21 Kasım 2016 13:07

Diş hekimlerinin emekleri sömürülüyor

Diş hekimleri, Ağız ve Diş Sağlığı Haftası Ve Diş Hekimliği Günü'nü sorunlarla karşılıyor.

Paylaş

Ağız ve Diş Sağlığı Haftası Ve Diş Hekimliği Günü dolayısıyla açıklama yapan diş hekimleri, Türkiye’de yaşanan sorunların mesleki sorunlarının önüne geçtiğine dikkat çekti. İstanbul Diş Hekimleri Odası’nda düzenlenen basın toplantısında konuşan oda başkanı Prof. Dr. Turhan Atalay, hükümetin, meslek örgütlerine karşı takındığı tutumun yetkisizleştirme ve etkisizleştirmeye sebep olduğunu dile getirdi.

Siyasi iktidar fark etmeksizin mesleki politikalarını anlatmayı amaçladıklarını ifade eden Atalay, genel sağlık , ağız ve diş sağlığı hizmetlerinde yaşanan durumu şöyle özetledi: “Sağlık giderek piyasalaştı, kamu-özel tekelleşmesinin önü açıldı, sağlık çalışanları ucuz iş gücü olarak görüldü emekleri değersizleştirildi, sağlıkta şiddet sıradanlaştı.”

Ağız ve diş sağlığının genel sağlığın bir parçası olduğunu hatırlatan Atalay, bu durumun bilimsel kanıtlarla her geçen gün ispatlandığını ifade etti. Diyabet ve kanserin diş sağlığı ile ilişkisini “Tedavi edilemeyen ve kan işleyişinin sağlanamadığı diyabetlilerde ciddi organ hasarı ortaya çıkabilir, yapılan araştırmalarda diyabetlilerin yüzde 80’ninde ağız ve diş sağlığında sorunlar olduğunu göstermektedir” sözleriyle açıklayan Atalay, ağız kanserinin ise diş hekimleri tarafından kolayca saptanabildiğini, genel ve ağız sağlığı için 6 ayda bir diş hekimine gidilmesi gerektiğini vurguladı.

“Bizi tüketen hastalıklar değil, sağlıktaki yanlış politikalardır” diyen Atalay, diş sağlığı hizmeti veren kurumlarda; emeğin sömürülmediği baskıların olmadığı, insan onuruna yakışır bir çalışma ortamı oluşturulması gerektiğini ifade etti.

Diş sağlığı hizmeti veren kamu kurumlarında diş hekimlerinin fazla sayıda hastaya bakmaya zorlandığı belirten Atalay, iş yükü artan hekimlerin kaliteli hizmet veremediğini, bunun sağlıkta şiddeti artırdığını ifade etti. Yorgunluk ve stresten dolayı hekim ve hasta arasındaki iletişimin bozulmasının kısır döngüye sebep olduğunu belirten Atalay, özellikle kadın hekimlerin şiddete daha fazla maruz kaldığını, günlük bakılması gereken hasta sayının bilimsel rakamların çok üzerinde olduğunu belirtti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İstismar davaları son 10 yılda 8 katına çıktı

SONRAKİ HABER

Yurt dışı üretici fiyat endeksi arttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa