21 Kasım 2016 10:54

EMO: Telekom'dan kâr etti, borcunu Türkiye'ye bıraktı

Elektrik Mühendisleri Odası, Türkiye kaynaklarının Oger Grubu'nun çıkarı için boşa harcandığı uyarısında bulundu.

Paylaş

Oger Grubu, Türk Telekom'un yüzde 55 hissesine 7 milyar dolara sahip oldu. 10 yılda 5.7 milyar dolar kâr etti. Grup bu kârın yanı sıra kendisine ait borçları için Telekom'daki hisselerini kullandı. Grup, şimdi borçlu hisseleri başkasına satacak. Bu durumun yurttaşlara yansıması ise daha kötü bir telekominikasyon hizmeti olacak. EMO, Türkiye kaynaklarının Oger Grubu'nun çıkarı için boşa harcandığı uyarısında bulundu.

Telekom'dan elde ettiği kârı borcu karşılamak için kullanmayan grup, kâr dağıtımı yapabilmek adına başka krediler kullandı. 22 Mayıs 2013 tarihinde 4 milyar 478 milyon dolar ve 211 milyon 970 bin Avro kredi kullandı ve bu borç için yine Telekom hisselerini teminat gösterdi. Şimdi ise grubun Telekom hisselerini borçlu bir şekilde satması gündemde. Hisselerin bu şekilde satılması ise Türkiye'deki yurttaşların telekominikasyon hizmeti almasında sorunlara neden olabilir. Oger Grubu, Telekom'dan elde ettiği kârları kendine ait diğer şirketler aktardığı gibi, Türkiye'de tekel konumunda olmasına rağmen yeterli telekominikasyon alt yapısı yapmadı. Rakipleri Turkcell, Vodafone, Türksat ve TELKODER üyesi işletmeciler ise başta fiber olmak üzere altyapı için Ortak Altyapı Şirketi (OAŞ) kurarak çalışmalara başlattı.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) konuyla ilgili yaptığı yazı açıklamada, hükümetin, Türk Telekom hisselerinin borcu karşısında rehin verilmesine göz yumduğunu ifade etti. Telekom'um Oger Grubu tarafından borçlanma aracı olarak kullanıldığı ifade edilen açıklamada, “Türk Telekom’dan kazandığı kârı, öncelikle Türk Telekom hisselerinin rehinden kurtulabilmesi için borç ödemesinde kullanması gerekmez miydi?” diye soruldu. EMO açıklamasında, özel şirketlerin yaptığı ikinci bir alt yapı çalışmasına atıfta bulunarak, “Ülke kaynakları ikinci bir altyapı yapılarak boşa harcanacaktır. İletişim altyapısının eşit ve adil bir şekilde, kullanıcı yararına kullanımının sağlanması gerekmektedir” denildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

UNICEF çocuk evliliklerine karşı video yayınladı

SONRAKİ HABER

Ordu’da kadın heykeline yine saldırı: Bu kez başı koparıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...