çıkmadık. Miting kurucularının eksikliklerinden kaynaklı olarak da üst düzeyde temsil etmeyi doğru bulmadım” diye konuştu. Canpolat eksiklikler konusunda ise bilgilendirme yapmadı.  
Canpolat, önceki gün telefonla bağlandığı Halk TV’de çekilme kararına ilişkin şu açıklamalarda bulunmuştu: “Kamuoyunda CHP ile HDP miting yapıyormuş gibi imaj yaratıldı. Böyle bir şey yok. BHH ‘Laiklik, demokrasi ve cumhuriyete sahip çıkmak’ adı altında bir miting çağrısı yapmıştı. Çağrı üzerine üyelerimiz de mitinge katılmak istedi biz de katılabilirler dedik. Parti üst yönetimi olarak böyle bir kararımız yok. CHP, HDP ile mitinge katılıyor haberleri yanlış ve alçakça haberlerdir. Bu haberleri yapanlarla mahkeme huzurunda hesaplaşacağız.”  

ÖNCEKİ HABER

Sevgi Soysal’ın ardı sıra yürümek

SONRAKİ HABER

Diş teknisyenlerinden ölümlere karşı denetim çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...