21 Kasım 2016 13:32

Hayatın öteki yarısı: FOTOĞRAF

Fotoğrafçı Emine Kart, hayatın öteki yarısı olan fotoğraf ve sokağı bir araya getirdi.

Paylaş

Fotoğraf hayattır. Hayat ise sokakta akıyor. Fotoğrafçı Emine Kart, hayatın öteki yarısı olan fotoğraf ve sokağı bir araya getirdi ve bir “Öteki Yarım” kitabını oluşturdu. Kitabında sokakta hak arama mücadelesi verenlere yer ayıran Kart, kitabı oluşturma amacını “Sokakta var olan insanların tarihe iz bırakması düşüncesiyle böyle bir çalışma yaptım” diye açıklıyor.

Fotoğrafçı Emine Kart, 1991 büyük Zonguldak Madenci yürüyüşünden günümüze fotoğrafla yatıp, fotoğrafla kalkıyordu. Madenci yürüyüşüne fotoğraflarıyla tanıklık eden Kart, memur olduğu için 20 yıl fotoğraf çekmeye ara vermek zorunda kalmış. Kart, emekli olduktan sonra Gezi protestolarıyla beraber “Var olmamın anlamı” dediği fotoğrafçılığa geri döndü. O gün bugündür, Ankara sokaklarında, hak arama mücadelelerinde fotoğraflarıyla tarihe not düşmeye çalışan Kart, fotoğrafını çektiği insanların hayattan izinin silinmemesi için “Öteki Yarım” isimli bir kitap hazırladı. Eylemlerde, alanlarda bir şeylere itirazı olan ve hakkını arayan insanların fotoğraflarını kitabında toplayan Kart, onların neden sokaklarda olduğuna dair düşüncelerini de kitapta kayıt altına aldı.

Kendisi de her gün kitabında topladığı insanlarla sokaklarda olan Kart, “Ben belgesel fotoğrafçıyım, sokaklarda insanların arasında olmam gerekiyor. Onları çekerek, tarihten silinmelerini engellemem gerek” diyor. Fotoğraf çekerken kendisini mutlu hissettiğini dile getiren Kart, “Fotoğrafçılıktan bir şey kazanmayacağım, bu işten para kazanmak insanın özgürlüğünü kısıtlıyor” diye bu işi tutku için yaptığını anlatıyor. (AnkaraEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Rus Lider Putin'den NATO'ya yanıt: Karşılık vereceğiz!

SONRAKİ HABER

HDP’den CNN’e mektup: CNN Türk’ün çizgisine ne diyorsunuz?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...