21 Kasım 2016 11:52

İstanbul Barosu: Cinsel istismar düzenlemesi geri çekilsin!

İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi ile Kadın Hakları Merkezi hükümetin çocuk istismarına ilişkin ceza düzenlemesini geri çekmesini istedi.

Paylaş

İstanbul Barosu çocuk istismarında cezasızlığı öngören yasal düzenlemeye ilişkin Beyoğlu'ndaki merkezinde basın toplantısı düzenledi. Baronun Çocuk Hakları Merkezi ile Kadın Hakları Merkezi tarafından gerçekleştirilen açıklamada düzenlemenin geri çekilmesi talep edildi.

Açıklamaya Türkiye Barolar Birliği Başkanvekili Berra Besler'in yanı sıra İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi, Kadın Hakları Merkezi başkanları ile 40 kadın derneğinin üye olduğu İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği temsilcileri katıldı.

Ortak basın açıklamasını Baro Yöneticisi Aydeniz Alisbah Tuskan okudu. Önergenin hukuk devleti ve çocuk hakları adına kabul edilebilmesinin mümkün olmadığını belirten Tuskon, önergeyle evlilik yaşının 15'in altına indirilmesi yolunun açılmak istendiğini söyledi.

‘CİNSEL İSTİSMAR SUÇLULARINI CESARETLENDİRECEK’

Önerilen düzenlemenin 16 Kasım 2016 tarihine kadar işlenen cinsel istismar suçları açısından örtülü bir af getirdiğini kaydeden Tuskan, bunun sonraki tarihlerde işlenen cinsel istismar suçu failerinin de 'eşitlik istiyoruz' talebinde bulunmalarına yol açacağına vurgu yaptı.

Önergenin olumsuzluklarını anlatan Tuskan, “Cinsel istismara maruz kalan çocukta meydana gelen travma, evlilikle daha da artacak. Önerge cinsel istismar suçlarını işlemeyi cesaretlendirecek. Cinsel suçların önlenmesine yönelik yapılan çalışmalar olumsuz etkilenecek. Önerge ile çocukları tecavüzcüleri ile evlendirme zorunluluğu getirilmek isteniyor. Çocukların ihmal ve istismardan korumaya yönelik önlemlerin gündeme getirilmesi yerine istismarcılar kurtarılmaya çalışılıyor” dedi.

Aydeniz Alisbah Tuskan, toplumun her kesiminden tepkilerin dikkate alınarak, önergenin mutlaka geri çekilmesi gerektiğini vurguladı.

‘MECLİSİN BÜYÜK BİR AYIBI OLARAK GÖRÜYORUM’

Açıklamanın ardından konuşan Türkiye Barolar Birliği Başkanvekili Berra Besler, yasanın geri çekilmesi için taleplerini ilettiklerini dile getirdi. Besler, “Ne sosyal devlet ne de hukuk devletine uymayan bu tasarı hangi akılla mecliste görüşülüyor? Kime hizmet edecek? Toplumun hangi ihtiyacını ortadan kaldıracak. Anayasa, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi gibi uluslararası sözleşmelerle teminat altına alınan bu konu bugün TBMM tasarı halinde görüşülmeye hazır. Bunu meclisin büyük bir ayıbı olarak görüyorum” diye konuştu. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Yüksekdağ: ‘Kadın, yaşam, özgürlük!’ diye haykıracağız

SONRAKİ HABER

Diyarbakır Barosu: Çocukların yaşam hakkı ihlali artıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa