25 Mayıs 2012 09:26

KESK: Hakem Kurulu grevi görmezden gelemez

KESK Genel Başkanı Lami Özgen ve Yürütme Kurulu üyeleri bugün konfederasyon genel merkezinde düzenlenen basın toplantısıyla, 23 Mayıs grevi ve Kamu Görevlileri Hakem Kurulu sürecini değerlendirdi.Grevin geniş bir katılım ve başarıyla gerçekleştiğini belirten Özgen, greve hoşgörüyle sahip çıkan vatandaşlar

KESK: Hakem Kurulu grevi görmezden gelemez
Paylaş

Grevin geniş bir katılım ve başarıyla gerçekleştiğini belirten Özgen, greve hoşgörüyle sahip çıkan vatandaşlara da teşekkür etti. Özgen, “Başbakanın ve bakanların ‘Memurun grev hakkı yok’ açıklamasına ve üstü örtülü tehditlerine rağmen, 23 Mayıs greviyle 1.5 milyon kamu emekçisi hem grev hakkımızın olmadığını iddia edenleri, hem de grevsiz toplusözleşme düzenlemesini içeren 4688 Sayılı Yasayı mahkûm ederek son sözü söylemiştir” dedi.

GREVSİZ YASA ARTIK DEĞİŞMELİ

KESK ve diğer konfederasyonlara üye kamu emekçilerinin yanı sıra sendikasız kamu emekçilerinin de ortak çıkarlar etrafında birleşerek greve katıldıklarına dikkat çeken Özgen, üyelerinin yükselen öfkesi karşısında Memur-Sen’in de eğitim hizmet kolunda greve çıkmak zorunda kaldığını söyledi.
23 Mayıs’ın grev hakkını kullanma konusundaki hukuki tartışmalara son noktayı koyduğunu belirten Özgen, AKP hükümetinin dayattığı grevsiz toplusözleşme düzeninin de “kadük” hale geldiğini dile getirdi.
Kamu emekçilerinin grevle verdiği mesajın AKP hükümeti tarafından görülmesini isteyen Özgen, yüzde 90’ın üzerinde katılımla gerçekleşen grev görmezden gelinirse ortaya çıkacak tepki ve eylemlerin sorumluluğunun AKP hükümetine ait olacağını söyledi. Özgen, hükümeti uluslararası sendikal normların gereklerini yerine getiren bir sendika ve toplusözleşme yasasının çıkarılması için göreve davet etti.

‘SERMAYEYE BONKÖR, EMEKÇİYE CİMRİ’

Özgen, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın “memura zam verirsek vergileri arttırmak zorunda kalırız” açıklamalarına da tepki gösterdi. Vergi yükünün büyük bölümünün işçi ve emekçilerin sırtında olduğunu belirten Özgen, “Hükümet, istihdama kaynak ayırarak, asgari ücreti vergi dışı bırakarak, temel tüketim malları üzerindeki KDV’yi sıfırlayarak, çalışanların temel ihtiyaçlarını karşılamasına elverecek ücret politikaları uygulayarak sosyal devlet niteliğini geliştirebilecek iken, tam tersi yönde adımlar atarak halkın değil, sermaye çevrelerinin çıkarlarının koruduğunu göstermektedir. Hükümetin ‘sermayeye bonkör emekçiye cimri’ bu tutumu toplusözleşme görüşmelerinde bir kez daha net olarak ortaya çıkmıştır” diye konuştu.

Özgen, 2009 Temmuz’undan bugüne kadar sermaye kesimine tam 11 bin 382 adet teşvik belgesi ile 157 milyar dolarlık kaynak aktarmayı öngören, geçtiğimiz Nisan ayında sermayeye 3 milyar TL’yi aşan teşvik veren hükümetin, kamu emekçilerine gelince “kaynak yok” demesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

‘GEREKTİĞİNDE GREV YAPMAYA HAZIRIZ’

AKP hükümetini Kamu Görevlileri Hakem Kurulu sürecini baskılamaya dönük girişimlere son verme çağrısı yapan Özgen, Hakem Kurulu’nu da 23 Mayıs’ta ortaya konan talepleri görmeye çağırdı. Aksi takdirde kurulun alacağı kararların tartışmalı hale geleceğini belirten Özgen, “Kamu emekçileri ve emekliler sizden hükümetin noterliğini yapmanızı değil, kamu emekçilerinin 23 Mayıs’ta bir kez daha ortaya koyduğu iradesini temel almanızı bekliyor” dedi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özgen, Hakem Kurulu’nun 12 Eylül’ün iş yasalarının bir ürünü olduğunu söyledi. Yine bir soru üzerine Kamu-Sen’le grevin ardından henüz bir görüşme yapmadıkları bilgisini veren Özgen, “Kamu emekçilerinin ortak talepleri söz konusu olduğunda KESK her zaman grev yapar ve diğer konfederasyonları da çağırır. Kamu emekçilerinin çıkarları için grev yapmaya her zaman hazırız. Yarın da diğer konfederasyonlara çağrı yapmamamız için bir neden yok” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Emekçilerin çıkarları ortaktır’

SONRAKİ HABER

Emekliler insanca yaşam istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...