20 Kasım 2016 19:12

'Yarın çok geç olmadan birleşmeliyiz'

Evrensel tarafından düzenlenen panelde konuşan CHP ve HDP eski milletvekilleri "OHAL ve KHK'lar ile Türkiye nereye gidiyor?" sorusuna cevap aradı.

Paylaş

Evrensel Gazetesi tarafından düzenlenen panelde konuşan CHP ve HDP eski milletvekilleri "OHAL ve KHK'lar ile Türkiye nereye gidiyor?" sorusuna cevap aradı, birlik tartışmalarını yürüttü.

Derince Çınarlı Cemevi’nde Evrensel Gazetesi Kocaeli Temsilciliği tarafından gerçekleştirilen panele 120'nin üzerinde vatandaş katıldı. Birlik tartışmalarının yürütüldüğü etkinlikte CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, HDP Eski Milletvekili ve EMEP MYK üyesi Levent Tüzel, HDP eski Kocaeli Milletvekili Ali Haydar Konca ve Çınarlı Cemevi Başkanı Hüseyin Gülseven konuşmacı olarak yer aldı.

Etkinlikte ilk sözü alan Derince Çınarlı Cemevi Başkanı Hüseyin Gülseven, etkinlik öncesi yapılan eleştirilere cevap verdi. Bu tür etkinliklerin yapılması için ellerinden geleni yapacaklarını ifade eden Gülseven, "Biz bu Cemevinin temelini atarken sadece cemlerin ve cenazelerin yapıldığı yer olmayacak dedik. Buralar aynı zamanda bilim ve ilimin yapıldığı, Alevi inancının bilgi amaçlı verildiği, yoksulun elinin tutulduğu, zalimin karşısında durulduğu bir mekandır. Türkiye’nin içinden geçtiği süreci esas aldığınızda belki öyle bir gün gelecek ki burada yan yana getirecek iki insan bulamayacağız. O günlere gelmeden bunları yapmamız gerekiyor" dedi. 

‘DİRENÇ GÖSTERMELİYİZ’

Gülseven'in ardından konuşan HDP eski Milletvekili ve EMEP MYK üyesi Levent Tüzel, son derece olağanüstü bir dönemden geçildiğini belirtti. OHAL döneminde KHK'lar ile yönetilen ülkenin, getirilmek istenen Başkanlık sisteminde de benzer uygulamalarla yönetilmeye devam edeceğini ifade eden Tüzel, "OHAL’lerle yönetilen ülke Başkanlık sisteminde de benzer uygulamalarla yönetilecek. Zaten 15 Temmuz sonrası çok daha iyi görüldü ki tüm partiler Erdoğan’ın elinde birleşmiş durumda. Dergi kapatmalar, gazete kapatmalar, binlerce öğretmeni işinden etmeler, belediyelere kayym atamalar hepsi zannedersiniz ki bağımsız mahkemelerde verilen kararlar. Bütün mahkemeler AKP düzeninin sakıncalı gördüğü kim varsa onun hakkında karar veriyor" diye konuştu. Yapılan uygulamalarla topluma mesaj verilmek istendiğini vurgulayan Tüzel, "Getirilmek istenen faşist yönetimde, bizler etkisizleştirilerek, bunun üzerinden tüm topluma mesaj veriliyor. 6 milyon insanın oy verdiği parti siyaset dışına itiliyor, eş başkanları ve milletvekilleri cezaevine konuluyor. AKP ve onun trolleri HDP’ye zaten her lafı söylüyorlar ama diğer taraftan ana muhalefeti CHP’yi ve diğer kesimleri de köşeye sıkıştırıyor. ‘Darbecileri cezalandıracağız’ adı altında tüm muhalifler cezalandırılıyor ve meclis devre dışı bırakılıyor. AKP ve Erdoğan istediğini elde edene kadar, bu siyasi operasyonlarını devam ettirecek. Ama bizler demokrasi için bir arada olmalıyız. Ülkeyi değil terk etmek, bu süreçte direnç göstermeliyiz"

‘BİRLİK OLMAK ZORUNDAYIZ’ 

CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, mutlaka birleşmek gerektiğini belirtti. Darbe girişimine de atıflarda bulunan Şeker, "Uzun zamandır başımızda bir diktatörlük var ve uygulamalarına da herkesin teslim olmasını istiyor. Uzun zamandır ben diktatörlüğü nasıl başarırım diye düşünüyordu ve OHAL süreci, KHK’lar ile tek başına karar vermeye devam ediyor. Hangi belediyeye hangi kayyımın, hangi üniversiteye hangi rektörün atanacağına karar veren o. Bu darbe girişiminde 250 vatandaşın hayatını kaybetmesine sebep olan kim? Sensin. Bu ülkeye bu rezilliği sen yaşattın ve tek suçlu sensin. Ne zaman ki çaldığınız devleti bölüşme kavgasına tutuştunuz o zaman bu hale geldi işler. Çalınan devleti paylaşma süreci 17 Aralık’ta yaşandı ve paylaşamadılar. Biz bundan sonra bu yapıyı mutlaka başımızdan atmalıyız ve bu nedenle de birleşmeliyiz" şeklinde konuştu. AKP'den zarar gören herkesin yan yana gelmesi gerektiğini vurgulayan Şeker, "Bu ülkede AKP’den zarar gören herkesin bir araya gelmesi gerekiyor ve birliktelik onları korkutuyor. 'Bir araya gelmeyin sizi sırayla yok edeceğiz' diyorlar. Biz bunları korkutmak ve bir araya gelmek zorundayız. Barış ve kardeşliğimize sahip çıkmak zorundayız. Onların kaybedecek çok şeyi var çünkü çok şey çaldılar. Bizim mümkün olduğunca bir araya gelip oyunlarını boşa çıkartmamız gerekiyor" dedi.  

‘YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR’

HDP Kocaeli eski Milletvekili Ali Haydar Konca, laiklik ilkesinin altüst edilmek istendiğini belirtti. Birlikte hareket edilmediği zaman yarının çok geç olabileceğini söyeleyn Konca, "AKP'nin, 1923 parantezinin 2023’te kapatıp İslam’a dayalı bir düzen kurma amacı var. Toplumu bir arada tutmaya yarayan laiklik ilkesini altüst etme çabası var. Toplumun laik olan tüm kesimleri dahil bu hedefin içerisindedir. Devletin bütün çarklarını yeniden dizayn edip kendilerine uydurmaya çalışıyorlar. Meclis tamamen işlevsiz hale getiriliyor. Kim konuşursa onu susturmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Demokratların mutlaka sesini çıkarması gerekir. Tepkisizlik hali AKP’nin en fazla cesaret aldığı bir ortamın doğmasına neden olur. Tek kişinin diktatöryasının yarar getirmeyeceğini anlatmamız gerekiyor. Birlikte hareket etmezsek yarın çok geç olabilir" dedi. 

Etkinlik konuşmaların ardından soru cevaplarla devam etti. Birlik sorununa dair soru ve önerilerin yoğun olduğu etkinliğe CHP, HDP ve EMEP yönecilileri ile üyeleri de katıldı. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Angela Merkel, başbakanlığa adaylığını açıkladı

SONRAKİ HABER

Çocuklar Kürtçe şarkı söyleyince belediye sesi kesti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...