21 Kasım 2016 08:03

Maden Mühendisleri: Özelleştirme ölüm getiriyor

Maden Mühendisleri Odası, Siirt Şirvan’da yaşanan maden katliamının kar hırsı ve özelleştirme politikalarından yaşandığını açıkladı.

Paylaş

28 Ocak 2004’te özelleştirilen Bakır Maden Ocağında şev kayması sonucu toprak altında kalan 10 işçiyi arama çalışmaları devam ediyor. Bölgede incelemelerde bulunan Maden Mühendisleri Odası, gözlemlerini yazılı açıklamayla aktardı ve Türkiye'de bir daha madenci katliamı yaşanmaması için önerilerde bulundu.

Oda açıklamasında, ocak içerisindeki maden üretiminin dört ayrı taşeron firma marifetiyle gerçekleştirildiği, işletmede vardiya usulü 800’ün üzerinde işçi çalıştığı ve bu işçilerin çevre köylerden temin edildiği bilgisi yer aldı.

‘DENETİM DE YOK, DENEYİM DE’

Türkiye'deki diğer maden kazalarının önünün özelleştirme, taşeronlaşma, rodövans vb. gibi kar amaçlı uygulamalarla açıldığına dikkat çekilen açıklamada, “Yoğun birikim ve deneyime sahip olan kurum ve kuruluşlar yerine üretimin, teknik ve alt yapı olarak yetersiz, deneyim ve uzmanlaşmanın olmadığı taşeron firmalara bırakılması, buna ek olarak kamusal denetimin de yeterli ve etkin bir biçimde yapılamaması iş kazalarının artmasına neden olmaktadır” denildi.

Oda açıklamasında Türkiye'de bir daha maden faciası yaşanmaması için özelleştirmelerin durdurulması, taşeronlaşma uygulamalarının iptal edilmesi, kar öncelikli ve ucuz işgücüne dayalı çalışma anlayışının terk edilmesi,  kamunun ortak görüşleriyle oluşturulan bir ulusal madencilik politikasının hayata geçirilmesi çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, maden faciaları sonrasında arama-kurtarma faaliyetlerinin yetersizliğine de dikkat çekilerek, “Kurtarma faaliyetlerinde yaşanılan sorunların en önemli nedeni bu faaliyetlerin kadrosunda yeterli ve yetkin maden mühendisi bulunmayan AFAD tarafından yürütülmesidir. AFAD bünyesinde yeterli ve yetkin maden mühendisleri istihdam ederek maden facialarındaki kurtarma operasyonlarında yetkin ve yeterli hale getirilmelidir” denildi.

Oda yönetimi, Ulusal İşçi Sağlığı ve Güvenliği Kurumu ve Madencilik Bakanlığı kurulması çağrısı da yaptı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Somalı aileler: Şirvanlı ailelerin yanındayız

SONRAKİ HABER

Fazıl Say’a Beethoven Academy Ödülü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...