21 Kasım 2016 09:57

CHP, Şirvan için araştırma komisyonu kurulmasını istedi

16 madencinin toprak altında kaldığı Şiirt Şirvan’da inceleme yapan CHP heyeti maden faciaslyıa ilgili meclis araştırması istedi.

Paylaş

Siirt Şirvan’da 16 işçinin toprak altında kaldığı maden sahasında incelemelerde bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ile CHP milletvekilleri Barış Karadeniz ve Ünal Demirtaş, yaşanan olaydaki ihmallerin incelenmesi ve maden kazalarında özelleştirmenin etkilerinin ortaya çıkarılması için Meclis’te Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.

Ağbaba, Karadeniz ve Demirtaş imzasıyla Meclis Başkanlığı’na sunulan araştırma önergesinin gerekçe bölümünde, son 14 yılda 18 bin 67 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği, 73 bin 500 işçinin iş göremez hale geldiği ifade edildi. 2016 yılının ilk 10 ayında iş cinayetlerinde 1596 kişinin hayatını kaybettiğine dikkat çekilen önergede, madencilik sektörünün inşaat işkolundan sonra en fazla iş cinayeti yaşanan iş kolu olduğu hatırlatıldı.

Madenciler ve toprak altında kalan işçilerin ailelerinin bölgede şev kaymasından önce 80 cm büyüklüğünde çatlaklar olduğu yönündeki açıklamalarına yer verilen önergede, bu çatlaklar yetkililere bildirilmesine rağmen önlem alınmadığı, aşırı yağışa rağmen patlayıcı kullanıldığı iddialarına dikkat çekildi.

Üretimin aşırı kar elde etmek için tehlike arz edecek şekilde yapıldığı yönündeki uzman görüşlerinin de aktarıldığı önergede, madenlerde gerçekleşen iş kazalarının araştırılması, maden kazalarında özelleştirmenin ve taşeronlaşmanın etkilerinin ortaya çıkarılması, Şirvan maden kazasındaki ihmallerin incelenmesi ve yaşanan ölümlerin sorumluları ile kazanın nedenlerinin araştırılması, bu tür olayların tekrar yaşanmasının önlenebilmesi için kalıcı çözümlerin bulunması, kamusal yaptırım ve denetimlerin yeterliliğinin ölçülmesi amacıyla araştırma komisyonu kurulması teklif edildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Afganistan’da Şii camisine saldırı: 27 ölü

SONRAKİ HABER

Göle'de hava -22.5 dereceyi gördü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...