21 Kasım 2016 17:09

'Tecavüzü aklayacak hiçbir yasayı kabul etmiyoruz'

İzmir Kadın Platformu, çocuğa yönelik cinsel istismara cezasızlık getirecek yasa tasasırısına tepki gösterdi.

Paylaş

Yarın TBMM gündemine getirilecek olan, AKP'nin çocuğa cinsel istismara evlilikle cezasızlık getiren yasaya dair İzmir Kadın Platformu Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yaparak tepki gösterdi.

"AKP kız çocuklarını tecavüzcüleriyle evlendirme yasası çıkartıyor. #TecavüzMeşrulaştırılamaz, çocuklarımızı, bedenimizi, hayatımızı savunmak için direnişteyiz" yazılı pankart açan kadınlar sık sık, "O yasa geri çekilecek", "AKP den hesabı kadınlar soracak", "AKP elini çocuklardan çek", "Yaşasın kadın dayanışması", "Tecavüze sesiz kalmayacağız" sloganları attı. Kadınlar, Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde yürüyüş yapmak istedi ancak emniyet OHAL gerekçesi ile buna engel oldu.

Platform adına basın açıklamasını okuyan Badegül Güler, TCK’nın 103. maddesinin düzenlemesi ile cinsel ilişkiye rıza yaşının 12'ye indirilmek istendiğine dikkat çekerek, "103. maddenin bu haliyle yasalaşması, istismar vakalarında yargılanacak olan çok sayıda istismarcının "çocuğun rızası vardı" diyerek cezadan kurtulması anlamına geliyor. Çocukların tecavüzcülerle, istismarcılarla evlendirilmelerine ilişkin AKP’nin TCK 103. maddede yeni düzenleme önerisi ve geçmişe dönük af önergesi derhal geri çekilmelidir" dedi.

‘ÇOCUK HAKLARI YOK EDİLECEK’

Çocukların istismarcısıyla evlendirilmek istenmesinin ahlak, kültür ve inanç değerlerinde savunulamayacağını belirten Güler, "Ayrıca, tecavüze uğrayan erkek ve kız çocukları arasında kız çocukları aleyhine yapılacak bir düzenleme Anayasa'nın eşitlik maddesine aykırı olacaktır. Değiştirilen yasalar kadın ve çocuk haklarının yok edilmesinin önünü açacaktır. Devlet mağduriyetleri gidermek istiyorsa, failleri cezasız bırakmak yerine etkin bir soruşturma, kovuşturma yapmalı ve asıl suçtan zarar görenin yanında olmalıdır" dedi.

KAMUOYUNA ÇAĞRI

Güler, son olarak, "Duyarlı tüm kamuoyuna çağrımızdır. Kadın ve çocukların mevcut yasal haklarını korumak için verilen mücadeleye destek olunması ve utanç verici önergenin geri çekilmesi, 103. maddenin, çocukları mağdur etmeyecek şekilde, kadın ve çocuk hakları örgütleriyle beraber, yeniden düzenlenmesini talep ediyoruz" dedi.

POLİS ORTAMI GERMEK İSTEDİ

Açıklamanın sonuna doğru, emniyet ‘Dağılın’ anonsuna başladı. Buna tepki gösteren kadınlar, asıl engellenmesi gerekenlerin tecavüzcüler olduğunu belirtti. Emniyet buna ‘Polise hakaret ediliyor’ gerekçesi ile engel olmak istedi. Kadınların dağılmamak istememesine üzerine emniyet gözaltı yapmaya çalıştı, ancak gözaltıya çevredekilerin araya girmesi ile engel olundu. Güvenlik Şube amirlerinden birinin kadınlara ‘yarın seni gözaltına alacağım’ şeklinde tehdit ettiği de görüldü. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Adana’da kadınlar istismar düzenlemesine 'hayır' dedi

SONRAKİ HABER

Panayır Kadın Dayanışma Derneği’ne saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...