21 Kasım 2016 06:50

‘Barış çınarı’ Ahmet Türk gözaltına alındı

Yerine kayyım atanan Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk ve Mardin merkez Artuklu ilçe Belediye Eş Başkanı Emin Irmak gözaltına alındı.

Paylaş

Geçen hafta baskın düzenlendikten sonra yerine kayyım atanarak görevinden alınan Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk ve Mardin merkez Artuklu ilçe Belediye Eş Başkanları Emin Irmak'ın da aralarında olduğu 30 kişi gözaltına alındı.

Ahmet Türk evine yapılan baskında, Emin Irmak belediye binasında gözaltına alınırken, gözaltına alınanlar arasında Mardin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Baran İlhan, belediye meclis üyesi Mehmet Ali Amak, belediye çalışanları Şeyhmus Şimdi, Sultan Bingöl, Artuklu Belediye Yardımcıları İsmet Birtek ve Mehmet Yıldırım, Mezopotamya Hukukçular Derneği (MHD) Mardin Şube Eş Başkanı Av. Seher Acar ve MHD üyeleri Av. Mahmut Bingöl, Av. Feyzi Atsız ile Av. Ziya Baği de bulunuyor.

Aynı dosya kapsamında gözaltında alınan 30 kişi Mardin Emniyet Müdürlüğü TEM Şubesi'ne götürülürken, dosyaya kısıtlama kararı getirildiği öğrenildi. Gözaltında bulunan kişilerin 5 gün boyunca avukatlarıyla görüştürülmeleri yasaklandı.

'ÖRGÜT ÜYELİĞİ' İLE SUÇLANIYOR

Görevden uzaklaştırılan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk'ün de aralarında bulunduğu gözaltılar ile ilgili açıklama yapan Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturmanın "terör örgütü üyesi olmak" suçundan başlatıldığını belirtti. Açıklamada şöyle denildi:

"Mardin Büyükşehir Belediyesi ve Mardin Merkez Artuklu İlçe Belediyesiyle ilgili Cumhuriyet Başsavcılığımıza ve Emniyet Müdürlüğümüze intikal eden ihbarlar ve bilgiler kapsamında, Cumhuriyet Başsavcılığımızın 2015- 6522 soruşturma numarası üzerinden Terör Örgütü Üyesi Olmak suçundan soruşturma başlatılmıştır. Bu soruşturma kapsamında bu belediyelerin ellerinde bulunan imkan, araç ve yetkilerini PKK/KCK terör örgütünün ve üyelerinin lehine olacak şekilde kullanarak veya kullanılmasına göz yumarak, örgütün stratejisi doğrultusunda örgüte destek verdikleri veya yardım ettikleri şeklindeki ihbar ve bilgiler nazara alınarak ilgililer hakkında Örgüt Üyeliği suçu kapsamında 21.11. 2016 günü gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonda, Belediyelerin her kademesindeki tespit edilen şüphelilerle ilgili arama, el koyma ve gözaltı talimatı verilmiştir. Bu aşamada 22 şüpheli hakkında verilen talimatın gereği yerine getirilmiş olup, şüpheliler gözaltına alınmıştır. Soruşturma dosyasında kısıtlılık (gizlilik) kararı alınmış olup, soruşturmaya bu şekilde devam edildiği, soruşturmanın safahatı ile ilgili ilerleyen aşamada yeniden bilgilendirme yapılacağı, Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

5 GÜN KISITLILIK KARARI VERİLDİ

İçişleri Bakanlığı tarafından 4 gün önce görevden uzaklaştırılan ve bugün evinde gözaltına alınan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk'ün gözaltına alındığı soruşturma için 5 günlük kısıtlılık kararı verildiği belirtildi. Yine aynı soruşturma kapsamında şimdiye kadar 4'ü belediye avukatı olmak üzere 30 kişinin gözaltına alındığı ve 5 kişinin gözaltına alınma işlemlerinin sürdüğü belirtildi. 

