21 Kasım 2016 13:48

Yaralarını sararak kışa hazırlanıyorlar

Sokağa çıkma yasağının ardından kente dönen Şırnaklılar bir yandan yaralarını sararken, bir yandan da kışa hazırlanıyor.

Paylaş

Dicle MÜFTÜOĞLU
Devran TOPTAŞ
DİHABER

Zorlu geçen ayların ardından evlerine dönen Şırnaklılar, bir taraftan çetin geçecek kışa hazırlık yapıyor bir taraftan da yaralarını sarıyor. Yaşananlara rağmen birbirlerinin ellerini tutmaktan vazgeçmeyen aileler, kapılarını, evleri yakılıp yıkılan komşularına açıyor.

Bahşiş ailesi, Bahçeli Mahallesi’ndeki evlerinin bahçesinde kışa hazırlanıyor. Yasak boyunca gidemedikleri bağlarından topladıkları üzümlerle pekmez yapan ailenin büyüğü Fehime Bahşiş, bağlarından sağlam kurtarabildikleri üzümlerle pekmez yaptıklarını belirterek, “Kışa hazırlık yapıyoruz. Bu pekmezi kaynatalım ki çocuklarımıza kışın verecek bir lokmamız olsun” diyor.

Kentin aşağı mahallelerinde aralıklı yıkım da devam ediyor. Mahallelerden kaldırılan molozları taşıyan kamyonlar peşi sıra dizilip ayrılıyor.

KİRAYA ÇIKACAK EV BULAMIYORLAR

Odun ateşinde kaynattığı pekmezini karıştırırken anlatmaya başlıyor Fehime Bahşiş: “Biz kesinlikle evlerimizden gitmeyeceğiz dedik ama bizi mecbur bıraktılar çıkmaya.” Bahşiş, Silopi’ye gittiklerini ve yasak kalkmadan önce geri döndüklerini söyleyerek, “Bu civardaki tüm dükkanlar yanmıştı. Biz de geldik bu evimize döndük. 16 kişi dört aile olarak kaldık” diyor.

Halkın büyük bir eziyet yaşadığını, ardından da oturacak ev dahi bulamadığını söyleyen Fehime teyze, “İnsanlar kiraya oturacak ev dahi bulamıyor. Komşularımızın evleri ya yıkıldı ya da yıkım kararı çıktı. Komşularımız olmadan biz burada nasıl bir yaşam kuracağız, nasıl kalacağız buralarda? Onlar giderse biz de kalamayız” diyor.

8 AYDA 3 KEZ GÖÇ ETTİ

Bahçelievler Mahallesi’nde de evi az hasarlı olan 65 yaşındaki Abdullah Bektaş, yasak süresince zarar gören kapı pencerelerini onararak yaklaşan kışa hazırlanıyor. Bektaş, evlerine iki top mermisinin isabet ettiğini birinin patlamadığını anlatıyor.

Evde oluşan hasarları tuğla örerek kendi çabalarıyla onardıklarını dile getiren Abdullah amca, yasak başladığında köyleri olan Bilmad’a gitmiş ancak köye de top mermisi isabet edince Afet Evleri’nde belediye tarafından verilen çadırlara yerleşmiş ailesi ile birlikte.

Çadırları yıkılınca evine geri dönen Abdullah amca, kendisi gibi çadırsız kalan komşularının çoğunun dönüşte evlerini bulamadıklarını ve başka yerlere gitmek zorunda kaldıklarını söylüyor. Abdullah amca, evlerinin üst katındaki daireyi evsiz kalan komşuları için boşaltmış.

ÖNCEKİ HABER

Bingöl’de baz istasyonu isyanı

SONRAKİ HABER

Kurtulmuş: Cinsel istismar düzenlemesinde tekliflere açığız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...