21 Kasım 2016 04:37

Antalya'da çiftçi, hal kapılarını kapattı, eylem yaptı

Antalya sebze ve meyve üreticileri, Antalya Toptancı Hali'ndeki komisyoncuların fiyat uygulamalarını protesto etti.

Paylaş

Antalya'da dün saat 20.00 sıralarında Antalya Toptancı Hali'ne konvoy eşliğinde boş araçlarıyla gelen üreticiler, hale mal sokmayarak, komisyoncuların ürünleri kendilerinden düşük fiyata alıp pahalıya satmasına tepki gösterdi.

Çiftçilerin araçlarının hale girmesini önlemek için kompleks içine girişi sağlayan 3 kapı da üreticiler tarafından kapatıldı. Polisin zaman zaman müdahalesi ile açılan kapılar birkaç kez kapandı.

Eylemciler bir ara batı giriş kapısını açık tutmaya çalışan polise engel olmak isteyince arbede çıktı. Kapıyı kırmak isteyen üreticileri yine kendi arkadaşları ikna etti. TOMA ve çevik kuvvetin hazır bekletildiği eylem sırasında bazı üreticiler araçlardan domates, biber, patlıcan gibi ürünleri alarak yola döktü.

Ürettikleri ürünlerin maliyetinin altında alıcı bulmasına tepki gösterdiklerini dile getiren çiftçiler, devlete vergisini düzenli ödemelerine rağmen borç batağında bulunduklarını söyledi. Çiftçi Hüseyin Çelik, 10 yıl önce domatesin kilosunu 1-1,5 TL'ye satarken, gübrenin fiyatını da 25 TL'den aldıklarını hatırlatarak, şöyle dedi:

'DEVLET BANA BU MALI ÜRETTİRİYORSA PAZAR BULACAK'

"Şu anda ben 125 TL'ye gübre alırken, domatesin kilosunu dövizin gidişatına göre 12 TL'den satmam gerekiyor. Ama ben domatesi 80 kuruşa satıyorum. Piyasada 1 TL. İstanbul'da da 5 TL'ye satıyorlar. Devletin desteğini istemiyorum. 5 dönem serama yıllık 500 TL veriyor. Vermesin kardeşim. İstemiyoruz biz bu desteği. 20 litre mazot parasını ne yapayım ben. Bana pazar bulsun kardeşim pazar. Devlet bana malı ürettiriyor ise pazar bulacak."

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, Kumluca, Finike, Elmalı, Aksu, Serik, Manavgat, Gazier'den çiftçilerin sosyal medya üzerinden örgütlenip buraya geldiklerini ifade ederek, "Bu şunu gösteriyor. Çiftçi sahipsiz. Çiftçi örgütleri var. Onlar bile önlerine düşmemişler. Bu çiftçi kardeşlerim aç olduklarını söylüyorlar. Ürünlerde bütün girdi maliyetleri yüksek. Ancak, bugün sattıkları fiyat yine aynı. Buradan iktidardakilere sesleniyorum. Bu sesi duyun. Bu ses artık çığlıktır. Yaşayamıyoruz, bizi destekleyin diyorlar" dedi.

CHP Antalya Milletvekili Devrim Kök ise Salı günü TBMM'de CHP Grubu adına konuşma yapacağını ve çiftçinin sorununu orada gündeme taşıyacağını ifade etti. Çiftçiler sorunları çözüme kavuşana kadar protestoya devam edeceklerini söyledi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

İşçileri taşıyan servis kaza yaptı: 1 ölü 14 yaralı

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu: Açıyoruz rakıları, ülkeyi kurtarıyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...