21 Kasım 2016 09:10

EMEP: Utanç önergesi çekilmelidir

Emek Partisi, yarın Meclis gündemine getirilecek olan AKP'nin cinsel istismar düzenlemesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Paylaş

Emek Partisi (EMEP), AKP'nin çocuğa cinsel istismara evlilikle cezasızlık getiren ve yarın TBMM'ye getirilecek olan yasa teklifine dair açıklama yaptı. Açıklamada, cinsel istismarı ve çocuk yaşta evlendirmeleri meşrulaştıran önergenin geri çekilmesi istendi.

Genel Başkan Yardımcısı Öznur Oğuz'un yaptığı yazılı açıklamanın tam metni şöyle:

"AKP Hükümeti, cinsel istismar suçunda mağdur ile failin evlenmesi durumunda, failin cezasının geri bırakılması veya ertelenmesini içeren yasa teklifini (22 Kasım Salı günü) Meclis’e getirmeye hazırlanıyor. Cinsel istismarı ve çocuk evlilikleri meşrulaştıran bu önerge geri çekilmelidir!

İktidar partisi bu önergeye ek olarak Türk Ceza Kanunu’nun 103. maddesini yeniden düzenleyerek “cinsel ilişkide rıza” yaşını 12’ye indirmek istiyor. Eğer bu gerçekleşirse, cinsel istismara ilişkin ceza davalarında halihazırda yargılanan ve bundan sonra yargılanacak istismarcılar, “çocuğun rızası vardı” diyerek cezadan kurtulabilecek.

18 yaşın altındaki herkes çocuktur ve uluslararası sözleşmeler gereğince devlet çocukları her türlü ihmal ve istismardan korumakla yükümlüdür. AKP Hükümetinin ilk imzalayan olmakla övündüğü İstanbul Sözleşmesi de devlete çocuğu evlenmeye zorlayan davranışların cezalandırılması yükümlüğünü yüklemiştir.

Çocuklara yönelik istismarı önleyecek tedbirleri almayan, yükümlülük ve sorumluluklarını, imzaladığı uluslararası sözleşmelerin gereğini yerine getirmeyen AKP iktidarı, ülkemizdeki korkunç tablonun sorumlusudur.

AKP’nin iktidara geldiği 2002’den bu yana 18 yaşın altında 440 bin çocuk “anne” oldu.

Cinsel istismara uğrayarak “anne” olan 15 yaşın altındaki çocuk sayısı 15 bin 937 olarak kayıtlara geçti.

2002-2013 arasında 16-17 yaşında evlenen kız çocuğu sayısı 511 bin 985.

15 yaş ve altındaki yaşlarda gayrı resmi olarak “evlenen” çocukların sayısı ise bilinmiyor!

2014 yılında bin 377’si erkek, 9 bin 718’i kız çocuğu olmak üzere 11 bin 95 çocuk, cinsel suçlara maruz kaldı.

Bu noktaya birden bire gelinmedi. AKP, uygulamaları ve yaptığı düzenlemelerle, çocuk istismarının ve çocuk yaşta evliliklerin önünü adım adım açtı: Milli Eğitim Bakanlığı, 2009’da yaptığı yönetmelik değişikliğiyle lise ve ortaokul öğrencilerinin nişanlanmasını serbest bıraktı. 2013 yılının eylül ayında evli öğrencilerin açık öğretim lisesine yönlendirilmesi düzenlemesiyle lise çağında evliliğin önünü açtı. 2015’in mayıs ayında Anayasa Mahkemesi, resmi nikah kıymadan dini nikah kıyan imam ve çiftlere ceza verilmesini öngören maddenin kaldırılmasına karar verdi.

Görüldüğü gibi AKP Hükümeti kadınlar ve çocuklar lehine olan madde ve uygulamaları tek tek değiştirme çabası içerisine girmiştir. 2005 yılında tecavüzcülerin tecavüz mağdurlarıyla evlendirildiklerinde cezadan kurtulmalarını sağlayan çağ dışı uygulamanın yasal düzenlemeye kavuşması kadın örgütlerinin mücadelesiyle engellenmişti. Bu yasa bizi tekrar 2005 yılı öncesine götürecektir ki bunu kabul etmek mümkün değildir.

Mağdurun mağduriyeti daha da artacak; cinsel istismara uğradığı yetmez gibi bir de kendisini istismar eden kişi ile evlenme ve evliliğini sürdürme baskısı ile karşı karşıya kalacaktır. Bu da tecavüzün, cinsel istismarın hukuk eliyle aklanması anlamına gelir.

OHAL uygulamaları kapsamında kısa bir süre önce kadın ve çocuklar için kurulmuş birçok dernek kapatıldı. Bu derneklerin neden kapatıldığı da artık daha anlaşılır hale gelmiştir.

Bu yanlıştan derhal dönülmelidir!

Hiçbir milletvekili bu utanç önergesine onay vermemelidir!

Çocukların cinsel istismarının, tecavüzün evliliğe dönüştürülmesinin, istismarcının “evlilikle” cezadan kurtarılmasının önü açılamaz!

Cinsel istismar da çocuk evlilikleri de meşrulaştırılamaz!" (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ege Üniversitesinde 7 öğrenci gözaltına alındı 

SONRAKİ HABER

Çocuklar, 3 dilde 'Neşeli Bi Gün' istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...