21 Kasım 2016 00:53

Türk Metal 3 lira zam diyor, işçi sendikacılara güvenmiyor

OYAK’a ait ERDEMİR’de örgütlü Türk Metal, sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamadığı için bugün grev kararı alacağını açıkladı.

Paylaş

Muzaffer ÖZKURT
İstanbul

4700 işçiyi kapsayan TİS’teki anlaşmazlığın nedeni ücret maddesi. Sendika saatlik ücretlere 3 lira zam istiyor. Patronu temsil eden MESS ise 68 kuruş zam ve sözleşmenin 3 yıllık yapılmasını dayatıyor. Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak son olarak çıktığı Olay TV’de yaptığı açıklamalarda 3 liranın altına inmeyecekleri konusunda namus sözü verdi. Ancak bu tür sözleri daha önce de duyduklarını söyleyen işçiler, Türk Metal’e güvenmiyor.

ERDEMİR’in OYAK’a satılmasının ardından hızlı bir taşeronlaştırma yaşandığını anlatan bir işçi, emekli edilen işçilerin yerine işçi alınmadığını söyledi. Bazı ünitelerin tamamen asgari ücretli işçi çalıştıran taşerona verildiğini dile getiren işçi, “Oradaki kadrolu işçileri da başka yere kaydırıyor” diye konuştu. Türk Metal yöneticilerinin bu duruma karşı bir şey demediğini, yapılan uyarıları da kulak ardı ettiğini anlatan işçi, “Önlem alıyor musunuz diyoruz ses yok., Sendikanın gündeminde taşeronlaştırma yok” diye konuştu. 

Kadrolu işçi alınmaması nedeniyle 5 kişinin çalıştığı işlerin 2 işçiyle idare edilmeye çalışıldığı bilgisini veren bir başka işçi, “Emekli edilenlerin yerine adam alınmıyor. Adam açığı var. Bu nedenle üzerimizde ciddi bir ağırlık var” diye konuştu. Rahatsızlanan işçilerin ve alınan istirahat saatlerinin arttığını dile getiren işçi, “Genellikle bel ağrısı, diz ağrısı. Menisküs gibi rahatsızlıklar oluyor” dedi. 

MUHALİF İŞÇİLER İŞTEN ATILDI

Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak’ın sözleşme için verdiği “3 liranın altında almayacağız namus sözü veriyorum” sözlerini hatırlatan bir başka işçi, “Aslında bir yandan da işçinin 68 kuruşa imza atılsa da sendikaya bir şey diyecek hali yok. Çünkü işçi sendikadan korkuyor. İşten atılmaktan korkuyor. Çünkü muhalif olanlar hep işten atıldı” dedi. Bir başka işçi de Türk Metal’i işçi sendikası olarak örmediğini, işveren sendikası olarak gördüğünü dile getirerek, bugün alınacağı duyurulan grev kararıyla ilgili şunları söyledi: “İllaki işverenlerle aralarında bir bildikleri vardır. Şu ana kadar greve gittiklerini hatırlamıyorum. Ama bu benim şahsi fikrim.” 

SAAT ÜCRETİNE YANSITILMALI

Erdemir’de şimdiye kadar düzgün sözleşmeler yapılsaydı bir işçinin 10 bin liraya yakın ücret alacağını hatırlatan bir başka işçi, “Şu an Türk Metal ile MESS arasında ciddi fark var. Zammı 1 lira veya biraz üzeri gibi bitirebilirler. Ama 3 lira olacağını zannetmiyorum. Geçen dönem saat ücretine yansıtılmadan ek para verilmişti. Böyle olabilir. Ama bu bizim zararımıza oluyor. Çünkü alınan para, saat ücretine yansımadığı için diğer sözleşmede bir işe yaramıyor” diye konuştu. 

ÖNCEKİ HABER

Kalbinin tam üzerine

SONRAKİ HABER

Ford işçileri: Sözleşme işçinin onayına sunulmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...