Alınan kısıtlılık kararı nedeniyle Ahmet Türk'ün 5 gün boyunca avukatları dahil kimse ile görüşmesini izin verilmeyeceği, soruşturma konusuyla ilgili avukatlarla da bilgi paylaşılamadığı belirtildi.  

YILLAR İÇİNDE BASKILAR DEĞİŞMEDİ

Hükümetin KHK'leri gerekçe göstererek kayyım ataması üzerine görevden uzaklaştırılan Ahmet Türk, en son 17 Kasım'da belediye önünde yapılan açıklamada konuşmuştu. Türk, “Biz bunları geçmişte de yaşadık. O zaman başaramadılar, bizi sindiremediler. Şimdi de öyle olacak. Başaramayacaklar. Tek sesli bir Türkiye yaratılmasına karşı mücadele edeceğiz” diye konuşmuştu.

Ahmet Türk’ün yerine İçişleri Bakanlığı’nca Mardin Valisi Mustafa Yaman, Büyükşehir Belediyesi kayyımı olarak atanmıştı. Madrin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk ise kayyım kararına “Bizi yıldırmaya çalışıyorlar. Biz bunları geçmişte de yaşadık. 12 Eylül ve 90’larda da benzer bir saldırı uygulandı. O zaman başaramadılar, bizi sindiremediler. Şimdi de öyle olacak. Başaramayacaklar. Tek sesli bir Türkiye yaratılmasına karşı mücadele edeceğiz” diye yanıt vermişti.

İlk olarak 1973 yılında milletvekili seçilen Türk, Meclis’e 6 defa girdi. Milletvekilliği yaptığı dönemlerde Kürt sorunundan kaynaklı bir çok baskıyla karşılaşan Türk, bu kez belediye eş başkanıyken aynı durumla karşı karşıya.

2 Temmuz 1942’de Mardin’de dünyaya gelen Ahmet Türk, Kürt siyasi hareketinin simge isimleri arasında yer alıyor. Siyasi hayatı boyunca bir çok engellemeyle karşılaşan Türk, 12 Eylül darbesinde de Diyarbakır 5 Nolu Cezaevi’nde uzun süre işkence gördü.

1973 yılında Demokrat Parti listesinden Mardin milletvekili seçilen Türk, daha sonra bu partiden istifa ederek CHP’ye geçti. Daha sonra SHP’de milletvekilliği yapan Türk, Halepçe Katliamı nedeniyle 1989 yılında Paris’teki Kürt Konferansı’na katıldığı gerekçesiyle bu partiden ihraç edildi. Bir grup siyasetçi ile birlikte Halkın Emeği Partisi’ni (HEP) 1990’da kuran Ahmet Türk, bu partinin Anayasa Mahkemesi’nce kapatılması üzerine Demokrasi Partisi’ni (DEP) kurdu. Türk, DEP’ten grup arkadaşları Hatip Dicle, Selim Sadak, Leyla Zana ve Orhan Doğan gibi milletvekillerinin 2 Mart 1994’te tutuklu yargılandığı davada sanık sandalyesinde yer alıyordu. DEP milletvekilliği ve genel başkanlığının ardından HADEP ve DEHAP’ın da yönetiminde aktif rol oynayan Türk, Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP) kurucusu ve genel başkanı oldu. DTP’nin 11 Aralık 2009’da Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmasının ardından Türk’e ve 37 kişiye 5 yıl siyasi yasak getirildi. Türk, Aysel Tuğluk ile birlikte bu dönem hedefe konulan Demokratik Toplum Kongresi’nin de bir dönem eş başkanlık görevini yürüttü.

30 Mart 2014 yerel seçimlerinde Februniye Akyol ile birlikte Mardin Büyükşehir Belediyesi eş başkanlığına seçildi. Ocak 2016’da Ahmet Türk hakkında ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’, ‘silahlı terör örgütü propagandası yapmak’ ve Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasasına ‘muhalefet’ gerekçesiyle yedi yıldan 18 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Boğaziçi'nin atanmış rektörü Akademik Kurul'da konuştu

SONRAKİ HABER

Avrupa Sosyalistleri Partisi Demirtaş ile görüşmeye gitti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...