21 Kasım 2016 11:12

Somalı aileler: Şirvanlı ailelerin yanındayız

301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma katliamı davasının 12. duruşması öncesi aileler, 'Soma'dan Şirvan'a katledenler aynı' sloganlarıyla yürüdü.

Paylaş

Emine UYAR
Manisa

301 madencinin yaşamını yitirdiği katliamın 12. duruşması Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülürken duruşmanın gündemi Siirt Şirvan’da yaşanan madenci katliamı oldu.

Aile avukatları yaptıkları konuşmalarda, Soma ve Şirvan’da yaşananların birbirinin aynı olduğunu belirterek, madenci katliamlarının ve işçi cinayetlerinin son bulmasının katliamların kamu ayağı ve siyasi sorumlularının da yargılanmasından geçtiğini vurguladı.
Madenci aileleri de yapıkları açıklamalarda, Soma ve Şirvan’ın sorumlularının aynı olduğunu belirterek Şirvan’daki ailelerin yanında olduklarını vurguladı.

Duruşma oncesi Akhisar Garı önünde toplanan madenci aileleri, "Soma'yı unutma unutturma", "Soma'dan Şirvan'a katledenler aynı", "Kader değil katliam, kaza değil cinayet" sloganları ile duruşma salonuna yürüdü.

Burada konuşan ailelerin avukatlarından Can Atalay, Şirvan'da yaşananların da Soma'nın aynısı olduğunu belirtti. "Göz göre göre gelmiştir. 25 Temmuz'da ucuz atlatılan kazadan sonra 16 kardeşimiz toprağın altında kaldı. 2.5 yıldır hep beraber bu işin böyle olmayacağını anlattık. Bu davaya sahip çıkmasaydınız bu işten sıyrılacaklardı. Soma katliamında ve diğer iş cinayetlerinde kamu görevlileri ve siyasi sorumlular yargılanmalıdır. Bu sosyal cinayet düzenine son verene kadar mücadeleye devam edeceğiz" dedi.

Duruşmaya, Soma, Savaştepe, Kırkağaç ve Kınık’tan gelen aileler, avukatları, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ve avukatları katıldı.    
Duruşmayı CHP eski Milletvekili Melda Onur, Gıda İş Genel Başkanı Seyit Aslan, Genel Sekreteri Levent Gökçek, sendikanın Manisa’daki temsilcileri, DİSK Cam Keramik İş Genel Örgütlenme Sekreteri Hasan Çavdar, SES İzmir Şube Es Başkanı Rukiye Çakır, Manisa Eğitim Sen Şube Başkanı Metin Demirel, BES Manisa Şube Başkanı Ali Gök, Alevi Kültür Derneği Manisa Şubesi yöneticilerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi izledi.

DEVLET, SUÇUN ÜZERİNİ ÖRTMEYE ÇALIŞIYOR

Duruşmada söz alan aile avukatlarından İbrahim Arzuk, her yeni maden kazasının trajik bir şekilde bir öncekini aydınlatan bir kaza olduğunu belirterek, "Son meydana gelen kazada da projeye aykırı üretim, kamu denetimin eksikliği baş etken olarak görülüyor. Kamu makamlarının yaptıkları açıklamalar suçun üzerinin örtülmesi için yapılıyor. Ermenek ve Soma'da olduğu gibi fıtrat, kader, doğa olayı olarak örtülmeye çalışılıyor. Kamu görevlileri, insanların acılarından kaynaklı tepkilerini bile engellemeye çalışıyor" dedi.

Avukat Berrin Demir de, 16 işçinin hayatını kaybettiği Siirt Şirvan maden ocağındaki katliamla ilgili haber yapılırken bile, ‘11 iş makinesi heyelanda toprağın altında kaldı onları kullanan işçilerle birlikte’ diye verildiğini belirterek, "Olayın öznesi iş makineleriydi. Bu bakış açısı nedeniyle iş cinayetleri sürüyor" dedi. Demir, bu nedenle, "Bu yargılamadan çıkan kararlar belirleyici olacaktır" dedi.

CAN GÜRKAN’IN AVUKATI: BİLİRKİŞİ YASASINI BEKLİYORUZ

Tutuklu sanıklardan bazıları tahliyelerini talep ederken bazıları ise diğer duruşmalardan farklı olarak, “Karar mahkemenindir” dedi.
Can Gürkan’ın avukatı Kadir Çekin'in, son bilirkişi raporuna yönelik eleştirilerde bulunurken, bilirkişi kanununun değişeceğini, sayının sınırlanacağını, mahkemenin biraz daha sürmesi halinde bu kanunun bu davaya yetişeceğini söylemesi ise dikkat çekti.  

 Verilen aranın ardından ara kararı açıklayan mahkeme heyeti, ek bilirkişi raporunun beklenmesine, tutuklulukların devamına karar vererek davayı 12 Aralık 2016 tarihine erteledi.   

Duruşma çıkışında açıklama yapan Avukat Can Atalay, Can Gürkan'ın avukatı Kadir Çekin'in bilirkişi kanununa yönelik sözleri ile ilgili “Maksadı açık. Yasama organının yapacağı işi anlatıyor. Yargılamanın geldiği noktaya, onlarca tanık ifadesine rağmen…  
Bu davada güneşin balçıkla sıvanması mümkün değildir. Soma’ya da Şirvan'a da sahip çıkmaya devam edeceğiz” dedi.

Yaşamını yitiren madencilerin yakınlarından İsmail Çolak, “Şirvan’daki ailelerin acısı acımızdır” diyerek daima onların yanında olacaklarını vurguladı. Çolak, “Bu davalarda gerçek sorumlular, kamu ayağı yargılanmadığı sürece adil olmayacağını söyledik, söylemeye devam edeceğiz” dedi.

Elmas Kaya, “Sadece bizim değil, herkesin hakkını korusunlar, kitapları tersinden değil, düzünden okusunlar. Bu kadar zulüm yakışmaz, Sonunda onlar da ölecek, insanlığı korusunlar” dedi.

Aileler, başından beri davalarına sahip çıkan ÇHD, ÖHD gibi kurumların ve derneklerin faaliyetlerinin durdurulmasına karşı olduklarını da belirttiler.

YUSUF KARATAŞ: ŞİRVAN, KÜRT İŞÇİSİNE VADEDİLEN 'ÇİN'LEŞMEDİR

ÖNCEKİ HABER

Kabus Kerim'in 'yolculuğu' belgesel oldu

SONRAKİ HABER

Maden Mühendisleri: Özelleştirme ölüm getiriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...