21 Kasım 2016 08:33

HDP: Anayasa yapımı değil fiili duruma yasal statü arayışı!

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, AKP ve MHP arasında süren anayasa görüşmelerine ilişkin açıklama yaptı.

Paylaş

AKP ve MHP’nin oluşturduğu anayasa komisyonu çalışmalarına başlıyor. Taslak üzerine çalışan MHP’li hukukçular, hazırladıkları raporu Genel Başkan Devlet Bahçeli’ye sunarak, MHP’nin taslağa dair çalışmasını tamamladığı bildirildi.

MHP adına Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak’la AKP Genel Sekreteri Abdulhamit Gül teklif üzerinde müzakerelere başlamadan önce HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen sürece ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Mevcut ortamın demokratik bir anayasa yapım sürecine uygun olmadığını söyleyen Bilgen, “Sivil ve demokratik bir anayasa yapma iddiası ancak tartışma ortamının özgür olduğu, yasakların olmadığı bir ortamda yapılır. Dolayısıyla biz bugünkü ortamda, bir baskı ile bir fiili durumu yasal statüye kavuşturma arayışını yeni anayasa tartışması olarak göremeyiz” dedi.

AKP’nin sürekli manevra yaptığını söyleyen Bilgen, “3 yıl önce kamuoyuna sundukları metnin arkasında durulamayacağı çok netti. Sundukları kararname yetkisi olan, yargı ile ilgili tüm atamaları yapan bir başkan. Bunun adı başkanlık olan bir diktatörlüğün ilanıdır, resmi tescilidir. AKP kendi içerisinde böyle bir metin arkasında durup, bunu getirirse bu başka bir şeyi ifade edecektir. Türkiye’deki rejimle ilgili teknik prosedürü tamamlama tartışmasının ötesinde bir meşrutiyet tartışması başlayacaktır” dedi.

Hak ve özgürlükler açısından ülkenin 12 Eylül’ün dahi gerisinde olduğunu söyleyen Bilgen, “Şu anda Cumhurbaşkanının yaptığı bütün işler yargı denetimi dışında tutuluyor. Asıl dert Cumhurbaşkanının denetime alınmamasıdır. Yürütmenin denetim, yargı dışı bırakılan alanının en aza inmesidir” dedi. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Dev Maden-Sen’den hatırlatma: AKP erteledi

SONRAKİ HABER

AKD Yamanlar Cemevi salonunun yıkılmasına tepki gösterdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...