21 Kasım 2016 10:45

Ordu’da kadın heykeline yine saldırı: Bu kez başı koparıldı

Daha önce üzerine 'Edep yahu' yazılarak tahrip edilen, AKP'li Belediye tarafından 'örf ve adet' bahanesiyle taşınan kadın heykel yine tahrip edildi.

Paylaş

Ordu'nun Altınordu ilçesinde, kentin yöresel türküsü olan "Tabya başında üç kız yan yana" türküsünden esinlenilerek yapılan ve açık havada sergilenen 3 kadın heykelinden biri, başının gövdesinden ayrılarak tahrip edildi. 

Ordu'nun "Büyükşehir Belediyesi" statüsüne alınmasından önce dönemin Ordu Belediyesi tarafından yaklaşık 10 yıl önce, Taşbaşı Mahallesi'nde belirlenen, seyir terası konumundaki açık alana kaide yapılıp buraya, kentin yöresel türküsü "Tabya başında 3 kız yan yana" türküsünden esinlenerek 3 kadın heykeli yerleştirildi. Zaman zaman üzerine yazılar yazılarak tahrip edilen heykeller 3 yıl önce belediye tarafından heykeltıraşlara temizletilerek tekrar yerine yerleştirildi. Yine tahrip edilmeye devam eden heykellerden biri başı ile gövde kısmından kırılarak zarar gördü. Kadın heykellerin tahrip edilmesi çevrede bulunanların tepkisini topladı.

HEYKELLER DAHA ÖNCE DE ZARAR GÖRMÜŞTÜ

Dönemin Ordu Belediyesi tarafından 4 yıl önce düzenlenen 2'nci Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu'na katılan 8 heykeltıraş tarafından 12 heykel yapılarak, kent merkezindeki cadde ve parklara yerleştirildi. Kadın heykelleri üzerin sprey boya ile "Edep yahu" yazılarak heykellerden bazıları tahrip edildi. Sürekli tahrip edildiği için koruma amaçlı heykellerin üzerine örtülen örtüler de kesilerek zarar verilmeye devam edildi. Sprey yazı ile zarar verilen heykeller daha sonra, belediye tarafından heykeltıraşlara temizletilerek tekrar yerlerine yerleştirildi. 30 Mart 2014 seçimlerinden sonra Ordu'nun Büyükşehir olmasıyla birlikte Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu sonlandırılarak, kadın heykellerin kaldırılması için belediye tarafından anket çalışması yapıldı. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı AKP'li Enver Yılmaz, "toplumun genel algısı, örf ve adet, ahlaki duyarlılık" iddiasıyla 8 ay önce 5 kadın heykelini bulundukları park ve caddelerden kaldırtarak Taşbaşı Kültür Merkezi (Taşbaşı Kilisesi) bahçesine taşıtmıştı. (Ordu/DHA) 

ÖNCEKİ HABER

EMO: Telekom'dan kâr etti, borcunu Türkiye'ye bıraktı

SONRAKİ HABER

‘Görevim gereği yurt dışına çıkmalıyım ama...’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...